VIOLENȚA CIBERNETICĂ ÎMPOTRIVA FEMEILOR ȘI FETELOR

Distribuie pe:

856714 - POWER - REC-AG-2018/REC-RDAP-GBV-AG-2018

POW!ER este un proiect de cooperare între Fundatia Professional din Târgu-Mureș, Konsent din Praga, Cehia și Caritas Viena din Austria, finanțat prin programul Uniunii Europene pentru “Drepturi, Egalitate și Cetățenie” (2014-2020). Professional este o școală de limbi moderne care pregătește tinerii pentru secolul 21, în sensul dezvoltării comunicării, colaborării, gândirii critice și a creativității atât prin cursuri, cât și prin proiecte europene.

Acest proiect vizează violența cibernetică cu implicare directă în această perioadă pandemică, când se evită multe din obișnuitele activități sociale și când Internetul este folosit mai mult ca de obicei. În perioada 9-13.08.2020, tineri de la Liceul Vocațional de Artă au fost instruiți pentru a deveni Instructori pentru colegii lor de școală și din alte școli ale comunității, pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la violența cibernetică împotriva femeilor și fetelor. Locația care a permis respectarea tuturor regulilor de distanțare fizică și socială a fost la Sovata, Kalabash Apartments, cu căsuțe separate și sală de conferință încăpătoare, unde curățenia și grija pentru a împiedica infectarea cu Covid-19 au fost la un nivel ridicat.

Proiectul POW!ER vine în întâmpinarea Legii nr. 221/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și a Normelor metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice-bullying, publicate pe 10 iunie 2020, cu aplicare imediată.

Internetul este un element esențial al vieții noastre sociale și politice zilnice, o dezvoltare care nu a venit fără efecte secundare negative: violența cibernetică. Femeile sunt de 27 de ori mai afectate de violența cibernetică decât bărbații, în timp ce hărțuitorii online sunt mai probabil să fie bărbați (61%). În UE, 18% dintre fetele de vârsta de 15 ani au suferit o formă de violență gravă pe internet. Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani prezintă un risc crescut de a cădea victime ale violenței cibernetice. Violența cibernetică include hărțuirea, rușinea publică și amenințarea cu vătămări fizice, inclusiv agresiuni sexuale, crime și sinucideri induse. Înseamnă că tot mai multe femei și fete sunt reduse la tăcere și evită să folosească internetul. Este o limitare a posibilităților lor de participare economică, politică și socială și, prin urmare, o încălcare a drepturilor omului, potrivit Adunării Generale a Națiunilor Unite. Acest fapt prezintă o creștere alarmantă și solicită răspunsuri eficiente.

În proiectul POW!ER, ne propunem să influențăm opinia publică și să o conștientizăm, lucrând cu multiplicatori tineri. Tinerii trebuie să fie în fruntea răspunsurilor și soluțiilor europene. Împuterniciți si responsabilizați, aceștia vor fi un factor principal de schimbare și dezvoltare pozitivă. Prin urmare, POW!ER vizează:

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la violența cibernetică împotriva femeilor și fetelor. Deoarece lumea cibernetică devine o parte indispensabilă a societății, este esențial pentru abilitarea femeilor și a fetelor să se asigure un mediu sigur. Tăcerea nu mai este un răspuns acceptabil și toată lumea trebuie să-și facă vocea auzită. Prin oferirea de ateliere în școli și distribuirea informațiilor prin canale diverse, POW!ER atrage atenția asupra unui anumit public tânăr.

Creșterea cunoștințelor despre drepturile și protecția femeilor și fetelor afectate de violență cibernetică. Este inevitabil ca țintele violenței cibernetice să-și cunoască drepturile, cum să le exercite și ce să facă atunci când sunt încălcate. Prin urmare, POW!ER informează tinerele despre contramăsurile eficiente și drepturile lor legale și despre serviciile de asistență disponibile.

Creșterea implicării tinerilor în prevenirea violenței cibernetice împotriva femeilor și fetelor. Considerăm că tinerii ar trebui să acționeze ca brokeri și consilieri ai cunoștințelor. În plus, femeile și fetele trebuie să fie implicate în sensul de a deveni creatoare de conținut și dezvoltatoare de soluții. Prin oferirea de cursuri de instructor (Peer Leader în Eng.) pentru colegi și sprijinirea tinerilor pentru implementarea unor proiecte în comunitate, POW!ER promovează o abordare participativă.

Dezvoltarea, testarea și diseminarea metodelor inovatoare de prevenire a violenței cibernetice împotriva femeilor și fetelor contribuie la continuarea cercetărilor și dezvoltarea unor proiecte viitoare în domeniul acesta. Mai mult, cooperarea transfrontalieră asigură transferabilitatea informațiilor în întreaga Uniune Europeană.

Sprijină POW!ER urmărind canalele noastre de social media și împărtășind conținutul nostru:

https://www.instagram.com/p/CANh3BzALAM/ FB: https://www.facebook.com/poweraustria

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul nostru: www.project-power.eu sau vă rugăm contactați:

Fundatia Professional,

Angela Cotoară

+40 723-241.042

acotoara@gmail.com

 

Lasă un comentariu