SĂ MAI PRIVIM ȘI CERUL! SPLENDOAREA STELELOR CĂZĂTOARE

Distribuie pe:

Dacă vom avea noroc de nopți frumoase și senine, începând cu data de 9 august 2020, vom putea urmări, în toată splendoarea lor, sute de stele căzătoare (Perseidele), care, cică, ne împlinesc toate dorințele.

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” ne informează că Perseidele din luna august 2020 vor ajunge la punctul culminant în nopțile de 12 și 13 august. Atunci, luna va fi la ultimul pătrar, iar dacă cerul va fi senin vom putea observa între 60 și 150 de stele căzătoare pe oră.

În realitate, fragmente de meteori se desprind din coada cometei 109P/Swift -Tuttle și se aprind noaptea pe cer, lăsând impresia că vin dinspre constelația lui Perseu. De altfel, de aici și-au primit și numele poetic de Perseide...

Spectacolul lor se repetă în fiecare an și atrage mii de astronomi amatori din toate zonele lumii, care le filmează, le numără și țin o evidență detaliată. Totuși, știința ne ajută să înțelegem că Perseidele nu sunt decât mici fragmente de roci care provin din spațiu și care se aprind la contactul cu atmosfera terestră.

Cu toate acestea, stelele căzătoare care împlinesc dorințe și-au păstrat farmecul de demult și încă mai ascund puteri misterioase. Strălucirea și frumusețea lor a fost asociată de mii de ani cu divinitatea și cu puterea magică a nopții.

O legendă veche, care își are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu (secolul I înaintea erei noastre), spune că trebuie să îți pui o dorință imediat ce vezi o stea căzătoare și ea se va împlini.

Curentul de meteori (Perseidele) începe la mijlocul lunii iulie, dar se intensifică întotdeauna în prima decadă a lunii august. Chiar și acum, în nopțile senine, vom putea vedea stele căzătoare, dacă mergem la munte sau pe câmp, departe de luminile orașului.

Lasă un comentariu