SCRISOARE DESCHISĂ A SALARIAȚILOR DIN ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Distribuie pe:

Criza sanitară generată de COVID-19 este una dificilă, fără îndoială.

Criza economică și socială care a început să își facă simțită prezența este, însă, cu efecte mult mai adânci, de natură a afecta profund nivelul de trai al cetățenilor.

Trebuie să considerăm angajații, cetățenii, în general, parteneri ai autorităților în încercarea acestora de a opri răspândirea virusului SARS-COV-2.

În acest context, în luna aprilie și mai 2020, angajații serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, au trebuit să se supună unei măsuri de prevenție fără precedent, care nu a fost aplicată altor categorii de salariați, cea de izolare preventivă la locul de muncă, pentru perioade ciclice de 14 zile.

A fost o perioadă extrem de grea, în care salariații au stat departe de partenerii de viață, de copii, de părinții aflați în întreținere, cu scopul nobil de a proteja beneficiarii centrelor rezidențiale. Este o sarcină de care salariații s-au achitat în mod exemplar.

Acest efort extraordinar, însă, nu a avut o corespondență și pe planul recunoașterii sale din partea autorităților publice. Astfel, prin Legea nr. 82/2020 a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, în mod similar cu personalul din domeniul sanitar.

La mai bine de 2 luni de la încetarea stării de urgență, factorii decidenți nu au procedat la punerea în plată a acestui drept, neexistând la acest moment o dată concretă oferită pentru plata stimulentului de risc.

Revoltător este că, la acest moment, există o inițiativă parlamentară care vine să reducă perioada de acordare a stimulentului de risc la doar o lună, contrar legii anterior citate, contrar principiilor care au stat la baza acordării acestora și care se traduce într-o adevărat bătaie de joc la adresa muncii prestată în izolare preventivă. O asemenea inițiativă parlamentară este inacceptabilă.

Criza sanitară trebuie să ne preocupe. În același timp, trebuie să ne preocupe și finanțarea celorlalte sectoare de activitate, care trebuie să supraviețuiască. Subfinațarea și subnormarea cronică a sistemului de asistență socială conduce la imposibilitatea plății muncii prestate în zilele de repaus săptămânal/sărbători legale, imposibilitatea acordării de zile libere în compensarea sutelor/miilor de ore suplimentare acumulate.

Salariații din asistență socială sunt o parte din cetățenii cu care politicienii se vor întâlni, curând, în următoarele runde de alegeri - locale și parlamentare. Vor trebui să le explice angajaților de ce nu li se asigură plata la timp a salariilor, de ce nu le este recunoscută munca suplimentară, de ce nu primesc stimulentul de risc pentru munca depusă în perioada de izolare preventivă.

Pentru a face cunoscute aceste nemulțumiri, vineri, 7 august 2020, la sediul CNSLR-FRĂȚIA Mureș, strada Cuza Vodă nr. 22, va fi organizată o conferință de presă, începând cu ora 11.30.

Cu stimă,

PUIU LUCIAN CIPRIAN Președinte SINDICATUL ACORD

Lasă un comentariu