UN JUDEȚ CA UN ORAȘ!

Distribuie pe:

Programul meu de dezvoltare al județului Mureș în calitate de președinte al Consiliului Județean, pentru următorii patru ani, include toate zonele și va fi realizat conform specificităților acestora.

Pentru a fi în permanență în contact cu cetățenii și nevoile lor, voi deschide în primele două luni ale mandatului de președinte al Consiliului Județean, birouri de lucru în orașele Sighișoara, Târnăveni și Reghin.

Am luat această decizie pentru a putea înțelege mai bine problemele cetățenilor, stând de vorbă cu toate categoriile socio-profesionale din fiecare oraș, pentru a putea elabora și aplica proiecte specifice localităților respective.

Cele mai importante proiecte de dezvoltare pe care le voi aborda în calitate de președinte al Consiliului Județean Mureș sunt următoarele:

1. Proiectele de infrastructură rutieră, feroviară și aeroportuară

- centuri ocolitoare pentru Târgu-Mureș, Sighișoara și Reghin, două localități cu un tranzit mare, sufocant pentru traficul rutier;

- realizarea unui tronson de drum rapid pe malul râului Mureș pe ruta Reghin - Târgu-Mureș - Aeroport;

- realizarea în regim de urgență a studiilor privind trei pasarele (zona Combinatului Azomureș, Sângeorgiu de Mureș și Ernei) care trebuie coroborate cu proiectele de infrastructură mare, cum ar fi autostrada A3, linia CFR, centuri ocolitoare și drumuri rapide astfel încât traficul rutier interurban să fie facil;

- pentru eficientizarea infrastructurii feroviare din județul Mureș și crearea de legături cu liniile electrificate din alte județe, consider că este necesară elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru ruta Deda - Reghin - Târgu-Mureș - Ungheni. Ungheni va deveni un punct nodal cu accesul facil la autostradă, aeroport și linia ferată de viteză Ungheni - Târgu-Mureș, Ungheni-Războieni. Consider de o importanță uriașă calea ferată și pun accentul mai ales pe transformarea ei în cale de viteză, deoarece va fi, în scurt timp, viitorul transportului în Europa;

- totodată, acest studiu trebuie să prevadă reabilitarea căii ferate din Târgu-Mureș, mutarea acesteia de partea cealaltă a râului Mureș și electrificarea ei;

- scoaterea de urgență a drumului european E60 din localitățile Luduș și Iernut;

- studiu privind transformarea drumului județean Târgu-Mureș-Cluj prin Râciu, în drum rapid care leagă astfel cele două aeroporturi: Aeroportul Târgu-Mureș și Aeroportul “Avram Iancu” din Cluj;

- voi pune în aplicare acel studiu de circulație existent pentru zona periurbană, deoarece știu că toți din zonele învecinate munciți, aveți copii la școală, vă deplasați la instituțiile de sănătate și la instituțiile publice, toate aflate în Târgu-Mureș.

2. Infrastructura serviciilor publice

- având în vedere specificul orașului Sighișoara, acesta fiind inclus în patrimoniul UNESCO, voi derula programe culturale care să atragă un număr mare de turiști din țară, dar și din străinătate;

- pentru Târnăveni voi concepe proiecte privind identificarea oportunităților de dezvoltare a platformei industriale, specifice orașului;

- punerea în aplicarea a studiului privind dezvoltarea Aeroportului Târgu-Mureș, studiu elaborat în anul 1998 încă din perioada când mă aflam în funcția de prefect. Acest studiu se referă atât la funcționalitatea aeroportului cât și la posibilitățile de dezvoltare a zonelor din jurul acestuia;

- în ceea ce privește proiectele de urbanism este nevoie de o bună colaborare între administrațiile municipiului Târgu-Mureș și cele ale localităților limitrofe, care permit realizarea de construcții haotice, fără să prevadă și căi alternative de acces pe teritoriul municipiului Târgu-Mureș, valabil pentru toate localitățile mari.

- Voi susține spitalele din Sighișoara și Reghin, astfel încât să asigure un nivel maxim de tratament, specific zonelor avizate. Susțin dezvoltarea și modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, după imperativele unui spital teritorial. Problema parcării de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș trebuie soluționată obligatoriu, la fel cum trebuie eficientizate și serviciile din cadrul acestor unități. Susțin totodată și Spitalul Clinic Județean Mureș, pentru ca mureșenii să dețină calitate superioară și completă în acest domeniu. Voi susține totodată și Sunt convins că înțelegând cele enumerate mai sus, câștigăm o etapă de mult timp dorită de toți locuitorii orașului și județului.

