RECUNOȘTINȚA - UN LEAC UNIVERSAL MIRACULOS!

Distribuie pe:

În unanimitate, oamenii de știință de pe întreg globul susțin că exprimarea recunoștinței aduce atât de multe foloase pe plan fizic, mintal și afectiv, încât cu toții ar trebui să ne facem obiceiul de a fi recunoscători.

Poate, să spui mulțumesc nu este chiar așa o povară, dar să arăți recunoștință este diferit. Parcă se schimbă ceva în interiorul tău și, după ce faci acest act de recunoștință, persoana care îl primește din partea ta zâmbește și se bucură, iar acel zâmbet se întoarce și se așează și pe fața ta.

Oamenii de știință americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, ne asigură că recunoștința este strâns asociată cu o viață mai fericită.

„Recunoștința îi ajută pe oameni să fie mai pozitivi, să se bucure de experiențele frumoase din viață, să aibă o sănătate mai bună, să lege relații strânse cu alții și să facă față situațiilor dificile", afirmă aceștia, explicându-ne și cum putem să fim recunoscători.

Respectul

A fi recunoscător nu înseamnă doar a spune mulțumesc, înseamnă mult mai mult. Nu este vorba doar de bune maniere sau bun-simț, este vorba despre ceva ce majoritatea au uitat să acorde, în schimb solicită de la ceilalți acel ceva, fără ezitare. Este vorba despre respect.

Dacă voi nu sunteți recunoscători în fiecare zi pentru lumea în care trăiți, pentru persoanele care fac ceva pentru voi, pentru lucruri care vă influențează și vă sunt benefice, înseamnă că nu sunteți (cel puțin!) respectuoși. Și, apoi, vă întrebați de ce lumea nu vă respectă... Dar, undeva, acolo, în interiorul vostru, stă o forță care așteaptă să fie eliberată, forța recunoștinței.

V-ați gândit vreodată că și acest aspect, foarte important, de altfel, poate fi o cauză a negativismului din viața voastră? A lipsei de încredere în voi și în ceea ce vă înconjoară? A lipsei de motivație de a face ceva în viață? A unei atitudini care, de fapt, nu există pentru că o țineți blocată în voi? Of, câte întrebări...

Haideți să vedem ce putem face ca să ne exprimăm această recunoștință, pentru că, dacă o vom face, în viața noastră se va instala o nouă atitudine, una schimbată în bine, pozitivă, care ne va conduce pe drumul către succes, atât pe plan mental, cât și fizic, spiritual și emoțional.

Este un act de recunoștință să spui că îi mulțumești mașinii tale pentru că te duce și te aduce oriunde în siguranță? Da, probabil că este, și este bine să spui și asta. Însă a fi recunoscător este mult mai mult decât a mulțumi pentru un lucru material. Recunoștința nu are limite. Ea nu înseamnă doar pozitivism.

Răsuciți puțin lucrurile...

Haideți să ne gândim puțin. În viață, există pozitiv și negativ peste tot. Vă invităm să răsuciți puțin lucrurile și să presupunem că sunteți recunoscători și pentru tristețe, dureri de cap, îngrijorări, frici sau altele. Acum gândiți-vă, în comparație, la ceea ce este bun în viața voastră și că apreciați ceea ce aveți.

Un alt exemplu interesant: peste tot, mai ales în mediul on-line, veți găsi soluții pentru a atinge succesul, în mai mulți sau mai puțini pași, prin mai multe sau mai puține metode. Foarte bine, dar atenție că puține sunt cele care explică, concret, ceea ce trebuie să faceți!

Așadar, pe principiul foarte corect, visați, planificați, acționați și veți ajunge cu siguranță la succes. Apoi, veți dori probabil să vă bucurați de succes, mai ales după ce ați muncit din greu. Acum, este timpul să adresați mulțumiri. A fi recunoscători înseamnă mult mai mult și trebuie să fiți obiectivi. Priviți în urmă, la cum v-ați atins scopul.

Recunoștința este o stare, este ceva ce vine și pleacă, dar puteți ajunge la ea oricând. Împreună cu experiența de viață, dragoste, înțelegere și apreciere, veți continua și veți reuși să înțelegeți și chiar să îmbrățișați această stare.

Cele mai ușoare căi de exprimare

Lista de bază - Tot ce are legătură cu schimbarea cere timp și, dacă vreți să vă creați obiceiuri noi, va trebui să repetați o anumită acțiune pentru o perioadă de timp, de obicei, de minim trei luni. Prin urmare, dacă vreți să învățați să fiți mai recunoscători va trebui să exersați.

Începeți cu o listă de recunoștință. Aceasta este un instrument util pentru a antrena mintea să recunoască ce merită recunoștința voastră. Scrieți (cu un pix, pe o foaie) o sută de lucruri pentru care sunteți recunoscători. Nu vă gândiți la ceea ce scrieți, doar scrieți. Veți vedea că nu este chiar așa ușor, pentru că nu sunteți obișnuiți să faceți așa ceva.

Scopul acestei liste este să vă facă să fiți recunoscători pentru ceea ce aveți, nu doar pentru lucruri materiale. Deschideți-vă mintea către tot ceea ce vă înconjoară, nu fiți limitativi!

Jurnalul personal - Acesta este un obicei care, odată intrat în viața voastră, va fi ceva extraordinar. Scrieți în fiecare zi gânduri despre ceea ce apreciați. Prea multe trec prin viața noastră, pe lângă noi, în fiecare zi, pentru că nu găsim momentul potrivit să le arătăm recunoștința necesară.

De ce aveți nevoie? O agendă și ceva de scris. Faceți-vă un obicei din a scrie în fiecare zi, indiferent că este înainte de culcare sau pe parcursul zilei, în momentele în care simțiți că trebuie să scrieți.

Credeți în această activitate? Desigur, cei mai mulți nu cred! Însă, în timp, vă veți dezvolta o altfel de atenție pentru ceea ce este în jurul vostru și vă va crește gradul de recunoștință.

Oferiți-vă voluntar - Cu toții avem lucruri pentru care să fim recunoscători, indiferent de cine suntem sau de ce avem, întotdeauna vor fi alții mai puțin norocoși decât noi. Acest adevăr ne poate ajuta să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Să vă alăturați unei cauze apropiate de sufletul vostru este un mod fantastic să arătați că sunteți recunoscători pentru ceea ce aveți.

Poate sunteți recunoscători că aveți un loc curat și călduț în care locuiți, așa că vă puteți oferi, măcar pentru câteva ore, să îi ajutați pe cei fără adăpost. Poate sunteți recunoscători pentru hainele pe care le purtați. În regulă, dar atunci când vă reînnoiți garderoba, hainele vechi le veți face pachet și le veți dona celor care au nevoie, nu le aruncați la gunoi!

Rugăciunea - Nu trebuie să fiți religioși din fire ca să vă rugați, oricine poate face asta. Dar, majoritatea celor care cred într-un Dumnezeu, indiferent cum se cheamă El, se simte mai bine când se roagă, arătând recunoștință prin rugăciuni. Nu există un modul corect sau un modul greșit în care să faceți asta. Tot ceea ce trebuie să faceți este să închideți ochii (sau nu) și să dați drumul, în gând, la lista de lucruri pentru care sunteți recunoscători în viață.

Acest obicei vă va încălzi pe interior și vă va umple de energie și pozitivism. Sunt gândurile voastre, importante pentru voi, pentru care sunteți recunoscători.

***

Acestea sunt doar câteva posibilități de a învăța ce este recunoștința și de a o exprima. Practicați-le, până ajungeți să le transformați în obiceiuri. Dacă vă gândiți cumva că nu aveți timp pentru așa ceva și că viața voastră este prea încărcată și se desfășoară într-un ritm amețitor, atunci... ceva nu este în regulă. Plus că o scuză de genul nu am timp este una din cele mai penibile scuze.

„Țineți minte, nu există nu pot, există doar nu vreau! Dar voi, doar voi decideți dacă vreți să aveți o viață mai bună", ne asigură oamenii de știință de la Universitatea americană Harvard.

 

Lasă un comentariu