CE PUTEM CUMPĂRA PRIN PROGRAMUL “NOUA CASĂ”

Distribuie pe:

Normele de aplicare a programului “Noua Casă”, aflate în dezbatere publică, precizează cele trei tipuri de locuințe care pot fi cumpărate.

Concret, este vorba de două plafoane (de 70.000 și de 140.000 de euro) și de două tipuri de avans, respectiv 5 și 15%.

Tipuri de locuințe

Potrivit normelor, tipurile de locuințe care pot fi achiziționate sunt locuințe noi, destinate achiziționării (inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe - ANL), pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, și locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și (sau) reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.

De asemenea, normele aflate în dezbatere publică includ și alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și (sau) reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

Procent de garantare

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute mai sus este de maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea este de maximum 70.000 de euro și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro, și avansul plătit de beneficiar.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziționării locuințelor prevăzute la primele două poziții este de maximum 60% (exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro, echivalent în lei) și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 euro și maximum 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

La categoria 70.001-140.000 euro, avansul este de minimum 15%, iar la categoria de 70.000 de euro, avansul e de minimum 5%.

Beneficiari

De aceste facilități beneficiază persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții: la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

În plus, declară că achiziționează o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat de stat în condițiile programului și că are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu