NOUA LEGE PRIVIND IZOLAREA ȘI CARANTINAREA ÎN PANDEMIE

Distribuie pe:

Sâmbătă, 18 iulie 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020), lege care a fost publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 634. Legea a intrat deja în vigoare azi, 21 iulie 2020.

Izolarea, pentru persoanele cu semne și simptome sugestive

Actul normativ prevede că izolarea se instituie pentru persoanele bolnave, cu semne și simptome sugestive, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația pe care o determină. Izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, pentru a proteja interesul public și pentru a nu determina un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății persoanei.

Izolarea într-o unitate medicală se face pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Dacă se menține riscul transmiterii comunitare a bolii, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unitățile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Bolnavii care nu respectă izolarea, pârâți la DSP

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locația declarată fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice și a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanțe în acest sens este executorie.

Carantinarea, la domiciliul persoanei

Referitor la carantinarea persoanelor, legea precizează că această măsură se instituie pe baza afirmațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta.

De asemenea, carantinarea se poate face și în spațiul desemnat de autorități cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

Pentru persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organelle de control recomandă, iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități.

Copiii rămân în familie

Copiii ai căror părinți se îmbolnăvesc de coronavirus vor rămâne în familie. Dacă nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei, părinții, medicul sau Direcția de Sănătate Publică vor anunța serviciul de asistență socială care va monitoriza situația și, dacă este necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiți temporar.

Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune, într-o primă fază, la domiciliu.

Au fost eliminate din lege toate prevederile privind carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

Totodată, se introduce obligația Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) de a comunica separat numărul cazurilor noi de numărul cazurilor retestate.

Voluntari pentru situații de urgență

Ministerul Sănătății va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situații de urgență, la care statul să poată apela când este nevoie.

Personalul medical detașat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât și cazarea și transportul în localitatea unde a fost dispusă detașarea, care nu poate depăși 30 de zile.

 

Lasă un comentariu