IMPORTANT! NOILE CONDIȚII PENTRU DONAREA DE PLASMĂ

Distribuie pe:

Luni, 10 august 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donatorul vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potențialilor donatori de sânge total (plasmă), care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința ca aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum și lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și (sau) sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană, prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale, și intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

“Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge total (plasmă), precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Mai mult, Ministerul Sănătății (MS) va contribui cu date în platfomă privind recoltarea de sânge total (plasmă) de la donatori vindecați de COVID-19, pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă - EU CCP Database, informațiile fiind utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând, totodată, principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19, prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Până în prezent, au fost înregistrați peste 490 de donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19”, precizează MS, într-un comunicat de presă. (L.P.)

Lasă un comentariu