NE SCRIU CITITORII!

Distribuie pe:

Vă scriu în speranța că mă veți putea ajuta. Vreau doar să fiu un cetățean responsabil care contribuie la buna funcționare a lucrurilor ca să ne fie bine tuturor.

Am observat că în Târgu-Mureș oamenii care locuiesc la bloc nu au avut ocazia să fie informați privind modul de conviețuire la bloc fără a dăuna altora.

Mai ales că unii s-au mutat de la viața de la țară la oraș și nu cunosc ce e deranjant pentru vecini.

Un fenomen care am văzut că e popular, deși nu e deloc normal atunci când locuiești la bloc, e scuturatul pe geam.

Lumea de la bloc scutură pe geam orice fără să le treacă prin cap că nu e normal să faci asta. De exemplu mănâncă și apoi scutură fața de masă pe geam. Sau își scutură hainele murdare sau cârpa cu care au șters praful. Scutură cu atâta naturalețe ca și cum e normal și nederanjant. Dar nu e așa! E un lucru urât față de vecinul tău de dedesupt! Eu, de exemplu, stau la etajul 3 dintr-un bloc cu 10 etaje. Am și balcon deschis, ceea ce mi-a prins foarte bine în această pandemie, am putut avea o oază de relaxare. Ceea ce doresc tuturor. Însă e foarte deranjant să îți cureți pervazul, balconul și a doua zi să îl găsești murdar, plin de praf și să găsești tot felul de lucruri prin balcon: coji, semințe, mucuri de țigară etc.

E o vorbă: ceea ce nu îți place, altuia nu face! Eu sunt de părere că atunci când stai la bloc, nu se scutură pe geam. Tu ai vrea să ai pervazul curat, balconul curat, crezi că vecinul tău nu vrea asta? Ție ți-ar plăcea să ți se scuture pe balconul și pe pervazul tău proaspăt curățat? Poți face orice atâta vreme cât nu deranjezi pe aproapele tău.

Dacă ai ceva de scuturat se scutură în cadă sau la cabina de duș și apoi se curăță. Nu pe geam, ca să ajungă murdăria pe proprietatea vecinului.

Și de aceea vă scriu pentru că mi-am dat seama că aveți această putere de informare ca să educați populația de la bloc care nu cunoaște bunul simț.

Vă scriu pentru că mi-am dat seama că aveți puterea să faceți o schimbare în bine. Și ați avea această posibilitate. Vă scriu pentru că ar fi bine să se facă o campanie de informare. Dacă lumea ar ști că scuturatul pe geam e deranjant și nu e un lucru civilizat, probabil nu l-ar mai face. De aceea ar fi bine o campanie de informare. Cum sunt acele mesaje de interes public difuzate pe toate posturile TV, de exemplu cel cu “consumați zilnic 2 litri de lichide” sau “minim 30 minute sport”, așa ar fi binevenit și un mesaj de genul “dacă locuiți într-un imobil cu etaj, nu scuturați pe geam!” Ce ție nu îți place, altuia nu face!” Nu e normal să deranjezi aproapele.

Așa ar avea ocazia să vadă că așa ceva nu e normal. Normalul nu e cum fac ei! Și treptat s-ar educa.

Vă rog să faceți o campanie de informare, o simplă propoziție poate schimba multe!

M-am săturat să locuiesc într-o țară în care normalul sunt lucrurile care deranjează și bunul simț e ignorat și văzut ca o ciudățenie și o anormalitate.

O simplă propoziție de genul “dacă locuiți la bloc nu scuturați pe geam: ce ție nu îți place, altuia nu face” ar putea educa populația și bunul simț ar reveni la rang de normalitate.

Mulțumesc anticipat

 

Lasă un comentariu