RĂUL, DREPTUL, OMUL RĂU ȘI... NEAMUL DREPT

Distribuie pe:

* “Nu mai faceți rău înaintea ochilor mei. Încetați odată! Învățați să faceți binele, căutați dreptatea, ajutați pe cel apăsat, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă! Veniți să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul (plantă erbacee cu flori albe-roz și fructe roșii sau negre folosite drept colorant), ca zăpada le voi albi, și de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face. De veți vrea și de Mă veți asculta, bunătățile pământului veți mânca. Iar de nu veți vrea și nu veți asculta, atunci sabia vă va mânca, căci gura Domnului adevăr grăiește” (Isaia cap. I).

***

* “Fericit este omul drept, că el va mânca din rodul lucrurilor lui. Vai de cel rău, că răutatea este a lui și va fi judecat după faptele lui. Poporul meu! Cei care te conduc rătăcesc și te abat de la calea pe care tu mergi. Domnul intră la judecată cu bătrânii și cârmuitorii poporului său și zice: «Voi, voi ați pustiit via mea și prada luată de la cei sărmani se află în casele voastre. Pentru ce ați zdrobit pe poporul meu și ați sfărâmat fața celor sărmani?»“ (Isaia cap.III).

***

* “Deschideți porțile ca să intre un neam drept care păzește credincioșia! Nădejde neclintită, Doamne, ne vei păstra pacea noastră, că întru Tine ne punem nădejdea. Încredeți-vă în Domnul pururea, căci Domnul Dumnezeu este stânca veacurilor. Că El a coborât pe cei ce locuiau la înălțime, cetatea cea mândră El a supus-o până la pământ, a culcat-o în pulbere. Calea celui drept este dreaptă. Tu, Doamne, netezești drumul drept al celui drept. Pe calea judecăților Tale, Doamne, noi Te așteptăm; Numele tău, Doamne, și amintirea ta sunt nădejdea sufletelor noastre” (Isaia, cap. 26).

ISAIA, profet evreu al Vechiului Testament. Și-a început activitatea în Ierusalim în anul morții regelui Azaria și a continuat-o sub regii Ioatam (740-736 î. Hr.), Ahaz (736-716 î. Hr.) și Iezechia (716-687 î. Hr.). Ideile de bază ale operei lui Isaia sunt: Dumnezeul lui Isaia este “cel Sfânt”, Dumnezeu este singura realitate importantă, mesianismul - elita religioasă care este purtătoarea mesajului divin nealterat. Cartea lui Isaia se împarte în 39 de capitole: cap. 1-12 cuprinde profeții la tribul lui Iuda și Ierusalim; cap. 13-23 cuprinde profeții la neamurile păgâne; cap. 24-27 cuprinde marele apocalips; cap. 34-35 cuprinde amenințări care încep cu “vai”, cap. 36-39 care cuprind completări istorice.

P.S. Kepler (1571-1630), vestit astronom german, unul din fondatorii astronomiei moderne, încheie cartea sa “Astronomia lucrurilor” astfel: “O, Tată al luminii! Tu, cel ce prin lumina lumii aprinzi în noi aspirații după lumina harului Tău, pentru ca să ne duci la lumina măririi! Iată acum eu Îți mulțumesc Ție, Făcătorul și Stăpânul meu, că tu m-ai desfătat prin creațiunea Ta, căci mult m-a fermecat opera mâinilor Tale. Mare este Domnul Dumnezeul nostru și mare este puterea Sa și înțelepciunea Lui nu are sfârșit. Lăudați-L pe El, Soare, Lună și Planete, în orice limbă cântați Lui cuvântarea voastră de laudă, Slăviți-L voi, armonii cerești, precum și voi, martorii și întăritorii adevărurilor Sale cele nedezvelite... Și tu, suflete al meu, în toată viața ta să cânți mărirea Domnului! De la El, prin El și spre El merg toate lucrurile, cele văzute și nevăzute. Lui numai i se cuvine slavă și mărire în vecii vecilor”.

 

Lasă un comentariu