OBSERVAȚII ȘI PROPUNERI…

Distribuie pe:

Pe site-ul Ministerului Sănătății se află în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern „privind aprobarea Listei bolilor infecto-contagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave".

Cele 25 de boli infecto-contagioase pentru care populația ar putea fi izolată la domiciliu sau vârâtă în spital sunt: 1. Poliomielita 2. Difteria 3. Rujeola 4. Pertussis 5. Febra tifoidă 6. Febra paratifoidă. 7. Boala meningococică (MCSE) 8. Tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă 9. Antrax pulmonar 10. Rabia umană 11. Holera 12. Pesta 13. Variola/varioloidul 14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă 16. Febra hemoragică Lassa 17. Ebola 18. Febra hemoragică Marburg 19. Febra hemoragică Crimeea Congo 20. Febra galbenă 21. Nipah 22. SARS. 23. MersCov 24. SarsCov2. 25. Boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/emergent.

Din stufoasa „notă de fundamentare" ce însoțește noua găselniță, reținem, în esență că: măsurile preconizate se dispun și se aplică „exclusiv pentru apărarea sănătății publice, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și a ordinii publice". Normal: dacă suferi de boala nr. 10 - rabie umană, cu alte cuvinte, ești turbat, poți s-o iei razna pe străzi, rotind toroipanul deasupra capului, devenind, astfel, un adevărat pericol public (spre deosebire de vulpe, care, în prima fază de turbare, e bleagă ca o găină cu gripă aviară).

Așadar, pe scurt: izolarea se instituie cu acordul persoanei supuse examinării, dar, dacă persoana nu este de acord și medicul constată „riscul iminent de transmitere comunitară a bolii, el „solicită (de la cine? - n.n.) izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și al evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor dar nu mai mult de 48 de ore. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia". Clar, ca factura de gaz.

Din lista celor 25 de boli care ne pot băga în spital (sau într-o „locație" atașată acestuia), mai reținem boala nr. 15 - gripa cauzată de un nou virus gripal (știut fiind că în fiecare an apar tot soiul de noi virusuri gripale, pentru care nu ne încuiau în spital, dimpotrivă, ni se recomandau 7 zile de repaus la pat, cu prișnițele și pastilele de rigoare) și boala nr. 25 - „cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/emergent". Adică, dacă agentu-i necunoscut, o să stea pacientu-n salon sau în „locația atașată până când o să fie disponibile «informații științifice oficiale» și cu acte în bună regulă".

Pe de altă parte, dacă bine știm, pentru multe din cele 25 de boli există vaccinuri. Ce-i drept, vaccinarea nu este obligatorie, mulți considerând-o drept „atributul unui stat fascist". Așa că, mai bine stai în „locația atașată", până mori de bătrânețe, adică prin deces normal, dar într-un stat de drept, cum ar veni…

În fine, întrucât ministerul de resort ne recomandă, în deplină transparență, să facem „observații și propuneri privind proiectul de act normativ", ne facem datoria cetățenească venind cu următoarea observație: inițiatorii să-și măsoare temperatura, nu cumva să aibă febră - și următoarea propunere: terminați cu aberațiile, căci, și așa, ați sărit destul calul, cu plăcerea sadică de a ne ține conectați la „ventilatoarele" spaimei și ale terorii... Ar cam ajunge.

 

Lasă un comentariu