CONVORBIRI LA CUVÂNTUL LIBER “TRAFICUL DE PERSOANE ESTE UN FENOMEN GLOBAL ȘI CU CONSECINȚE GRAVE CARE AFECTEAZĂ INDIVIDUL SUB TOATE FORMELE”

Distribuie pe:

Interlocutor: comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane    

- Recent a fost Ziua Mondială a Traficului de Persoane. Cum a fost marcată?

- Pentru Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, data de 30 iulie este una importantă, respectiv ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE. Aceasta a fost instituită în anul 2013, de Adunarea Generală a O.N.U., având drept scop creșterea gradului de conștientizare a situației victimelor traficului de persoane și de a promova protecția drepturilor acestora. În această perioadă deosebit de provocatoare pe care o traversăm cu toții, persoanele vulnerabile sunt în continuare expuse pericolelor, inclusiv traficului de persoane. Pandemia de coronavirus, cu care ne confruntăm, are efecte multiple, inclusiv în plan economic și social, iar măsurile impuse de autorități, în cadrul efortului general de a limita răspândirea virusului, au afectat cererea și oferta de pe piața forței de muncă. Multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-și ia minimele măsuri de precauție. Din păcate, un număr destul de mare al victimelor traficului de persoane din Europa este reprezentat de cetățeni români.

- Traficul de persoane este un fenomen global și cu consecințe grave. Cum poate fi împiedicat?

- Dezvoltarea cu rapiditate a noilor tehnologii și, în special, permisibilitatea acestora spre rețelele sociale a facilitat și a făcut mai greu vizibil procesul de recrutare a victimelor, iar unele condiții sociale, precum sărăcia, au contribuit la accentuarea dorinței unui trai mai bun, prin alegeri nesigure sau chiar riscante.

După cum se știe, traficul de personae este un fenomen global și cu consecințe grave care afectează individul sub toate formele. Mizând pe buna credință a oamenilor și folosind metode psihologice de convingere, traficanții înșală femei, bărbați, copii din toate colțurile lumii și îi forțează să intre în situații prin care, ulterior, sunt exploatați.

Din acest motiv și având în vedere vulnerabilitatea unor categorii de persoane la acest fenomen, preocuparea specialiștilor Centrului Regional Târgu-Mureș este de a informa în permanență asupra modalităților de racolare, a formelor de exploatare și a măsurilor ce trebuie luate înainte de a se ajunge în situația de trafic pe care multe victime nu o conștientizează decât în momentul în care nu mai pot cere ajutor. Aceste lucruri le-am avut în vedere atunci când, alături de parteneri instituționali, am ales să fim în mijlocul locuitorilor municipiului nostru, pentru a avea un dialog direct pe tema prevenirii traficului de persoane.

- Unde au avut loc activitățile de prevenire?

- Acțiuni de prevenire s-au derulat în trei locații frecventate de public numeros din Târgu-Mureș, respectiv Complexul de agrement “Mureșul”, Cetatea Medievală Târgu-Mureș și Platoul Cornești. Împreună cu polițiști ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și ai Direcției Poliția Locală Târgu-Mureș am discutat și distribuit pliante realizate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane celor care erau în aceste spații pentru petrecerea timpului liber, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Am întâlnit atât copii mici, tineri, dar și bunici și părinți dornici să afle cât mai multe despre acest subiect și despre cum să-i ferească pe cei dragi de posibilitatea de a fi traficați. Ne-au bucurat cuvintele de mulțumire pentru sfaturile noastre și încurajările pentru continuarea unor astfel de acțiuni, cetățenii simțind că se află în siguranță atunci când sunt mai informați.

Am profitat de faptul că majoritatea tinerilor sunt în vacanță și am abordat și subiectul măsurilor minime care trebuie respectate, pentru ca fiecare să se simtă în siguranță și să cunoască instituțiile specializate care îi sprijină și îi ajută în situații de criză.

 

Lasă un comentariu