NOI BENEFICIARI AI REDUCERII VÂRSTEI DE PENSIONARE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 695, din 3 august 2020, a fost publicată Legea nr. 163/2020 pentru modificarea articolului nr. 65 (alin. 5), din Legea nr. 263/210 privind sistemul unitar public de pensii.

Modificarea constă în reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevăzută la art. 65 alin. 4, respectiv „cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare".

Prevederile noii legi se aplică persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase, cu conținut de praf, sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și (sau) de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

Concret, este vorba despre localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu-Mureș, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie și Deva, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. (L.P.)

Lasă un comentariu