DOVADA - BUGETUL TRUNCHIAT AL MUNICIPIULUI SAU BĂTAIA DE JOC LA ADRESA TÂRGUMUREȘENILOR

Distribuie pe:

Consiliul local ostil și iresponsabil a blocat sistematic orașul!

Dragi târgumureșeni, doresc să clarific pentru cei interesați, cum poate funcționa orice primărie din țară având un Consiliu responsabil ce alocă bani și votează bani în interesul dezvoltării unui oraș și al bunăstării cetățenilor.

Dacă vorbim de Târgu-Mureș - vă prezint o parte dintre propunerile făcute de către Executivul Primăriei pentru: școli, grădinițe, infrastructură, parcări, parcuri sau spații de agrement... și sumele care au fost votate.

Subliniez: Serviciile din cadrul Primăriei, prin directori și primar, propun Consiliului local municipal anumite sume pentru lucrările viitoare. Consilierii locali, în funcție de interesele proprii sau de partid - aprobă sau NU bugetul inițial propus de executiv.

Fără aprobarea acestora, nici primarul și nici altcineva nu poate aloca niciun ban pentru nicio investiție sau reabilitare, fie că vorbim de școli, grădinițe, creșe, parcuri, drumuri sau alte segmente.

Care e procesul...

Doresc să fac referire la cifrele ultimilor 2 ani, pentru că, dacă aș prezenta cifrele ultimilor 20 de ani, cu siguranță v-aș plictisi.

Cum s-a desfășurat activitatea ultimilor ani în Consiliu? Ei bine, ședințe succesive, dezbateri și certuri în plen, absenteism uneori și, în final, tăieri nepermise de buget.

De pildă, în 2019 - interesant de observat este faptul că, aceiași consilieri locali au votat inițial bugetul, care, oricum față de 2018, a fost cu 60 de milioane mai mic. Pe baza bugetului inițial votat au fost demarate lucrări, sunt contracte semnate, proceduri în derulare, instituții în funcțiune, care sunt grav afectate de tăierile aleatorii ale bugetului, fără nicio analiză prealabilă, doar la indicația liderului UDMR (Peter Ferenc).

Ceea ce se întâmplă la Târgu-Mureș în ultimii ani, nepăsarea acestui consiliu local ostil față de cetățenii săi... pun în pericol și periclitează angajamentele luate de către Executiv și, implicit, linia de dezvoltare a urbei.

Votul bugetului din 1 august 2019... după multe ședințe de amânare chiar și prin neprezentarea consilierilor UDMR la ședință au pus în pericol: școlile - care nu aveau bani de funcționare, societățile cu lucrări în derulare și care au fost nevoite să le sisteze, deoarece nu aveau prevăzuți bani până la finele anului. Este un fapt ce a trecut neobservat, însă această practică trebuie analizată, și luate măsuri.... De către dumneavoastră. Vă întrebați cum?! Ei bine, prin VOT! O dată la 4 ani, atunci când fiecare partid își anunță lista de candidați, e nevoie de o analiză fermă!

Pentru gospodărirea unui oraș, primarul trebuie să aibă FORȚĂ în Consiliul local. De 20 de ani, la Târgu-Mureș am fost în fața unui Consiliu ostil, care ne-a spus doar cum NU se pot face: centură, drum de ocolire, pod peste Mureș, piste de biciclete, reabilitarea Pockloșului și... câte și mai câte!

La fel cum am procedat mereu, când bugetul local a fost tratat cu indiferență de către consilieri, îi atenționez și acum pe consilieri că bugetul NU este al UDMR-ului, bugetul orașului se face și se execută prin acte administrative!

Fără nicio strategie, fără să înțeleagă importanța finanțării proiectelor demarcate de Primărie, unii consilieri locali au trunchiat cu până la 70% finanțarea la unele capitole bugetare. Cu astfel de demersuri răuvoitoare este de prisos să ne uităm peste umăr la Cluj, Timișoara și la alte orașe care știu să dea forță PRIMARULUI!

CARE VOR FI DOMENIILE AFECTATE?

1. Unitățile de învățământ: - deși ne aflăm în plină vară, moment în care Primăria Târgu-Mureș efectua lucrări de reabilitări, reparații, dezinfecții sau recondiționări la unitățile de învățământ, pentru ca elevii, cadrele didactice și, nu în ultimul rând, părinții să poată începe cu dreptul noul an școlar în luna septembrie, suntem nevoiți a stopa orice fel lucrare... din 3.000.000 lei propuși pentru rectificare - s-au aprobat 100.000 lei;

Direcția școli are nu mai puțin de 100 de solicitări, înregistrate în lunile iunie și iulie - atât în scris, cât și verbal - prin care ni se solicită diferite intervenții - fie că e vorba de reparații ale sălilor de curs, mobilier, înlocuire sisteme de încălzire, reparații acoperiș, grupuri sanitare sau parchet... și putem continua.

Tragem un semnal de alarmă și vă supunem atenției faptul că peste 25.000 de elevi din Târgu-Mureș vor fi afectați de bugetul trunchiat de consilierii locali ai UDMR și votat pe data de 30 iulie 2020.

Demersul și dorința acestor consilieri este de a ne clasa, în câțiva ani, în topul orașelor mărginașe, izolate, unde nimeni nu dorește să își crească copiii sau să își investească banii.

Primăria municipiului Târgu-Mureș va face în continuare toate demersurile și va prezenta opiniei publice situațiile apărute ca urmare a tăierilor bugetare, care văduvesc orașul de dezvoltarea lui și de la creșterea calității nivelului de trai al târgumureșenilor.

Lasă un comentariu