ELITA ROMÂNIEI, ALĂTURI DE THEODORA BENEDEK - PROGRAMUL DE CANDIDATURĂ, VALIDAT DE EMIL BOC, HORAȚIU SUCIU, CORNEL SIGMIREAN ȘI PRINȚUL DIMITRIE STURDZA

Distribuie pe:

Luni, 17 august, a avut loc evenimentul de lansare a programului candidatului PNL la funcția de primar al municipiului Târgu-Mureș.

Theodora Benedek spune că este “primul program din istoria postdecembristă a Târgu-Mureșului, bazat pe INDICATORI și PE SURSE DE FINANȚARE. În acest program spun exact ce putem face și mai ales precizăm de unde vin banii”.

Programul “Târgu-Mureș, oraș european. Orașul conectat. Orașul puternic. Orașul Oamenilor”a fost prezentat public în cadrul unui eveniment transmis în direct pe Facebook/TheodoraBenedek, de la ora 19.

În cadrul evenimentului, un mesaj deosebit de important a venit din partea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc: “Clujul și Târgu-Mureșul sunt două orașe de referință în Transilvania, două orașe care au foarte multe lucruri în comun. Numai dacă ne gândim la dimensiunea universitară, vedem că aceste două orașe au avut și vor avea un viitor comun. Eu sunt convins că vor avea și un viitor politic comun începând din această toamnă, pentru că mă bucur extrem de mult că Partidul Național Liberal merge pe mâna doamnei profesor Theodora Benedek. Este omul potrivit, la locul potrivit și în momentul potrivit. Este un profesionist de excepție, un cadru universitar cu recunoaștere a performanței academice în țară și în străinătate, un om care știe să atragă bani din fonduri europene de la Bruxelles, un om care unește comunitatea în care trăiește. De aceea am încredere că, împreună, vom construi un viitor politic comun, dar mai mult decât atât, vom contribui decisiv la modernizarea comunităților noastre, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere economic”.

La prezentarea programului de guvernare locală a Târgu-Mureșului a fost prezent și unul dintre intelectualii remarcabili ai Târgu-Mureșului. Profesorul universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), Cornel Sigmirean este doctor în istorie și director al Institutului de Cercetări Socio- Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române.

“Mă bucur să fiu la un eveniment important, salutând-o, în primul rând, pe contesa Theodora Benedek. Să nu fiți surprinși că mă adresez contesei, dar începând cu secolul al XVIII-lea, o spune un istoric, oamenii s-au înnobilat prin merite, prin știință, prin cercetare, prin lucruri mărețe făcute pentru societate. Iar doamna Benedek este o reprezentantă a elitei Târgu-Mureșului, a științei medicale din acest oraș, iar acum este momentul domniei sale. Este anul Benedek. Theodora Benedek este figura care poate deveni providențială pentru acest oraș. Prin voința noastră poate deveni providențială. Are toate atuurile, pentru că doamna profesor Theodora Benedek este o personalitate puternică. Doamna Theodora Benedek are un program strălucit. Domnia sa se bazează pe o tradiție și este foarte important acest lucru, pentru că fiecare trebuie să avem ceva în spate. Tot ca istoric vă pot spune că doamna Benedek vine dintr-o familie crescută în spiritul transilvan românesc, cu origini prin mamă în Banat, unde, nu exagerez, vine dintr-o familie nobiliară. Este o reprezentantă a spiritului transilvan și acest lucru este foarte important pentru că doar prin spiritul transilvan putem să înțelegem ce înseamnă realitățile interetnice. Și doamna le știe. Are și experiența familiei în acest sens, și fie doar prin această experiență ea câștigă încrederea noastră. Are capacitatea de a dezvolta acea terapie prin care se pune punct unei anumite istorii a acestui oraș, o istorie traumatizantă, și târgumureșenii pot să vadă altfel viitorul, concentrându-se pe ceea ce înseamnă progresul și bunăstarea. Și aici cred că doamna Benedek are toate atuurile prin programul domniei sale, prin capacitatea de a crea proiecte.

