DORIN FLOREA PROPUNE AMÂNAREA, CU O SĂPTĂMÂNĂ, A ÎNCEPERII ANULUI ȘCOLAR “RĂMÂNE DE VĂZUT DACĂ SĂNĂTATEA ELEVILOR ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT GRABA UNORA DE A SE ÎNSCĂUNA ÎN FUNCȚIILE ADMINISTRATIVE”

Distribuie pe:

În varianta probabilă că alegerile locale vor avea loc la data de 27 septembrie și dat fiind numărul mare de unități școlare din municipiu și din marile orașe ale țării, primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, a propus, recent, ca anul școlar să înceapă la data de 5 octombrie, la o săptămână de la desfășurarea alegerilor.

În argumentarea inițiativei sale, primarul atrage atenția că, în perioada alegerilor școlile funcționând ca secții de vot, incintele acestora vor trebui supuse unui amplu și minuțios proces de dezinfecție - acțiune ce cade în sarcina autorităților publice locale. Pe de altă parte, edilul consideră că alegerile locale și cele generale ar fi putut fi organizate în aceeași zi, conform procedurilor legale în vigoare, stabilite de comun acord, cu toate partidele politice, astfel încât nicio activitate să nu fie perturbată.

“Am propus amânarea începerii anului școlar cu o săptămână după desfășurarea alegerilor locale și stabilirea tuturor alegerilor la o singură dată, din câteva considerente care privesc sănătatea elevilor, în primul rând. Vă dau exemplul municipiului Târgu-Mureș, unde avem 85 de unități școlare (școli, grădinițe) în care vor fi amenajate secții de votare. Asta înseamnă că în data de 27 septembrie aceste unități ar putea fi accesate de aproximativ 130 de mii de persoane. Cum ar putea elevii să înceapă cursurile în condiții de siguranță, în ziua următoare, dacă secțiile de votare se eliberează undeva pe la miezul nopții, după numărarea voturilor!? Numărul elevilor și preșcolarilor din Târgu-Mureș este de aproximativ 25.000, iar dascăli sunt în jur de 3.000. Imaginați-vă că în decurs de 12 zile, unitățile de învățământ din Târgu-Mureș vor fi accesate de peste 150.000 de persoane. Judecați dvs. dacă deciziile Guvernului sunt responsabile, în condițiile în care mereu se vorbește despre distanțare fizică și despre limitarea numărului de persoane la anumite evenimente.

Guvernul este cel care decide, iar primarii, fără să fie consultați, trebuie să pună în aplicare aceste decizii. Rămâne de văzut dacă sănătatea elevilor este mai importantă decât graba unora de a se înscăuna în funcțiile administrative”, precizează primarul municipiului. (I.S.)  

Lasă un comentariu