ÎNGRIJORĂRI MARI, BÂJBÂIALĂ MULTĂ...

Distribuie pe:

Tinerii „conduc" detașat în... cursa pandemiei * Specialiștii se contrazic în privința noii tulpini a SARS-CoV-2

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, marți, că este îngrijorată de faptul că, la ora actuală, noul coronavirus este răspândit, în principal, de tineri în vârstă de 20, 30 și 40 de ani, dintre care mulți sunt asimptomatici, reprezentând un pericol pentru grupurile vulnerabile.

Oficialii OMS au subliniat că în această lună, numărul tinerilor infectați a crescut îngrijorător la nivel global, punând în pericol sectoarele vulnerabile ale populației din întreaga lume, mai ales persoanele în vârstă și pe cele bolnave.

Un nou val de creșteri ale cazurilor a făcut ca unele țări să reimpună măsuri restrictive, în timp ce companiile farmaceutice se străduiesc să găsească un vaccin pentru un virus ce a distrus economii, a ucis peste 770.000 de oameni și a infectat aproape 22 de milioane, potrivit unui raport al Reuters.

S-au înregistrat creșteri ale numărului de cazuri în țări care păreau să țină virusul sub control, fiind dat ca exemplu Vietnamul, care, până de curând, depășise trei luni fără raportări privind transmiterea comunitară.

„Ceea ce observăm nu este o simplă recrudescență. Credem că este un semnal că am intrat într-o nouă fază a pandemiei, în zonă", a spus responsabilul OMS pentru regiunea Asia-Pacific, Takeshi Kasai.

Deși au fost observate mutații, OMS consideră că, deocamdată, virusul este „relativ stabil", a subliniat Kasai.

În privința mutațiilor suferite de noul coronavirus, părerile specialiștilor sunt împărțite. O tulpină din ce în ce mai frecventă (D614G) a noului coronavirus, identificată în Europa, America de Nord și în anumite părți din Asia, poate fi de zece ori mai contagioasă, dar mai puțin mortală, potrivit unui renumit medic de boli contagioase: Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Națională din Singapore și președinte al Societății Internaționale de Boli Infecțioase, a declarat că dovezile arată faptul că proliferarea mutației D614G în unele părți ale lumii a coincis cu o scădere a ratelor de deces, opinând că tulpina este mai puțin letală: „Poate că este un lucru bun să avem de-a face cu un virus mai infecțios, dar mai puțin mortal", a declarat Tambyah, argumentând că cele mai multe virusuri tind să devină mai puțin virulente pe măsură ce suferă mutații.

Oamenii de știință susțin că au descoperit mutația respectivă încă din februarie și că, de atunci, ea „circulă" în Europa și în America, a declarat Organizația Mondială a Sănătății, dar nu există dovezi că mutația ar fi dus la o boală mai severă, notează reprezentanții Organizației. Autoritățile medicale din Malaezia solicită, însă, mai multă vigilență, după ce au detectat ceea ce se crede a fi tulpina D614G, în două focare recente.

Unii experți se tem că, dat fiind gradul înalt de infecțiozitate a noii tulpini, este posibil ca vaccinurile să nu fie eficiente. Alții sunt de părere că tulpinile sunt aproape identice și nu au modificat zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște în mod obișnuit, așa că nu vor influența în mod negativ vaccinurile aflate în curs de dezvoltare.

OMS le reamintește producătorilor de medicamente să urmeze, cu strictețe, toate etapele necesare de cercetare și dezvoltare atunci când creează un vaccin, reamintind că privește cu reticență eficacitatea recent anunțatului vaccin rusesc.

(sursa și foto - reuters.com)

Lasă un comentariu