“SPRE SOARE ZBURĂM”: DOINEA BADEA

Distribuie pe:

Doina Badea (n. 6 ianuarie 1940, Craiova - d. 4 martie 1977, București), a fost cântăreață de muzică ușoară. A absolvit Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat “Oltenia”, cu care a avut mai multe turnee și spectacole. A colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară. A debutat, în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus puternic. A participat la turnee peste hotare, iar apariția sa la “Olympia” din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate. A susținut recitaluri la Festivalul internațional “Cerbul de Aur” din 1968 și 1971.

Obține premiul la Festivalul Național Mamaia 1963 pentru interpretarea melodiei “Spre soare zburăm”, de George Grigoriu, și un an mai târziu, la același festival este premiată pentru interpretarea pieselor “Tu”, de Vasile Veselovschi și “Nimeni”, de Henri Mălineanu.

Doina Badea a devenit însă celebră prin interpretarea de piese de muzică ușoară. Astfel, a devenit cunoscută publicului larg după participarea la unele spectacole ale Teatrului Muzical din Deva, și îndeosebi pe scena teatrului “Constantin Tănase” din București, se menționează în lucrarea “Meridianele cântecului”, autor Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, București, 1989).

“Timbrul cald, virtuțile interpretative și probitatea artistică sunt numai câteva dintre calitățile care au impus-o pe Doina Badea ca una dintre cele mai populare și îndrăgite soliste de muzică ușoară din România, ea rămânând pentru marele public interpreta de neuitat a numeroase piese”, se arată în cartea menționată. Multipla ei înzestrare i-a permis totodată abordarea cu succes și a muzicii populare.

Doina Badea a participat la numeroase ediții ale Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia, precum și la alte festivaluri din țară și de peste hotare. A obținut premii la Festivalul de la Mamaia din 1963, 1964, 1966, 1969, 1972 etc.

De asemenea, a întreprins numeroase turnee în țară și peste hotare (Israel, R.F. Germania ș.a.) și s-a bucurat de un binemeritat succes pe scena Teatrului “Olympia” în cadrul turneului Teatrului “Constantin Tănase” la Paris, în 1962.

A obținut Premiul II la Festivalul de muzică ușoară de la Sopot (Polonia) din 1967, precum și Diploma de onoare a juriului la Festivalul internațional de la Bratislava (Cehoslovacia) din 1969.

Din bogatul repertoriu al solistei Doina Badea amintim piesele: “Vechiul pian”, “Ploaia și noi” (de V.V. Vasilache); “Îmi cântă la fereastră marea”, “Când ți-a bătut în geam iubirea”, “Tu”, “Cânta un matelot”, “Romanța inimii”, “Vara nu are sfârșit”, “Poate odată vom trăi din amintiri”, “Te iubesc”, “Trecea o șatră de nomazi” (de V. Veselovschi); “De unde știi, vioară, tu” (de N. Kirculescu); “Nimeni”, “Barcarolă”, “Te iubesc până la moarte”, “Deschide, deschide fereastra” (de H. Mălineanu); “De ce pari trist” (de R. Oschanitsky); “Cum e iubirea”, “Viorile”, “Șoapte de iubire” (de T. Popa); “Cred în fericirea noastră”, “Spre soare zburăm” (de G. Grigoriu); “Dragoste”, “Iubește-mă cum te iubesc și eu” (de E. Roman); “Cine vine noaptea târziu”, “La un pas de fericire” (de R. Șerban); “Lacrimi de fericire”, “Nu vreau să văd pe nimeni trist” (de R. Tavernier); “Mi-e dor de sărutarea ta!” (T. Botez); “Se-ntorc vapoarele” (de A. Winkler), “În cârciumioara unde cântă un cobzar” (de Gh. Dendrino) etc.

Desăvârșită profesionistă, Doina Badea a fost una dintre vocile preferate ale programelor de radio și televiziune și a imprimat zeci de piese pentru “Electrecord”. Doina Badea a fost căsătorită cu Traian Zmeu, cei doi având împreună doi copii: Bogdan-Traian și Andrei-Claudiu. Artista a murit la 4 martie 1977, împreună cu soțul său și cu cei doi copii, în urma puternicului cutremur care a dus la prăbușirea clădirii în care aceștia locuiau.

 

Lasă un comentariu