“NECESARUL DE INVESTIȚII ÎN SECTORUL TRANSPORTURILOR ESTE DE 73 DE MILIARDE DE EURO...”

Distribuie pe:

Necesarul de investiții în infrastructura de transport a României se ridică la 73 de miliarde de lei în perioada 2020-2030, a afirmat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

El a prezentat, într-o conferință de presă, planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030, din cadrul Planului de relansare economică al Guvernului.

“Strategia noastră este bazată pe doi piloni: investițiile masive - avem un necesar de investiții de 73 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2030, și pilonul doi: politici structurale, care vor susține eficiența investițiilor”, a spus ministrul.

Potrivit Ministerului Transporturilor, din totalul investițiilor necesare, cea mai mare sumă este nevoie în sectorul rutier, respectiv 36,93 miliarde de euro (31,8 miliarde de euro rețeaua primară, 5,75 miliarde de euro rețeaua secundară, 0,1 miliarde de euro siguranță rutieră).

Urmează domeniul feroviar, unde este nevoie de 19,16 miliarde de euro (14,39 miliarde de euro rețeaua primară, 4,02 miliarde de euro rețeaua secundară și 0,75 miliarde de euro materialul rulant).

Infrastructura de metrou are nevoie de investiții de 8,8 miliarde de euro (7,8 miliarde de euro în București și 1 miliard de euro în Cluj).

Pentru sectorul naval, necesarul este de 4,46 miliarde de euro (2,06 miliarde de euro porturi fluviale, 1,33 porturi maritime și 1,07 miliarde de euro Dunăre și canale navigabile), iar, pentru cel aerian, investițiile necesare sunt de 3,05 miliarde de euro (2 miliarde de euro în rețeaua primară, 1 miliard de euro în rețeaua secundară și 0,05 miliarde de euro în rețeaua terțiară).

“Infrastructura de transport va fi coloana vertebrală pe care se va ridica România. (...) Vom trece de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe stimularea investițiilor, care va garanta o creștere economică solidă, crearea de locuri de muncă și un PIB mai mare pe cap de locuitor, adică un nivel de trai mai ridicat”, a mai spus Bode.

El a arătat că sectorul transporturilor va primi 2% din PIB pe an, față de 0,6% în prezent.

“Acest lucru nu înseamnă că este garantată implementarea proiectelor. Trebuie să rezolvăm probleme structurale, care s-au adunat în timp, care vizează slaba capacitate de implementare. Este important ca toate proiectele să se realizeze la calitatea necesară”, susține ministrul.

Potrivit acestuia, se dorește creșterea calității studiilor de fezabilitate și tehnice, eficientizarea relației cu instituțiile avizatoare, judecarea mai rapidă a contestațiilor, cooperarea între instituții și monitorizarea profesionistă a implementării proiectelor.

 

AVARII MINORE LA SEDIUL AMBASADEI ROMÂNIEI DIN LIBAN

Sediul Ambasadei României din Liban are avarii minore, în urma exploziilor produse marți la Beirut, iar personalul misiunii diplomatice române este în afara oricărui pericol, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE arată că misiunea diplomatică a României s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de marți, în zona portuară a orașului Beirut și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.

Până la acest moment, precizează MAE, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară.

MAE precizează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961.5.924.849, 00961.5.920.432, 00961.5.920.452, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: 00961.76.775.503.

MAE precizează că Ambasada României la Beirut continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune.

Lasă un comentariu