Târgu-Mureșul, nu o spunem noi, este poate cel mai frumos oraș din România, dar el poate deveni și cel mai bogat oraș din România, prin proiectele pe care doamna Benedek le are la îndemână, prin capacitatea domniei sale poate să facă acest lucru, pentru că prin prosperitatea orașului vom prospera și fiecare dintre noi. De altfel, unul din curentele care a făcut carieră în liberalismul mondial se numește “liberalismul bunăstării generale”. Așa se numește și eu identific în doamna Benedek persoana capabilă să dea conținut acestui liberalism aici, la Târgu-Mureș, spre binele nostru, spre binefacerea noastră, inclusiv a oamenilor de știință și a cercetătorilor. Sunt convins că altfel va arăta orașul. Are minte suficientă, experiență, are bunătatea care conferă calitate oricărui demers și are o echipă liberală minunată, prieteni frumoși și o familie extraordinară. Doamna Benedek, Excelența Voastră, să aveți parte de cât mai multe mandate, spre bucuria noastră! Sărut mâna!”

Este un om drag Mureșului, la fel și cum domnia sa iubește Mureșul. I s-a propus de două ori să fie prim- ministrul României, dar a refuzat. Pentru că se simte mai bine între prietenii săi, fie că se numesc Ion Țiriac, Ilie Năstase, Simona Halep sau Theodora Benedek. La eveniment a fost prezent și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza.

“Vreau să vă spun că Partidul Național Liberal a avut vreo 7 prim-miniștri, iar din aceștia 5 au fost din familia mea. Începând cu Dimitrie Sturdza, care a fost de 4 ori prim-ministru, iar apoi toți Brătienii care toți sunt din familia noastră și sunt foarte mândru că am fost în Partidul Național Liberal.

Se poate! Uite că se poate! S-a dus domnul Klaus Johannis la Bruxelles și a primit 85 de miliarde de euro dintr-un buget de 800 de miliarde. Asta vrea să însemne cam 10% și țineți minte că sunt 27 de țări în Europa. Am primit mai mult decât ceea ce ni se cuvenea, pentru că oamenii au avut încredere în el și în politica lui. Uite că se poate și eu cred că se poate dacă doamna profesor devine primar aici, la Târgu-Mureș. Să înceapă cu primar și pe urmă ministrul Sănătății și poate că o dată președinte!

Și doamna Benedek este foarte bine conectată la Bruxelles, a primit foarte mulți bani deja pentru proiecte, dar sunt absolut sigur că dacă va deveni primar va primi și mai mulți bani!

Eu sunt crescut în Elveția și nu există să ajung mai târziu nici măcar cu 5 minute, dar astăzi am ajuns cu 20 de minute întârziere din cauza unui accident de pe șosea și asta pentru că ne lipsește centura ocolitoare a orașului. Sunt convins că împreună cu doamna Benedek primar, această centură și multe alte proiecte de infrastructură se vor face la o viteză mai mare decât până acum.

Avem nevoie să nu mai fim într-un colț ascuns din România. Dacă suntem în mijlocul României, trebuie să avem și trenuri mai bune către București, și înspre Budapesta avem nevoie de autostrada care ne leagă de domnul Boc. Sunt un mare admirator al domnului Boc pentru că, în 2008, când a fost prim ministru, el ne-a salvat. Nu am fost în situația Portugaliei sau în situația Greciei. A fost un prim-ministru extraordinar în timpuri foarte, foarte grele.

Iată că suntem iarăși în timpuri foarte grele și Partidul Național Liberal trebuie să scoată căruța din noroi. Eu sunt convins că doamna Benedek va fi un primar extraordinar și doar pentru simplul fapt că va uni românii care vorbesc maghiară, cu românii care vorbesc română.

