PROF. DR. LEONARD AZAMFIREI, RECTORUL UMFST TÂRGU-MUREȘ: „O VESTE NEDORITĂ: UNITATEA DE SUPORT COVID-19 A PRIMIT PRIMII PACIENȚI…"

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că instituția se va implica activ în proiectele în care are expertiză și capacitate de reacție promptă, așa cum este și noua Unitate de Suport Medical COVID-19, construită în timp record, prin reamenajarea sălii polivalente a universității, care a primit primii pacienți.

„O veste nedorită: Unitatea de suport COVID-19 de la UMFST a primit primii pacienți. Ca mulți alții, aș fi dorit ca acest lucru să nu se întâmple. Când această unitate a fost gândită și apoi realizată, am privit situația anticipând scenariul cel mai pesimist, însă cel mai probabil din punct de vedere medical. Înțelegerea de atunci s-a dovedit a fi una corectă, iar cei care s-au implicat au fost curajoși și înțelepți. O veste bună: mobilizarea exemplară a autorităților sanitare locale, a personalului medical a făcut ca unitatea să devină funcțională și să se constituie într-un element de suport de importanță majoră în îngrijirea viitoare a acestor bolnavi. Prin acest demers, târgumureșenii, dar nu doar ei, sunt mai în siguranță. UMFST își va continua misiunea de a se implica activ în proiectele în care are expertiză și capacitate de reacție promptă. Va arăta de fiecare dată că este o instituție care își respectă și misiunea socială asumată, că este capabilă să adune forțe și resurse. Unitatea va funcționa, și cu sprijinul universității, atât timp cât va fi nevoie", a scris rectorul Leonard Azamfirei, pe pagina de socializare, citat de agerpres.ro.

Privind criticile aduse în spațiul public după realizarea acestui proiect, Leonard Azamfirei a precizat că un sistem medical nu se construiește cu speranța ca populația se va îmbolnăvi, ci pentru că acesta trebuie să existe.

„Celor care vorbesc mai mult decât fac, care au păreri despre orice subiect, dar înțelegere mai puțină, deși opiniile lor ar putea fi explicate și altfel, le spun simplu, pe înțelesul lor: o țară, de regulă, nu își organizează o armată pentru ca să intre în război cu alta. Un sistem medical nu se construiește cu speranța că populația se va îmbolnăvi și va folosi astfel acel sistem. Facem aceste lucruri pentru că ele trebuie să existe, ele pot fi necesare; le facem din responsabilitate și nu pe criterii de cost-eficiență. Nu cred că vreunul dintre acei comentatori vor ieși să-și recunoască limitele de înțelegere. De fapt, nici nu contează!", a subliniat rectorul UMFST Târgu-Mureș.

Unitatea de Suport Medical COVID-19, construită în timpul stării de urgență prin reamenajarea sălii polivalente de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș a primit, începând de luni seara, primii 10 pacienți infectați cu SARS-CoV-2, proveniți din alte județe.

UMFST Târgu-Mureș a inițiat și conceput proiectul în perioada stării de urgență și a amenajat spațiile din interiorul și din exteriorul sălii polivalente, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane și spațiile de suport pe care le-a pus la dispoziție Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, în timp ce ceilalți parteneri au oferit suport material și tehnic.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a realizat instalațiile de curent electric,  oxigen și aer comprimat, a dotat cu echipamente și mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară și s-a organizat pentru asigurarea resursei umane și materiale.

Consiliul Județean Mureș a asigurat resursele financiare pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia, iar Direcția de Sănătate Publică a asigurat consultanța și avizele necesare.

Unitatea este destinată bolnavilor confirmați, cu simptomatologie moderată, este amenajată pe o suprafață total construită de 2.369 mp, spațiile de îngrijire medicală fiind desfășurate pe 1.901,5 mp, unde se pot asigura condiții optime de îngrijire în 90 de paturi, menționează sursa citată.

Reamintim că, la 9 mai a.c., președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vizitat Unitatea de suport medical COVID-19, deschisă la UMFST, apreciind, unanim, efortul depus de Universitate, de Instituția Prefectului - Județul Mureș, de Consiliul Județean Mureș, de Spitalul Clinic Județean de Urgență, de Spitalul Clinic Județean Mureș și de DSP Mureș pentru ca acest proiect să capete finalitate și să asigure populației județului un plus de siguranță medicală. A fost evidențiată, de asemenea, aprecierea pentru centrul universitar Târgu-Mureș și pentru întregul personal medical implicat în îngrijirea bolnavilor COVID-19. (I.S.)

Lasă un comentariu