“PREGĂTIM O OUG PENTRU REGLEMENTAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ONLINE ȘI MODIFICĂRI LA LEGEA 55/2020”

Distribuie pe:

Guvernul are în pregătire o ordonanță de urgență privind învățământul online pentru anul școlar și universitar 2020-2021, precum și un proiect de lege necesar pentru prezența fizică la cursuri, care să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităților de învățământ, Inspectoratelor școlare și Direcțiilor de sănătate publică, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

“Este vorba, pe de o parte, de o ordonanță de urgență cu precizările clare pentru modul în care vom susține cursurile în sistem online. (...) A existat o astfel de ordonanță de urgență pentru anul școlar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învățământul preuniversitar și până la 31 septembrie pentru învățământul universitar. Acum pregătim o ordonanță de urgență în care să reglementăm acest tip de învățare online. Pregătim și un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesară pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităților de învățământ, Inspectoratelor școlare și Direcțiilor de sănătate publică”, a afirmat, Anisie, la o dezbatere organizată de Comisia de învățământ din Senat.

Ea a precizat că se vor face modificări la articolul 38 al Legii 55 în sensul că activitățile didactice ce impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Monica Anisie a apelat la sprijinul Parlamentului pentru reglementări privind angajarea de personal nedidactic în învățământul preuniversitar.

“Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricții referitoare la angajare. S-a modificat și vă mulțumim că ați modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, și am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu și angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci, v-aș ruga să ne sprijiniți în acest demers, deoarece pentru învățământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învățământ preuniversitar”, a explicat ministrul.

Pentru învățământul online, a amintit Anisie, vor fi achiziționate peste 500.000 de tablete, cu fonduri din diverse surse.

Ea și-a exprimat speranța ca rectificarea bugetară să fie una pozitivă pentru Ministerul Educației.

 

SÂMBĂTĂ - CONGRESUL PENTRU FUZIUNEA USR-PLUS

Congresul pentru fuziunea USR-PLUS va avea loc sâmbătă, 15 august, a anunțat președintele USR, Dan Barna.

“În această sâmbătă avem congresul pentru fuziunea USR-PLUS. Este un moment istoric și un moment așteptat de foarte mulți din susținătorii noștri care înțeleg și experiența acestor negocieri pentru locale, pentru că Alianța USR-PLUS are candidați în toate UAT-urile, în toate municipiile, toate orașele mari, ne-a arătat că este necesar să facem pasul firesc mai departe și să devenim din două partide, care au propriul electorat și care au credibilitatea lor, un singur partid (...), USR-PLUS, un partid de termen lung în România și nu doar o secvență de ciclu electoral cum au fost multe alte partide din ultimii 30 de ani”, a declarat Barna, la Digi24.

El a amintit că partidul se va chema USR-PLUS și că, după decizia instanței, vor fi organizate alegeri pentru conducerea formațiunii.

“Va fi un congres de fuziune acum. Vom aștepta apoi decizia instanței, care probabil va veni la începutul anului viitor și vom fi atunci un singur partid”, a mai spus Dan Barna.

Lasă un comentariu