Vin aceste alegeri și sunt foarte, foarte importante. Vor fi alegeri pentru primar și Consiliul Local. Și, din păcate, în România, în ultimii 30 de ani, foarte mult s-a votat partidul. Nu mai trebuie să votăm doar partidul, trebuie să îi votăm pe cei care fac ceva și nu cei care promit că o să facă ceva. Trebuie să îi votăm pe cei care au făcut deja ceva. Oameni care vor binele tuturor! Vin dintr-o țară foarte bine organizată unde toată populația s-a ridicat în același timp, nu doar bogații cum s-a întâmplat aici în România, unde lipsește o clasă de mijloc și unde foarte mulți pensionari au rămas la niște pensii foarte mici. Cred că doamna Benedek și cu domnul Orban și cu domnul Iohannis și cu prietenul nostru senator Chirteș, pot să scoată căruța din noroiul acesta unde ne-am băgat și cred că o să avem un viitor extraordinar în acest județ, care este cel mai frumos. Eu locuiesc pe valea cea mai frumoasă, Valea Gurghiului!”

Ervin Molnar, Președintele Partidului Național Liberal Târgu-Mureș și director general al Administrației Naționale “Apele Române” a precizat:

“Cred că, așa cum spunea și profesorul Sigmirean, este momentul nostru, este momentul Theodorei, este momentul Partidului Național Liberal, ca să scoatem căruța din mocirlă. Dacă vă uitați pe scena politică târgumureșeană și chiar a județului Mureș veți vedea că mai toate partidele au o problemă. Cred că singurul partid serios, care poate da viitorul primar al municipiului Târgu-Mureș este Partidul Național Liberal. Și nu numai - este timpul Partidului Național Liberal să dea și președintele Consiliului Județean Mureș. Iar pentru că astăzi vorbim de Târgu-Mureș și de Primăria municipiului Târgu-Mureș trebuie să știm cu toții că un primar nu poate face mare lucru dacă nu are de partea sa și echipa din Consiliul Local, adică echipa liberală care va forma majoritatea în Consiliul Local Municipal și cred că partidul pe care îl reprezint va putea face acest lucru. Dacă ne uităm pe lista candidaților la Consiliul Local Târgu-Mureș, care este deschisă de profesorul Horațiu Suciu, astăzi practic Partidul Național Liberal este un vehicul cu două propulsoare puternice, doi oameni de elită - Theodora Benedek și Horațiu Suciu! Nu cred că există o formațiune politică care poate să bată acest vehicul politic! Cred că astăzi suntem cei mai puternici, avem cel mai puternic program, cred că suntem singurii care putem într-adevăr nu să ducem Târgu-Mureșul cât mai aproape de Cluj. Cred că această echipă liberală poate face acest lucru, are puterea necesară, are oamenii care știu să facă acest lucru și cred că acest lucru se va întâmpla. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Pentru că, fără votul dumneavoastră, fără votul apropiaților dumneavoastră, fără ajutorul fiecăruia dintre noi în a duce mesajul nostru și programul nostru cât mai aproape de târgumureșeni, nimic nu e posibil.”

Are 34 de ani și va fi unul dintre consilierii locali din viitorul Consiliu Local al Municipiului Târgu-Mureș. Mureșeanul Horea Șarlea reprezintă județul Mureș în funcția de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

“Încă de la începutul preluării guvernării, Partidul Național Liberal a avut în vedere dezvoltarea României prin continuarea investițiilor, prin începerea unor investiții noi și, cel mai important, prin deblocarea investițiilor strategice la nivel național. În primele 6 luni, în mijlocul celei mai mari crize economice de până acum, guvernul Orban a investit o sumă record, fiind cea mai mare sumă investită de un guvern al României în primele 6 luni ale unui an - 16,1 miliarde de lei. La Târgu-Mureș am reușit să deblocăm proiecte la fel de importante. Toate aceste proiecte fac parte din amplul program național de investiții și relansare economică, propus pentru repornirea economiei, afectate de pandemie. Anul acesta a fost semnat, după cum știți, contractul pentru realizarea drumului de legătură Târgu-Mureș - Ungheni, lucrările fiind în curs de execuție. Și la fel de important am reușit să deblocăm proiectul centurii Târgu-Mureș, care este momentan în licitație pentru proiectare și execuție. Și la fel de important, am reușit să scoatem de la sertar proiectul centurii Sighișoarei, care este în avizare interministerială, urmând să fie promovată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea investiției. În sprijinul investițiilor din România, după cum au spus și colegii mei, vin aproape 80 de miliarde de euro din fonduri europene, negociate de președintele Klaus Johannis, la nivelul Consiliului European.

