NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - ÎN SPRIJINUL APICULTORILOR: S-A PRELUNGIT TERMENUL DE DEPUNERE A UNOR DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Distribuie pe:

La sfârșitul lunii trecute, în ședință de Guvern, a fost aprobată o hotărâre pentru completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar. Inițiativa a aparținut Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, venind în sprijinul apicultorilor, în urma numeroaselor solicitări primite de la aceștia, care au evidențiat faptul că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020 pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și/sau pentru reziduuri care să ateste calitatea mierii, precum și pentru achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorci și mijloace de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, pe de o parte din cauza capacității reduse a laboratoarelor autorizate de a efectua respectivele analize, iar pe de altă parte din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei cu COVID 19, ce au afectat activitatea apicultorilor.

Actul normativ adoptat recent reglementează o excepție pentru anul 2020, în sensul prelungirii termenului de depunere a unor documente justificative în cadrul acțiunilor “Raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral” și “Îmbunătățirea calității produselor, în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”, de la 1 august până în 1 septembrie 2020. Documentele vizează copia cărții de identitate a remorcii apicole și copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri.

Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Național Apicol, în perioada 2020-2022, este de 150.628 mii lei, fiind distribuită astfel: pentru anul 2020: 50.210 mii lei; pentru anul 2021: 50.232 mii lei, iar pentru anul 2022: 50.186 mii lei, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (B.L.)

Lasă un comentariu