45 DE PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE CĂ AU LUAT CREDITE CU ACTE FALSE; PREJUDICIU - 2 MILIOANE DE LEI

Distribuie pe:

Polițiștii efectuează 45 de percheziții în București și în șase județe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ două milioane de lei unei unități bancare prin înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

“La data de 12 august, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Criminalității Economice și DGPMB - Poliția Sectorului 2 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice efectuează 45 de percheziții domiciliare”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, miercuri, AGERPRES.

Activitățile se desfășoară în București și în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Mureș și Teleorman, în două dosare penale aflate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

“În cele două cauze, sunt efectuate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, cu ocazia obținerii de credite de nevoi personale de la o instituție bancară din București, de persoane care nu ar fi îndeplinit condițiile de creditare și care s-ar fi folosit de înscrisuri falsificate în acest scop”, arată sursa citată.

Din cercetări a reieșit că solicitanții creditelor ar fi făcut parte din două filiere infracționale, ce ar fi furnizat documentele falsificate, coordonat și sprijinit demersurile la unitatea bancară și și-ar fi însușit mare parte din sumele de bani obținute.

În cele două dosare penale sunt cercetate 56 de persoane pentru un prejudiciu cauzat de aproximativ două milioane de lei.

Polițiștii vor pune în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, ce vor fi conduse la sediile unităților de poliție în vederea audierii și dispunerii de măsuri legale.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul IGPR - Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și al polițiștilor DGPMB și inspectoratelor de poliție județene Călărași, Ialomița, Mureș și Teleorman.

 

ANI LANSEAZĂ PE SITE O SECȚIUNE DEDICATĂ; LISTĂ ACTUALIZATĂ CU CEI CARE NU POT CANDIDA

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat miercuri că a lansat pe pagina sa de internet o secțiune dedicată alegerilor locale din luna septembrie pentru creșterea nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilităților și a conflictelor de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis AGERPRES, această măsură are ca scop optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de către candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, dar și informarea societății civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral.

Disponibilă pe pagina de internet a Agenției, la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Locale-2020,   secțiunea grupează mai multe categorii de informații utile.

“Agenția Națională de Integritate a actualizat lista persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de trei ani conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, punând la dispoziția publicului date și informații cu privire la peste 500 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd”, se precizează în comunicat.

În ceea ce privește înscrierea în cursa electorală a funcționarilor publici în vederea ocupării unei funcții alese, ANI aduce la cunoștință faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 514, alin. (1), lit. h) din Codul Administrativ, au obligația suspendării raportului de serviciu la inițiativa acestora “pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor”, respectiv începând cu data de 28 august 2020, conform Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020.

De asemenea, pe pagina de internet sunt prezentate și ghiduri utile și legislația de integritate, respectiv persoanele care doresc să candideze la alegerile locale din septembrie 2020 beneficiază de o serie de informații utile cu privire la obligațiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării corecte a averii și a intereselor.

“Informațiile se regăsesc în cele două ghiduri referitoare la completarea declarațiilor, precum și la respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, publicate în secțiunea legislație, împreună cu actele normative în vigoare”, menționează Agenția.

Totodată, persoanele interesate pot sesiza Agenția Națională de Integritate cu privire la potențiale nereguli din declarațiile de avere și de interese completate de către candidații la alegerile locale. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea formularului cuprins în această secțiune.

* Secțiunea dedicată declarațiilor de avere și de interese depuse de candidați:

ANI va publica în cadrul acestei secțiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declarațiile de avere și de interese depuse de candidații la alegerile locale. Potrivit Legii nr. 176/2010, “declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripție odată cu declarația de acceptare a candidaturii, în două exemplare, și se transmit Agenției Naționale de Integritate «în termen de cel mult 48 de ore de la depunere»“.

* Formulare inteligente de declarații de avere și de interese:

Agenția pune la dispoziția celor care au obligația de a completa declarații de avere și de interese, în virtutea participării la alegerile locale, formulare inteligente cu câmpuri predefinite și liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informații utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regăsesc și în secțiunea “Ghiduri Utile”.

* Linie telefonică:

Cei care candidează la o funcție publică pot solicita inspectorilor de integritate asistență de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declarațiilor de avere și de interese, al incompatibilităților și al conflictelor de interese la numerele de telefon afișate de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-16.00.

 

PROPUNEREA LEGISLATIVĂ A USR DE MODIFICARE A CODULUI PENAL ȘI CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ PRIVIND CONFISCAREA EXTINSĂ, RESPINSĂ

Senatul a respins, marți, propunerea legislativă, inițiată de parlamentari USR, referitoare la modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru lărgirea cadrului de aplicare a confiscării extinse a bunurilor provenite din acte de corupție sau activități criminale.

În favoarea raportului de respingere a propunerii legislative au votat 116 senatori “pentru”, și 12 “împotrivă” (USR).

Propunerea USR prevede, printre altele, introducerea unui criteriu de apreciere constând în diferența dintre venituri și “standardul de viață” al persoanei condamnate, ca indicator de ilegalitate; posibilitatea includerii averii persoanelor asupra cărora condamnatul are influență în calculul standardului de viață; posibilitatea aplicării confiscării speciale bunurilor transferate către orice terț dacă acesta știa sau trebuia să știe că scopul transferului era evitarea confiscării; eliminarea limitei de 5 ani pentru dobândirea bunurilor confiscate; lărgirea ariei infracțiunilor supuse confiscării extinse; obligativitatea instituirii măsurilor asiguratorii.

“România așteaptă ca infractorii, hoții, cei care profită de corupție să fie pedepsiți și, mai ales, ca țara să nu mai fie prăduită. Ce a fost furat să se întoarcă acolo de unde a fost furat. Prea mulți hoți și corupți au făcut ceva pușcărie doar pentru a se întoarce la viața de huzur pe banii celor de care și-au bătut joc. Propunerea USR aduce cu adevărat România la standardul european, eliminând piedici din calea confiscării extinse. Dar, mult mai important, această lege este necesară pentru că nu mai vrem ca o serie de mătuși Tamara și copii de 6 luni să fie proprietari de case și terenuri provenite din furt și din corupție”, a afirmat senatorul Radu Mihail la dezbaterile din plen.

USR amintește, în expunerea de motive a propunerii legislative, că România avea termen în octombrie 2015 ca să își pună în acord legislația penală cu Directiva europeană 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a generat deschiderea procedurii de infringement față de România.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un comentariu