O CARTE DEOSEBITĂ, DEDICATĂ PĂRINTELUI CONSTANTIN NECULA

Distribuie pe:

De curând a văzut lumina tiparului, la Editura Agnos din Sibiu, o carte deosebită, o lucrare de suflet, dedicată unui om remarcabil, o personalitate emblematică a teologiei românești contemporane. Este vorba de cartea 50 Volum omagial dedicat Părintelui Constantin Necula, mare teolog și distins dascăl de teologie al vremurilor contemporane. În paginile acestui volum au așternut articole, eseuri, mesaje, cuvinte de suflet o serie de oameni apropiați ai sfinției sale, cu prilejul binecuvântat al împlinirii frumoasei vârste de 50 de ani de viață de către ilustrul preot sibian. Cartea a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Bucuria este mare pentru semnatarul acestor rânduri, pentru că apare în paginile acestei cărți, prin prisma legăturii apropiate avute de mult timp cu cel omagiat.

Acum aproximativ 25 de ani am pășit cu emoție pragul Facultății de Teologie “Andrei Șaguna” din Sibiu, unde am avut marea bucurie și onoare să-l cunosc pe distinsul Părinte Constantin Necula.

L-am admirat dintotdeauna, lucru care e valabil și în prezent. Anii studenției la Teologia sibiană au fost marcați, cu siguranță, de bunele învățăminte pe care le-am primit de la sfinția sa.

Aducerea în centrul atenției a unui mare om al Bisericii este un lucru frumos. Mai ales când este vorba de o personalitate de excepție a ecleziologiei românești contemporane, cum este Părintele profesor Constantin Necula, care, iată, împlinește frumoasa vârstă de 50 de ani de viață. Aducem în actualitate figura distinsului teolog Constantin Necula cu convingerea deplină că opera sa teologică de excepție, cea de până acum și cu ajutorul bunului Dumnezeu și cea care va urma, trebuie să fie cunoscută cât mai mult, nu numai de cei de azi, ci mai ales de generațiile care vor veni după noi, căci, după cuvântul episcopului-cronicar Macarie al Romanului (secolul XVI), avem datoria morală ca “lucrurile întâmplate în vremile și domniile trecute” să nu fie “acoperite de mormântul uitării”.

Într-adevăr, o viață de neîncetate strădanii, desfășurate pe parcursul anilor, nu poate să fie uitată, ci trebuie să fie “pusă în sfeșnic”, ca “să lumineze” celor de azi și de mâine. Părintele Constantin Necula este un fiu distins al neamului nostru românesc, neam care a dat, de-a lungul secolelor, atâția cărturari luminați care și-au avut rostul lor în ridicarea culturală a poporului român. Un luminător pentru poporul său este și Părintele Constantin Necula.

Privind asupra vieții bogate în fapte și realizări a distinsului cleric și mare dascăl de teologie Constantin Necula, putem constata cu ușurință că aceasta este o viață de dăruire continua pentru credincioși, pentru studenții săi și pentru instituțiile în care își desfășoară activitatea cu cinste, omenie și demnitate. Părintele profesor Constantin Necula trăiește în sufletele noastre, ale tuturor celor care îl cunoaștem, îl iubim, îl cinstim și îl apreciem la adevărata sa valoare, ca o icoană curată și înseninătoare, care ne aduce permanent aminte de chipul său blând. Cu siguranță, sfinția sa are deja un loc de cinste în panteonul marilor teologi ai neamului nostru românesc. În tot ceea ce înseamnă învățământul teologic din Transilvania și nu numai, sfinția sa este o figură reprezentativă, întruchipează întru totul trăsăturile profesorului apostol.

 

Lasă un comentariu