înființarea unui centru regional de medicină recuperatorie pe lângă spitalul județean existent;

- cu privire la deșeurile inerte, diferite de deșeurile menajere, cum ar fi resturi din construcții, resturi din excavări, resturi din materiale igienico-sanitare etc., voi căuta soluții, astfel încât selectarea gunoiului să aducă beneficii importante județului, iar banii obținuți îi voi reîntoarce în piste de biciclete, în trasee turistice, în zone de petrecere a timpului liber. Voi deschide groapa de inerte în Târgu-Mureș și în principalele orașe mari, Sighișoara, Târnăveni, Reghin, deoarece, la ora actuală, locuitorii nu au unde să le depoziteze.

- modernizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă a municipiului Târgu-Mureș prin aducțiunea de apă de la Răstolița, precum și finalizarea proiectelor privind alimentarea cu apă a localităților din zona de câmpie. Astfel, nu numai că obținem o apă de calitate, dar contribuim și la reducerea uriașă a cheltuielilor pe care o are SC Aquaserv, procesând o apă foarte poluată, cum e cea a râului Mureș;

- împreună cu fermierii mureșeni voi demara proiecte privind reabilitarea depozitelor de colectare și păstrare a produselor agricole românești, pentru o mai bună exploatare a acestora, care să ducă la o creștere a profitabilității lor.

- Voi susține în continuare proiectul început în Târgu-Mureș, cu târgul produselor fabricate și desfăcute în județul Mureș. Voi extinde acest proiect în toate orașele mari din județ și voi demara un proiect legislativ pentru ca aceste piețe să funcționeze o dată pe săptămână la o zi prestabilită, să ofere numai produse românești, astfel încât să dispară concurența neloială și disproporțională cu magazinele mari;

- din punct de vedere al educației, voi susține înființarea unei universități tehnice la Târgu-Mureș, în colaborare cu specialiști din Germania, deoarece îmi doresc să redau prestigiul fostei universități “Petru Maior”, în domeniul ingineriei și tehnologiei

- Voi susține consorțiul universitar actual, dar funcționalitatea trebuie să fie onestă, fără a afecta personalitatea facultăților. Susțin, cu toată puterea, reașezarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș pe locul în care a fost odată, fiind una dintre cele mai importante facultăți de medicină românească, în care cercetarea, pregătirea și formarea medicilor trebuie să fie prioritare.

- Susțin funcționarea unei facultăți tehnice cu sprijinul relațiilor de înfrățire ce le avem cu Germania, pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică atât de necesare acum și, mai ales, în viitor.

- Vreau să continui în tot județul proiectul demarat în Târgu-Mureș, de reașezare a colegiilor și școlilor gimnaziale, privind dezvoltarea tehnologică IT. De asemenea, voi susține în continuare dezvoltarea școlilor de arte și meserii.

- Voi susține, după modelul pilot demarat la Grupul Școlar de Chimie Industrială din Târgu-Mureș, un adevărat “incubator”, înființarea și dezvoltarea altor centre de cercetare tehnologică în Sighișoara, Târnăveni și Reghin. Consider că următoarea perioadă va fi esențială în ceea ce privește susținerea financiară a proiectelor de cercetare.

- Sunt importante locațiile, dotarea și, mai ales, identificarea și întocmirea colectivelor de cercetare.

- Voi ceda de urgență patrimoniul Consiliului Județean Mureș administrațiilor locale. Consider că nu există nici un argument pentru care Consiliul Județean să dețină în patrimoniu imobile ale unor instituții care ar trebui administrate de autoritățile locale. Președintele de Consiliu Județean trebuie să fie o persoană care sprijină primarii în implementarea proiectele lor, să aibă viziuni de dezvoltare pe termen lung, cât și un nivel cultural ridicat, capabil să înțeleagă importanța strategiilor care trebuie elaborate în această perioadă și nu doar calități de gospodar.

- Voi susține, de urgență, promovarea unei legislații privind zona periurbană, în cadrul asociațiilor consiliilor județene, care să contribuie la dezvoltarea localităților din toată țara.

- Am în vedere susținerea unei legislații privind reducerea birocrației, înlesnirea procedurii de achiziții și diminuarea procedurii de contestare, procedură care să fie făcută în același timp cu multă responsabilitate. Aș limita rolul ONG-urilor care blochează fără argumente consistente unele proiecte, doar isterizând populația.

- Susțin descentralizarea administrativă, demarată pe o perioadă de 6 ani. Un element important al strategiei de descentralizare trebuie să fie eficiența unităților administrativ-teritoriale din punct de vedere al învățământului, din punct de vedere medical, al serviciilor publice, al resurselor materiale și umane. Un alt element esențial și obligatoriu este componenta financiară.

Toate aceste proiecte se pot realiza doar dacă între primarii din județ și președintele de Consiliu Județean va exista o colaborare strânsă, iar relațiile dintre aceștia să fie bazate pe armonie și nu pe orgolii politice sau compromisuri politice ciudate și lipsite de transparență.

 

 

Lasă un comentariu