BNR ÎNCURAJEAZĂ CIRCULAȚIA BANILOR, NU DEPOZITAREA LOR!

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) anunță că, miercuri, 5 august 2020, Consiliul de Administrație (CA) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 august 2020.

“Este deja a treia tăiere de dobândă din partea BNR, de la începutul pandemiei, iar asta înseamnă că este încurajată circulația banilor, și nu depozitarea lor.

Până acum, BNR a redus deja cu un punct procentual dobânda de politică monetară față de nivelul la care se afla în luna martie, înainte de starea de urgență, când era de 2,5 la sută.

Economia globală și cea europeană au început să se redreseze în luna mai, pe fondul retragerii treptate a restricțiilor de mobilitate fizică, rămânând însă la niveluri mult inferioare celor prevalente anterior răspândirii infecției cu coronavirus.

În același timp, dinamica recuperării ei (a economiei) rămâne incertă pe termen scurt, fiind dependentă de evoluția pandemiei și a măsurilor asociate, dar și susținută de măsurile fiscale implementate de autorități, precum și de caracterul acomodativ al politicilor monetare ale băncilor centrale din economiile avansate și cele emergente, incluzând Banca Centrală Europeană și băncile centrale din regiune.

CA a mai decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2 la sută pe an (de la 2,25 la sută pe an), păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, precum și continuarea efectuării de operațiuni repo și a cumpărării de titluri de stat în lei, de pe piața secundară.

Nivelul rezervelor minim obligatorii rămâne neschimbat. Este vorba despre acea rezervă pe care băncile, prin lege, sunt obligate să le dețină.

Vom continua să furnizăm lichiditate acelorași bănci, prin acele operațiuni repo, adică acea operațiune prin care banca centrală cumpără active de la aceste bănci, cu angajamentul acestora că, la rândul lor, le vor răscumpăra.

Toate aceste demersuri reprezintă, de fapt, pomparea de lichiditate în economie”, precizează BNR, într-un comunicat de presă. (L.P.)

 

Lasă un comentariu