TRIST! ROMÂNII FUG DIN ORAȘELE “DĂRÂMATE” ECONOMIC

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) a realizat, recent, un top surprinzător, în care ne arată localitățile pe care cei mai mulți români le-au abandonat.

“Oricui îi este greu să își părăsească mediul în care trăiește, însă anul trecut (2019), peste 400.000 de români au părăsit localitatea în care locuiau, mutându-se în altă parte - fie în țară, fie în străinătate.

Ori se căsătoreau, ori își găseau un job mai bun, ori localitatea în care trăiseră nu le mai oferea speranțe pentru viitor, media plecărilor cu domiciliul din ultimii 5 ani fiind de aproximativ 375.000 de cetățeni pe an. Anul trecut, bariera celor 400.000 de plecări a fost depășită.

Am luat în calcul orașele și municipiile României, nu și satele sau comunele. Evident, o localitate este un corp viu. Oamenii pleacă, dar mai și vin.

Noi am luat în calcul doar criteriul plecărilor și am constatat că sunt localități în care plecările din ultimii 10 ani ar fi redus cu trei sferturi populația locală. Noroc că au fost alți români care s-au mutat acolo, refăcând cât de cât deficitul demografic.

Cea mai mare rată a plecărilor este din Baia de Aramă (județul Mehedinți), din Motru (județul Gorj) și Rovinari (tot din județul Gorj), cei care au plecat preferând să găsească un trai mai bun în altă parte.

Baia de Aramă are puțin peste 5.500 de locuitori, iar în ultimii 11 ani, peste 2.300 au părăsit orașul, anul trecut numărul celor care au plecat fiind de 176.

În anul 2000, orașul Motru avea aproape 22.000 de locuitori, însă în ultimii 11 ani, rata medie a plecărilor a fost de 31,78 la mia de locuitori. Numai în 2019 au plecat 551 de localnici...

Rovinari (județul Gorj) este un oraș minier, având ca bază economică exploatarea de cărbune (de suprafață și subterană) și producerea energiei electrice în cadrul termocentralei orașului, una dintre primele din Europa ca mărime.

Localitatea a devenit oraș în anul 1981, principala resursă minerală a orașului fiind cărbunele inferior (lignit), folosit drept combustibil în centralele termoelectrice. Rata plecărilor la mia de locuitori din ultimii 11 ani a fost de 31,67.

Băile Herculane (județul Caraș-Severin). Celebra stațiune este un loc din care se pleacă des. Cu o rată a plecărilor de peste 30 la mia de locuitori, stațiunea se situează pe locul al 3-lea în România (din păcate!).

Numai anul trecut, din cei 1.600 de locuitori, 60 au preferat să plece...”, arată datele INS. (L.P.)

 

Lasă un comentariu