PANDEMIA A AFECTAT PESTE UN MILIARD DE ELEVI ȘI STUDENȚI DIN ÎNTREAGA LUME

Distribuie pe:

Pandemia COVID-19 a creat cea mai mare perturbare a educației, din istorie, iar închiderea prelungită a școlilor îngreunează și mai mult inegalitățile privind accesul la învățare, a declarat, marți, în cadrul unei videoconferințe, Secretarul general al ONU, subliniind necesitatea unor „pași îndrăzneți" pentru a rezolva criza.

Vorbind despre educație, ca despre „cheia dezvoltării personale și a viitorului societății", António Guterres a lansat campania „Save our Future" („Salvați-ne viitorul"), care se va derula sub egida ONU.

Organizația estimează că pandemia a afectat peste un miliard de elevi și studenți din întreaga lume, odată cu închiderea școlilor în 160 de țări.

În ciuda eforturilor de a continua procesul de învățământ, pe tot parcursul pandemiei, inclusiv prin predarea de lecții la radio, televiziune și online, multe dintre aceste eforturi au rămas fără rezultat.

Chiar și elevii care pot accesa învățarea la distanță se confruntă cu provocări, deoarece succesul depinde de condițiile lor de viață, dar și de o mulțime de alți factori, a precizat Guterres.

Secretarul general a mai precizat că o criză în sistemul global de învățământ a existat chiar înainte de pandemie, întrucât peste 250 de milioane de copii nu mergeau la școală, iar în țările în curs de dezvoltare, peste un sfert din copii au ratat educația preșcolară.

În acest moment, lumea se confruntă cu ceea ce oficialul ONU numește „o catastrofă generațională", „care ar putea să irosească un potențial uman valoros, să submineze decenii de progres și să agraveze inegalități înrădăcinate."

Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, investiții mai mari în educație, întrucât țările cu venituri mici și medii s-au confruntat deja cu un decalaj anual de finanțare de 1,5 trilioane de dolari, încă înainte de pandemie.

„Bugetele educației trebuie protejate și crescute", a spus Guterres (sursa - un.org.)

 

Lasă un comentariu