CELE MAI RISCANTE ACTIVITĂȚI ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE COVID-19

Distribuie pe:

Centrul de control al Bolilor și Prevenție (CDC - SUA) a întocmit un top al riscurilor la care ne expunem, prin diverse activități desfășurate în actualul context pandemic. Acestea sunt clasificate în ordinea descrescătoare a gradului de risc, privind infectarea sau transmiterea infecției cu noul coronavirus. Potrivit experților, cea mai bună metodă de a evita infectarea este petrecerea, cât mai mult timp (inclusiv servitul mesei), în aer liber.

Călătoriile cu avionul

Nivel de risc: ridicat

Zborul cu avionul este considerat una dintre activitățile cele mai riscante. Cu excepția cazului în care este absolut necesar, călătoriile cu avionul ar trebui evitate până când va fi descoperit un vaccin sau un tratament sigur pentru COVID-19. Factori de risc: aglomerația, zgomotul, distragerea atenției, imposibilitatea de a păstra distanța fizică, probabilitatea de a veni în contact cu persoane provenind din zone cu risc ridicat - purtătoare de virus -, lipsa corculației aerului înainte de decolare. “Este un mediu prielnic pentru ca o persoană să poată infecta un avion întreg”, spun specialiștii.

Barurile

Nivel de risc - ridicat

Barurile sunt considerate cu nivel de risc ridicat: băuturile alcoolice dezinhibă, consumatorii “uită” să poarte masca de protecție și să păstreze distanța fizică. Un alt factor de risc este igiena, adesea, precară.

În acest caz, evitarea totală a barurilor este cea mai bună modalitate de a reduce riscul. Specialiștii recomandă consumarea băuturilor la domiciliu sau în aer liber.

Saloanele de coafură / frizerie

Nivel de risc: ridicat

Cauze: distanța mică dintre client și furnizorul de servicii (coafeză/frizer) care poate fi purtător asimptomatic al virusului.

Purtatul măștii nu garantează siguranța totală, contribuind, totuși, la reducerea riscului de contaminare.

Servirea mesei la restaurant

Nivel de risc: mediu până la ridicat

Servirea mesei în incinta unui restaurant este riscantă din mai multe motive - inclusiv pentru că mesenii trebuie să-și îndepărteze măștile de pe față pentru a mânca. Prezența, în imediata apropiere, a altor persoane crește riscul, deoarece acestea ar putea fi purtătoare ale virusului. Se recomandă servirea mesei în exteriorul localului, în aer liber, unde probabilitatea de a respira particule de aer infectate este mai redusă.

Nu în ultimul rând, interacțiunea cu personalul este, de asemenea, riscantă: nu este sigur că toți angajații poartă măști de protecție, de exemplu, în bucătărie, acolo unde clienții nu-i pot vedea.

Cea mai bună metodă de a reduce riscul contaminării este mâncatul acasă. Indiferent dacă luați masa în interior sau în exterior, trebuie să vă asigurați că zona nu este aglomerată.

Reuniuni sociale în spații închise

Nivel de risc: mediu până la ridicat

Mulți experți în domeniul sănătății atrag atenția că adunările sociale în spații închise au dus la recenta creștere a cazurilor de COVID-19.

Specialiștii recomandă limitarea unor astfel de reuniuni. Virusul se răspândește mai ușor în interior deoarece oamenii stau aproape unii de alții, vorbind și atingând suprafețe precum ușile, mesele, scaunele etc. S-a constata că petrecerile și alte întâlniri de familie sau între prieteni, acasă sau în alte spații închise, provoacă un număr semnificativ de noi cazuri de infectare.

Sălile de sport

Nivel de risc: mediu

Sălile de gimnastică - printre primele afaceri care s-au redeschis în anumite zone, nu sunt chiar locul ideal, întrucât oamenii inspiră și expiră abundent, facilitând răspândirea virusului.

În primul rând, siguranța depinde în mare măsură de cât de mare și de aglomerată este sala de sport și de cât ne putem distanța de ceilalți. CDC recomandă evitarea, deocamdată, a cursurilor de fitness și a antrenamentelor de grup. Lucrul cel mai greu de gestionat este faptul că majoritatea oamenilor nu poartă mască în timpul antrenamentului, crescând cantitatea de aer expirată. Păstrarea distanței fizice, asigurarea aerului condiționat, aerisirea corespunzătoare, igiena grupurilor sanitare sunt condiții esențiale pentru ca sala de sport să fie zonă cu risc scăzut până la mediu.

O mare parte a transmiterii, poate chiar până la 40%, se datorează persoanelor presimptomatice sau asimptomatice - oamenii care arată bine, se simt bine, dar pot să transmită virusul.

Cumpărături

Nivel de risc: mediu până la scăzut

Cumpărăturile alimentare pot fi relativ sigure dacă sunteți atenți și evitați magazinele aglomerate.

Cu cât stați mai aproape de cineva - la coadă sau în timp de alegeți produsele - cu atât crește riscul de a fi expuși infectării.

Servirea mesei în aer liber

Nivel de risc: scăzut până la mediu

Cu condiția păstrării distanței fizice, a purtării măștii de protecție, în intervalele în care nu mâncăm, servirea mesei în aer liber este mult mai puțin riscantă decât mâncatul în interior, întrucât particulele virale se dispersează mult mai repede în aer.

Asigurați-vă că stați la mese bine distanțate. Recomandarea este ca mesenii să poarte mască atunci când vorbesc sau în timp ce așteaptă meniul comandat.

Frecventarea parcurilor

Nivel de risc: scăzut până la moderat

Este mult mai bine să ne întâlnim cu prietenii sau cu membrii familiei în aer liber, eventual în propria curte, decât în interior. Se recomandă, totuși, limitarea numărului de persoane, păstrarea distanței fizice și purtarea măștii de protecție. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, nivelul de risc crește. (sursa și foto - cnet.com.health)

Lasă un comentariu