COVID-19, IDENTIFICAT ÎN... VOCE ȘI ÎN TUSE

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg și cei de la Universitatea din Luxemburg, cu sprijinul Institutului de Sănătate Publică din această țară, citați de descopera.ro, susțin că noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), sistemul putând detecta virusul prin intermediul vocii și tusei. Platforma are lansarea în luna septembrie și va fi disponibilă în opt limbi.

“În doar câteva luni, oamenii vor putea ști dacă sunt infectați cu coronavirus, cu ajutorul inteligenței artificiale, sistemul permițându-le oamenilor să își pună singuri diagnosticul, prin intermediul vocii lor.

Vor fi colectate registre de voce din partea mai multor oameni care tușesc, pentru a se determina parametrii tusei și ai vocii. Afecțiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât și dispneea, provocate de Covid-19, pot face ca vocile pacienților să fie diferite, dar ele pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru.

Această idee s-a inspirat din investigațiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoașterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincția între tusea seacă și cea productivă.

Inclusiv Comisia Europeană (CE), care finanțează mai multe proiecte de combatere a noului coronavirus, a acceptat reorientarea proceselor de fabricație, în vederea producerii rapide de materiale și de echipamente medicale vitale, necesare pentru testare, tratament și prevenire sau dezvoltarea de tehnologii medicale și instrumente digitale pentru a îmbunătăți detectarea, supravegherea și îngrijirea pacienților.

Finanțarea le va permite oamenilor de știință să combată pandemia și consecințele acesteia, prin consolidarea capacității industriale de producție și de implementare a unor soluții ușor accesibile, să dezvolte tehnologii medicale și instrumente digitale, să îmbunătățească înțelegerea efectelor comportamentale și socio-economice ale pandemiei și să învețe din experiența tratării unor grupuri mari de pacienți (cohorte) din întreaga Europă, permițând oamenilor de știință să elaboreze rapid soluții cu și pentru pacienți, lucrători din domeniul sănătății, spitale, comunități locale și întreprinderi.

Studiul nostru a fost apreciat tocmai pentru că am demonstrat o nouă metodă de detectare a Covid-19, prin intermediul inteligenței artificiale (AI)”, explică oamenii de știință luxemburghezi. (L.P.)

 

Lasă un comentariu