DOAR 55% DINTRE ROMÂNI CRED ÎN EXISTENȚA COVID-19!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat de compania de cercetare de piață Novel Research, la inițiativa Provident Financial România, aflăm că 55% dintre români cred în existența noului coronavirus, în timp ce 33% au dubii, iar 12% cred că este... o invenție.

Încredere - în familie, prieteni și colegi

Conform sursei citate, percepția este diferită în funcție de localitatea de reședință. Astfel, dacă în zona urbană procentul celor care cred că virusul este o invenție este de puțin peste 7%, în mediul rural, procentul acestora este de peste 16%.

Întrebați despre încrederea pe care o au în sursele de informare, majoritatea românilor spun că au încredere în discuțiile cu prietenii și familia (56,5%), apoi în discuțiile cu colegii (37,9%) sau în comunicatele Guvernului (36,2%), iar cea mai mare lipsă de încredere - în informațiile de la celebrități, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) și TV (28,5%).

Efecte negative

Indiferent de percepția asupra noului coronavirus, toți respondenții au constatat efectele create de pandemie asupra vieții lor. Aproape 60% dintre ei spun că cel mai mare impact negativ a fost resimțit în ceea ce privește planurile de vacanță și călătoriile, iar peste 55% au afirmat că efectele negative s-au văzut și în viața socială.

În același timp, tot aproximativ 55% au constatat un impact negativ și asupra finanțelor personale sau ale familiei, dar și asupra siguranței personale. Însă, pentru majoritatea românilor, criza Covid-19 nu a schimbat evoluția dezvoltării personale sau profesionale ori viața de familie sau de cuplu.

Riscuri

Deși o treime dintre români se declară optimiști cu privire la viața lor de peste o jumătate de an, mulți sunt preocupați de modul în care vor evolua lucrurile în următorul an.

Cele mai mari riscuri identificate sunt creșterea rapidă a numărului de infecții (52,9%), revenirea la starea de urgență (42,7) sau atinge-rea capacității maxime a spitalelor (39,9%).

În ceea ce privește infectarea cu Covid-19, mai puțin de un sfert cred că există riscul să li se întâmple lor și sub 20% se tem că s-ar putea să își piardă locul de muncă. Pe de altă parte, aproape jumătate dintre români nu întrevăd schimbări ale vieții pe care o duc acum, iar o treime sunt optimiști și cred că viața lor de peste jumătate de an va fi mai bună decât în prezent.

La polul opus, aproape 23% dintre români sunt pesimiști și cred că viața lor va fi mai rea decât în acest moment.

*

Studiul a fost realizat în perioada 15 - 22 iulie 2020, pe un eșantion reprezentativ de 1.003 persoane, selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (de peste 18 ani). Marja de eroare este de ± 3%. (L.P.)

Lasă un comentariu