Ne dorim ca această echipă profesionistă și tânără a Partidului Național Liberal să lucreze energic împreună cu viitorul primar al Târgu-Mureșului, în persoana doamnei profesor doctor Theodora Benedek, care este de asemenea un om cu experiență în implementarea proiectelor prin fonduri europene. Cred că o Românie, o țară, un județ sau un municipiu fără proiecte de dezvoltare și modernizare sunt ca un motor fără combustibil. Așadar, pentru revenirea la normalitate și repornirea urbană Târgu-Mureș are nevoie de echipa Partidului Național Liberal.”

Profesorul universitar doctor Horațiu Suciu este medic primar în chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Profesorul Suciu este Președintele Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Știițe și Tehnologie. Horațiu Suciu deschide lista Partidului Național Liberal pentru Consiliul Local Târgu-Mureș.

“Vreau să remarc ambiția, puterea și determinarea doamnei profesor Benedek de a se angaja în această luptă, care știm cu toții, va fi grea și de lungă durată și nu neapărat una frumoasă, dar ce vreau să subliniez aici este că de noi depinde să avem acel spirit de echipă care să ne permită să ne atingem obiectivele. Sunt onorat să deschid lista candidaților pentru Consiliul Local Târgu-Mureș. Doresc ca în urma acestor alegeri să obținem cel mai mare număr de consilieri locali, lucru care se va constitui într-un motor esențial pentru ajutorul primarului Târgu-Mureșului care, evident, ne dorim să fie Theodora! În ceea ce o privește o felicit pentru acest eveniment, pentru programul pe care îl are și doresc să o asigur de sprijinul echipei noastre și de sprijinul meu personal în a ne atinge obiectivele, pentru că cu toții vrem același lucru: o schimbare în administrația locală, o schimbare în bine pe care o așteptăm de mult timp și această schimbare să fie în folosul cetățenilor și al comunității noastre. Trebuie să ne manifestăm în așa fel încât să nu pierdem această conjunctură favorabilă. Echipa de consilieri pe care am onoarea să o deschid este o echipă performantă - e vorba de personalități în domeniile lor individuale, dar care se constituie și într-o echipă care va putea să facă schimbarea. Încă o data succes, Theodora! Sper să fie o luptă pe care să o câștigi! Noi îți vom fi alături!”

Este membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații. Președintele PNL Mureș și candidatul Partidului Național Liberal la funcția de Președinte al Consiliului Județean Mureș, Cristian Chirteș:

“Trebuie să încep prin a vă spune că reprezint astăzi cel mai puternic partid politic românesc din județul Mureș. Și după cum arată sondajele, după aceste alegeri locale s-ar putea să devenim cel mai puternic partid din județul Mureș. Până astăzi am depus liste de candidați la consiliile locale și primării în peste 80 de localități. Avem mii de membri, activi, care sunt astăzi angrenați în ceea ce înseamnă câștigarea a cât mai multe locuri de consilieri locali, consilieri județeni și primari.

Să știi, Theodora, că nu doar echipa din Târgu-Mureș te va susține, ci vei avea susținerea întregului județ, a echipelor liberale de pe Valea Mureșului, Valea Gurghiului, Câmpia, Valea Târnavei Mici, zona Sighișoarei. Cu siguranță fiecare om de-al nostru are o rudă în Târgu-Mureș care te va sprijini. Și da, vedem că acest program pe care astăzi l-ai lansat este cu siguranță cel mai bun program pe care

l-am văzut eu de când fac politică, pentru Târgu-Mureș. Un program realist, un program care se vede că e făcut de profesioniști, un program care poate să însemne, până la urmă, nu doar dezvoltarea municipiului Târgu-Mureș, ci și dezvoltarea întregului județ.

