COPIII SUPUȘI VIOLENȚELOR ÎMBĂTRÂNESC MAI REPEDE

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că situațiile dificile din primii ani de viață pot rămâne întipărite biologic, având potențialul de a crea efecte adverse asupra sănătății mai târziu în viață.

“Copiii care sunt supuși violențelor sau traumelor îmbătrânesc mai repede, trecând prin pubertate mai devreme și arătând semne mai pronunțate ale îmbătrânirii în celulele lor.

Acest studiu are implicații practice clare. Verificarea existenței adversității ar putea fi justificată în cazul copiilor care trec devreme prin pubertate pentru a ajuta identificarea celor care ar putea avea risc ridicat de probleme fizice și mintale.

Noi am analizat 54 de studii privind impactul a două forme de adversitate asupra începerii pubertății și marcărilor de îmbătrânire din celule. În ambele cazuri, rezultatul a dezvăluit că cei care au trecut prin violențe sau traume prezentau o îmbătrânire accelerată față de copiii care nu au trecut prin astfel de situații.

Cifrele variază de-a lungul a diferite studii, însă expunerea repetată la violență este clar asociată cu faptul că fetele trec prin primul ciclu menstrual cu câteva luni mai devreme față de alte fete de aceeași vârstă. Deși este un efect redus, acesta este foarte important, deoarece apariția mai devreme a pubertății este asociată cu probleme fizice și mintale mai târziu în viață.

În cazul îmbătrânirii celulare, am descoperit că acei copii care au suferit violențe și traume par să fie cu luni sau chiar ani mai bătrâni decât sunt de fapt. Știm bine că aceste măsurători sunt factori predictori puternici ai sănătății și mortalității.

Studiile făcute pe adulți sugerează că îmbătrânirea biologică mai rapidă la nivel celular este asociată cu un risc crescut al apariției multor afecțiuni, inclusiv cancer și boli cardiovasculare”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu