PROIECT DE PROGRAM PENTRU SERBAREA NAȚIONALĂ LA MORMÂNTUL LUI ȘTEFAN CEL MARE, LA 15 (27) AUGUST 1870

Distribuie pe:

1. Îndată după leturghie, în ziua Sântei Marii se va decora mormântul lui Ștefan cel Mare cu cununi de flori și cu lauri și se vor arangia în simetrie cel puțin 70 făclii tricolore.

2. La prânz, în trapeza Mănăstirei, va ținea președintele comitetului arangiator o cuvântare amăsurată locului și scopului și va invita pe oaspeți la ceremonia sânțirei prezentului consacrativ.

3. La 5 ore după prânz se va începe ceremonia și adică:

1. a) Se va depune prezentul învălit pe o masă înaintea bisericei.

2. b) Într-un semicerc îndărătul mesei se vor pune membrii comitetului în gală, având fiecare tricolorul național și ținând în mână câte o cunună de flori și câte o făclie. Toți ceilalți tineri vor coprinde loc în dreapta și în stânga mesei, iar publicul va ocupa locul dinaintea și îndărătul mesei.

3. c) Trei preoți în ornate vor împlini actul sânțirei.

4. d) Trei salve vor anunța finirea ceremoniei bisericești, iar corul teologilor va cânta un imn religios.

5. e) Apoi se va ținea de pe tribună cuvântarea festivă, în decursul căruia se vor aprinde făcliile la mormânt.

6. f ) După cuvântare se va înălța prezentul, în vederea publicului, de cătră trei tineri din semicerc, din care unul va citi inscripțiunea cu voce înaltă.

7. g ) Sub sunetul clopotelor va fi dus prezentul cu pompă și în ordinea stătorită de comitet, și depus pe mormânt.

8. h ) După depunere, va executa corul în biserică un imn compus anume spre acest scop.

9. i) La banchetul ce va urma se vor ținea din partea tinerimei toaste și cuvântări, numai conform ordinei stătorite de comitet în conțelegere cu egumenul mănăstirei.

4. A doua zi, iertând împrejurările, se va improviza, afară de mănăstire, un congres al studinților români Academiei de pretutindenea. Programul congresului îl va avea să-l stătorească comitetul arangiator al serbărei.

(MIHAI EMINESCU, OPERA POLITICĂ 1870 - 1877,,ALBINA, FAMILIA, FEDERAȚIUNEA, CONVORBIRI LITERARE, CURIERUL DE IASI EDIȚIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE PERPESSICIUS, EDIȚIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE, Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC, Editura Academiei RSR, 1980)

 

Lasă un comentariu