Și te asigur, Theodora, că programul tău va fi în centrul programului echipei județene de la Consiliul Județean. De ce spun acest lucru? De mai bine de 20 de ani, municipiul este rupt de restul județului, prin atitudinea foștilor, să le spunem, edili. Nu a existat niciodată o colaborare între primarul din Târgu-Mureș și comunele învecinate sau celelalte orașe, așa numita zonă metropolitană, pe care o avem doar pe hârtie. Și aici știe foarte bine ce spun domnul președinte Ciprian Dobre, prezent alături de noi. Știm că orice proiect al zonei metropolitane era blocat de către primăria municipiului Târgu-Mureș. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Cei de acolo trebuie să plece și să venim cu o viziune nouă, o viziune de dezvoltare nu numai a municipiului Târgu-Mureș, ci a întregii zone metropolitane, a polilor de dezvoltare, așa cum scrie în strategiile de dezvoltare județene și locale pe care astăzi mulți, și cei de la județ și cei de la municipiu, le-au luat și le-au pus într-un sertar.

Te felicit Theodora! Contează pe sprijinul nostru! Contează pe sprijinul acestei echipe liberale și sunt convins ca în 27 septembrie vom avea și primar de municipiu în persoana doamnei doctor Theodora Benedek, dar vom câștiga și Consiliul Județean!”

Nicolaie Moldovan este unul dintre cei mai buni specialiști în administrație publică din România. Are peste 120 de proiecte aprobate și 40 de proiecte coordonate în calitate de manager, atrăgând astfel peste 500 de milioane de euro. Este omul care a atras milioane de euro în Alba Iulia, grație cărora fața orașului este acum una de invidiat. A fost desemnat în repetate rânduri city managerul anului în România și este absolvent al unuk MBA și este expert în cadrul Parlamentului European.

“Este o onoare pentru mine să vin din orașul care unește România și este simbol pentru unitatea României, Alba Iulia, și să întâlnesc un candidat care dorește să unească comunitatea și dorește să unească toate comunitățile Târgu-Mureșului, comunitățile zonei metropolitane și comunitățile orașului. Pentru prima dată într-un efort pe care îl merită acest oraș, această regiune și oamenii care trăiesc aici. Eu aș vrea să vă spun că aveți atât de multe argumente să vă comparați cu orașe din Europa civilizată. Pentru că programul doamnei Benedek este un program care își dorește să arate României, să arate lumii internaționale că Târgu-Mureșul și târgumureșenii sunt argumente de europenitate, sunt argumente de civilizație, sunt argumente de internaționalism. Am văzut o Theodora Benedek deschisă, cu fața către comunitatea orașului, cu un program profund orientat spre cartierele orașului, spre problemele oamenilor care locuiesc în special în zona de locuințe colective ale orașului, am văzut o Theodora Benedek profund orientată spre a oferi Târgu-Mureșului o nouă viziune de dezvoltare economică, o viziune care i-a lipsit acestui oraș. Dar am mai văzut o Theodora Benedek profund orientată spre viziunea de dezvoltare economică a acestui oraș. Să știți că prin finanțări nerambursabile, e cât se poate de clar, poți face foarte multă treabă, treabă bună pentru comunitate și sunt puține orașe din România care să susțină în fruntea lor un om deja priceput pentru atragere de fonduri așa cum este doamna Benedek. Am văzut o Theodora Benedek profund orientată spre a oferi o viziune tinerilor din acest oraș. O viziune pentru a rămâne în acest oraș. Pentru a rămâne să studieze, pentru a rămâne să muncească aici. Pentru a rămâne să dezvolte afaceri aici. Am văzut o viziune pe care Theodora Benedek o propune târgumureșenilor în care proiectele se măsoară în indicatori de performanță și în surse de credibilitate legate de finanțarea acestor obiective de performanță. Am toată convingerea că Theodora Benedek va acces la toate resursele pe care colegii din alte primării i-l pot oferi. Mă gândesc la domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, candidatul la Consiliul Județean Bihor care va putea fi una din resursele extraordinare care să o ajute pe Theodora Benedek. Mircea Hava, primarul alături de care am muncit 17 ani la Alba Iulia și care în prezent este europarlamentar, un om cu o experiență extraordinară în gestionarea unui volum imens de finanțări nerambursabile atrase pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia. Mă gândesc la Emil Boc pe care deja l-ați văzut în susținerea către doamna Benedek. Theodora va avea, cu siguranță, acces la o rețea de oameni cu experiență, care o vor putea ajuta alături de echipa de consilieri locali, alături de echipa de la consiliul Județean și sper ca această formulă politică propusă de doamna Benedek și domnul senator Chirteș să fie o formulă care să funcționeze atât în interesul târgumureșenilor, cât și al județului Mureș, respectiv al zonei metropolitate, asta dacă doriți să aveți cât mai multe fonduri atrase în Târgu-Mureș și aria urbană funcțională a acestuia.”

Luni s-a prezentat rezultatul unei munci de câteva luni, în care s-au folosit date publice, dar cele mai multe au fost obținute din consultările cu târgumureșenii și din cercetările sociologice, pe care Theodora Benedek le-a realizat în ultimul an. Sunt mii de oameni care au venit spre Theodora Benedek și au răspuns întrebărilor ei referitoare la problemele comunității. Sunt zeci de specialiști pe care i-a coordonat și alături de care a lucrat zi și noapte, pentru a vă prezenta acum rezultatul. Programul “Târgu-Mureș, oraș european. Orașul conectat. Orașul puternic. Orașul Oamenilor” a fost prezentat de viitorul primar la municipiului Târgu-Mureș, Theodora Benedek, asupra căruia vom reveni zilele viitoare. Redăm mesajul candidatului PNL la funcția de primar al municipiului Târgu-Mureș:

“Candidez pentru că mi-e drag acest oraș, este orașul în care m-am născut, orașul în care am crescut și am învățat, în care am absolvit două facultăți, medicina și științe economice, este orașul în care îmi cresc copiii, e orașul în care trăiesc. Este mult mai mult decât o simplă dorință de a fi primar, este o datorie pe care o am față de orașul în care m-am născut. În viziunea mea, primăria nu este un generator de privilegii, primăria este motorul care trebuie să pună în mișcare dezvoltarea economică a orașului, astfel încât să genereze prosperitate pentru toți cei care plătesc taxe și impozite în acest oraș. În viziunea mea, primăria nu este izvor de dezbinare, ci trebuie să ofere cetățenilor un cadru pentru a clădi împreună un viitor mai bun, un trai mai bun, civilizat pentru toți locuitorii orașului, indiferent de etnie, de religie, de sex sau de vârstă. Una din cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit a fost de ce candidez, de ce un om care are totul, dorește altceva. Și cred că este de datoria mea să încerc să explic de ce. În primul rând, am această datorie față de cei trei copii ai mei, față de un oraș în care să se simtă motivați să rămână și să nu plece să-și caute orizonturi de dezvoltare în alte părți. Putem să oferim generației tinere un oraș în care să își dorească să rămână, așa cum îmi doresc pentru toți târgumureșenii ca ei să le poată oferi copiilor lor un oraș în care să rămână alături de părințiilor.

Mi s-a spus de foarte multe ori că trecând în funcția de primar, cardiologia, care a fost prima mea dragoste, va suferi. Dar nu este așa, cardiologia mureșeană este o perlă a medicinei românești. Dar dacă nu reușim să retrezim la viață acest oraș, atunci cardiologia va rămâne o stea izolată într-un oraș care se atrofiază. În prezent, cardiologia este o specialitate puternică într-un oraș anemic. În al doilea rând, candidez pentru că, fără falsă modestie, sunt convinsă să sunt singurul candidat care are anvergura necesară pentru a imprima orașului o direcție de dezvoltare la nivelul standardelor europene, candidatul care are vitalitatea, ambiția și energia de a pune în practică aceste proiecte și, totodată, experiența administrativă și conexiunile necesare cu administrația centrală și administrația europeană, pentru a face ca toate aceste proiecte să treacă de la vis la realitate”.

 

Lasă un comentariu