LA CUCI: DOCUMENTAȚIA CADASTRALĂ SE FACE PE FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) este reglementat de Legea nr. 7/1996, cu modificările și completările ulterioare, și de HG nr. 294/2015. Programul național de cadastru și carte funciară se desfășoară în perioada 2015-2023 și are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor, în 2.337 UAT-uri situate în mediul urban și rural. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost instituită Axa prioritară 11 - Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară, ce are ca obiectiv înregistrarea sistematică, cu fonduri europene, a imobilelor, în 793 de comune. PNCCF a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, a dezbaterilor succesorale. Conform HG 294/2015, PNCCF are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară la nivelul întregii țări. La nivelul județului Mureș, 12 comune beneficiază de facilitățile acestui program. Comuna Cuci este una din cele 12 comune care au primit finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor, pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.

În data de 4.08.2020, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a inițiat o procedură de licitație deschisă pentru atribuirea acestor servicii. Astfel că, prin acest contract se vor realiza serviciile de măsurători și documentații cadastrale necesare pentru ca fiecare proprietar să obțină extrasul de carte funciară pentru toate tipurile de imobile deținute: terenuri intravilane și/sau extravilane, construcții. La finalul contractului, toate imobilele din cele patru sate, Cuci, Petrilaca, Dătășeni și Orosia, aparținătoare comunei Cuci, vor fi înregistrate în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Mulțumind, pentru buna colaborare, Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, Ilie Șuta, primarul din Cuci, ne-a declarat că facilitățile programului asigură nu doar o evidență strictă a proprietății, dar și înlesnirea raporturilor juridice necesare bunei gestionări a acesteia. Totodată, sunt puse bazele unei dezvoltări sănătoase în domeniul imobiliar și sunt, în bună măsură, eliminate disputele juridice legate de proprietăți.

Lasă un comentariu