POLUAREA AERULUI, MAI PERICULOASĂ DECÂT COVID-19

Distribuie pe:

Oamenii de știință care cercetează indicele de calitate a aerului (AQLI), citați de descopera.ro, arată că, pe măsură ce lumea se întrece în găsirea unui vaccin care să stopeze pandemia Covid-19, poluarea aerului va continua să scurteze viețile și să îmbolnăvească miliarde de oameni de pe tot globul.

“Poluarea aerului reduce speranța de viață a fiecărui bărbat, femeie și copil de pe pământ cu aproape doi ani, calitatea slabă a aerului fiind cel mai mare risc pentru sănătatea umană.

Indicele a stabilit impactul pe care îl are asupra sănătății umane poluarea aerului cu particule fine, în special din arderea combustibililor fosili. În ciuda reducerii semnificative a cantității de particule generate de China (cândva una dintre cele mai poluate țări din lume), poluarea aerului a rămas constantă în ultimele două decenii, la nivel global.

În țări precum India și Bangladesh, poluarea aerului a fost atât de puternică încât a redus cu aproape un deceniu media speranței de viață în unele zone!

Calitatea aerului, pe care mulți oameni îl respiră, constituie un risc pentru sănătate mult mai mare decât infectarea cu Covid-19. Deși amenințarea coronavirusului este gravă și merită toată atenția pe care o primește, acceptarea gravității poluării aerului cu aceeași vigoare ar permite miliardelor de oameni să ducă vieți mai lungi și mai sănătoase.

Aproape un sfert din populația lumii trăiește în doar patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate - Bangladesh, India, Nepal și Pakistan. Durata de viață a acestor populații se va reduce în medie cu cinci ani, după ce au fost expuse la niveluri de poluare cu 44% mai mari decât acum 20 de ani.

Poluarea cu particule a reprezentat o preocupare semnificativă și în sud-estul Asiei, unde s-a creat un aer toxic din cauza incendiilor de pădure și culturilor, combinat cu fumul din trafic și al centralelor electrice.

Aproximativ 89% din cei 650 de milioane de oameni din regiune trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În timp ce alte zone (precum Statele Unite ale Americii, Europa și Japonia) au reușit să îmbunătățească calitatea aerului, poluarea încă reduce cu doi ani speranța de viață la nivel mondial.

Studiul nostru arată că expunerea la poluarea aerului este un factor de risc de contaminare cu Covid-19 și cerem guvernelor lumii să acorde prioritate calității aerului după pandemie”, atrag atenția oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu