RADIOGRAFII RURALE “DATORITĂ AȘEZĂRII ÎN PROXIMITATEA TÂRGU-MUREȘULUI, COMUNA CORUNCA A DEVENIT FOARTE ATRACTIVĂ ȘI A CUNOSCUT O DEZVOLTARE IMOBILIARĂ RAPIDĂ”

Distribuie pe:

Interlocutor: Takács Szabolcs István, primarul comunei Corunca

- Vă rog să faceți o scurtă prezentare a dumneavoastră și a comunei!

- Mă numesc Takács Szabolcs István, mă aflu la primul mandat de primar și sub aspectul apartenenței politice sunt membru UDMR. Am studii tehnice postliceale, sunt căsătorit și am doi copii. Am acumulat experiență în domeniul administrației publice locale prima dată în calitate de viceprimar, în mandatul 2012-2016.

Viziunea mea este să dezvoltăm comuna noastră în ceea ce privește infrastructura, care, implicit, crește nivelul calității vieții fiecărui locuitor.

Comuna Corunca se situează lângă DN 13, la sud-est de Târgu-Mureș, la doar 4 km de centrul de municipiu, făcând parte din zona metropolitană a acestuia și are în componența sa și satul Bozeni, însumând în jur de 3.500 de locuitori. Dispune de grădiniță, școală gimnazială, de o universitate privată, SAPIENTIA, iar biserica reformată construiește o creșă.

- Care sunt proiectele, investițiile (în desfășurare sau încheiate) derulate pe perioada mandatului dumneavoastră?

- Am avut în jur de 40 de proiecte pregătite în perioada 2016-2020. Unele sunt finalizate din bugetul public local, iar pentru o parte dintre ele așteptăm finanțări nerambursabile pentru că au fost selectate câștigătoare. Majoritatea au vizat dezvoltarea sau extinderea infrastructurii edilitare, adică am asfaltat și am pietruit străzi, am introdus rețeaua de apă și canalizare, am extins rețeaua de iluminat public etc.

Urmează să prezint proiectele de investiții mai semnificative.

Am pus bazele unui serviciu de supraveghere video pentru siguranța populației din comuna Corunca. Locuitorii de pe străzile De Jos, De Sus, Pădurii, Sighișoarei, Mădăraș, Spectrum se bucură de extinderea rețelei de apă și canalizare. Un alt proiect important este extinderea rețelelor edilitare, care fac legătura cu localitatea Bozeni și care s-a realizat în proporție de 80%. Urmează să extindem sistemul de rețea de apă și canalizare și în zona Vațman.

Pe o lungime de aproximativ 6 km, în 8 străzi, am construit rigole, șanțuri betonate de scurgere a apelor pluviale și am amenajat accesul la proprietăți, lărgind partea carosabilă a străzilor respective.

Am modernizat sistemul de iluminat public din satul Bozeni și pe străzile Pârâului, montând corpuri de iluminat LED.

Avem două proiecte de modernizare a tuturor drumurilor publice din comună și lucrăm la elaborarea altor proiecte de infrastructură pentru cele 9 străzi, recent recepționate din domeniul privat.

Vom moderniza sistemul de electrificare și iluminat public pe strada Zorilor, Între Dealuri și Pârâului și vom amenaja zona centrală a comunei.

Am depus o cerere de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care vizează implementarea unui sistem de telegestiune a sistemului de iluminat public cu corpuri LED.

- A fost vreun proiect influențat de pandemie?

- Da, am avut câteva lucrări în derulare care au fost influențate în mod direct.

- Care sunt dificultățile/provocările cu care vă confruntați?

- Situația juridică a unor drumuri, în special în zonele nou construite, care nu aparțin de domeniul public și astfel nu se putea investi în reparații, ne-a creat dificultăți. Cu ducerea la bun sfârșit a lucrărilor sistemului integrat de cadastru și carte funciară am speranța că se vor rezolva și aceste lucruri.

- Perspective?

- Ca perspectivă, dacă voi reuși să câștig din nou încrederea locuitorilor, doresc să finalizăm planul de urbanism general a localității în vederea obținerii unor reglementări urbanistice clare. Doresc implementarea proiectelor de infrastructură și a sistemului integrat de cadastru pentru ca fiecare locuitor al comunei să aibă acte asupra proprietăților. De asemenea, este oportună achiziționarea unui teren pentru construirea unei săli de sport pentru copii și tineri, teren de joacă, construirea de piste de bicicletă pe ruta Bozeni-Corunca și Corunca-Târgu-Mureș, respectiv digitalizarea serviciilor de administrație publică locală prin implementarea platformei online: ghiseul.ro, E-Terra și a altor sisteme securizate care sprijină serviciile de adminsitrație publică destinată deservirii cetățenilor.

De asemenea, doresc să se decongestioneze traficul rutier în zonele cu drumurile înguste prin regândirea circulației și să implementăm un sistem de reciclare a deșeurilor menajere în vederea reducerii cantității de deșeuri care trebuie depozitată.

- Ce ne puteți spune despre activitatea economică din comună?

- Datorită așezării comunei în proximitatea Târgu-Mureșului, comuna Corunca a devenit foarte atractivă și a cunoscut o dezvoltare imobiliară rapidă. Aspectul rural se estompează prin localizarea a două companii mari de producție a produselor farmaceutice de care suntem foarte mândri. Activitatea economică a comunei se mai definește prin prezența societăților care își desfășoară activitatea în domeniul extracției de gaze naturale, comercializării încălțămintelor, transport de marfă, serviciilor hoteliere și de cazare etc. De asemenea, avem și mici producători locali de microlegume bio, floricultori, apicultori.

 

Lasă un comentariu