REDESCHIDEREA ȘCOLILOR, O MIZĂ URIAȘĂ, LA NIVEL GLOBAL...

Distribuie pe:

Copiii din întreaga lume se pregătesc să se întoarcă la școală, fizic sau online, în toiul pandemiei de COVID-19, iar miza pentru profesori și părinți este uriașă, date fiind rezultatele unor cercetări recente, care dovedesc că elevii ar putea constitui un risc major pentru răspândirea noului coronavirus.

La începutul pandemiei, unele studii au relevat că marea majoritate a copiilor care contractează COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, fac forme mai ușoare decât adulții. Rapoartele inițiale nu au găsit dovezi concludente în sensul că elevii ar fi contribuitori majori la răspândirea virusul mortal, care a ucis peste 780.000 de oameni în întreaga lume.

Cercetări mai recente încep să arate, însă, cât pot fi de contagioși copiii infectați, chiar și cei asimptomatici.

“Spre deosebire de ceea ce am crezut inițial, pe baza datelor epidemiologice recente, rezultă că, din păcate, copiii nu sunt scutiți de această pandemie”, a spus dr. Alessio Fasano, directorul Centrului de Cercetări pentru Imunologie și Biologie de la Spitalul Central Massachusetts, și autor al unui nou studiu.

Școlile încearcă o gamă largă de strategii de redeschidere, de la cursuri online până la prezența fizică, întrebându-se dacă aplicarea de măsuri restrictive merită riscurile uriașe pentru copii, familiile acestora și educatori, în contextul în care, totuși, prelungirea închiderii unităților de învățământ poate afecta progresul academic, dezvoltarea socială și emoțională, sănătatea mintală și securitatea alimentară.

Cercetătorii afirmă că mulți dintre copiii infectați au un nivel semnificativ mai mare de virus pe căile respiratorii decât adulții internați în unitățile de terapie intensivă pentru tratamentul cu COVID-19. Niveluri virale ridicate au fost descoperite atât la sugari, cât și la adolescenți, majoritatea cu vârste între 11 și 17 ani.

Studiul, publicat joi în Journal of Pediatrics, a implicat 192 de subiecți cu vârste cuprinse între 0 și 22 de ani, care au fost consultați la clinici de îngrijiri urgente pentru suspiciune de COVID-19. Patruzeci și nouă dintre ei - un sfert din total - au fost pozitivi, iar 18 au fost incluși în studiu, după ce au fost diagnosticați cu sindrom inflamator multisistem, o boală gravă, legată de COVID, care se poate dezvolta la câteva săptămâni după infectare.

Cercetările demonstrează că adolescenții și copiii pot avea o încărcătură virală ridicată, ceea ce înseamnă că pot fi foarte contagioși, indiferent de susceptibilitatea de a dezvolta boala COVID-19.

Un studiu separat, publicat luna trecută în JAMA Pediatrics, a relevat că unii copii mai mari, spitalizați cu COVID-19, aveau niveluri de virus similare cu ale adulților, în tractul respirator superior, iar copiii mai mici de cinci ani aveau cantități semnificativ mai mari decât persoanele adulte.

Cu toate acestea, alte grupuri medicale furnizează informații diferite asupra potențialului copiilor de a răspândi virusul. Miercuri, Academia Americană de Pediatrie și-a actualizat orientările, arătând că “copiii sub 10 ani sunt mai puțin predispuși infectării și răspândirii noului coronavirus, în timp ce copiii de peste 10 ani o pot răspândi la fel de eficient ca și adulții.”

Un alt studiu recent, efectuat de cercetătorii din Coreea de Sud, a descoperit că, cel mai probabil, noul coronavirus se transmite de către membrii familiilor cu copii în vârstă de peste 9 ani.

Deoarece majoritatea copiilor infectați cu coronavirus au simptome foarte ușoare, ei au fost în mare parte trecuți cu vederea, din punct de vedere demografic, în studiile anterioare vizând pandemia, a spus dr. Fasano.

Centrele de Combatere și Prevenire a Bolilor din SUA au raportat o rată de spitalizare pediatrică pentru COVID-19 de 8 la 100.000, în perioada 1 martie - 25 iulie, comparativ cu o rată de 164,5 la 100.000, în cazul adulților.

Experții sunt preocupați din cauza unei probleme conexe, care se poate dezvolta după infecția cu COVID-19, și anume, sindromul inflamator multisistem. “Numărul acestor pacienți este în creștere”, a adăugat dr. Fasano.

Îngrijorările vizează, de asemenea, cazurile de diabet de tip 1 în rândul copiilor diagnosticați cu COVID-19. Un studiu din Marea Britanie a descoperit că rata diabetului aproape că s-a dublat în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, ceea ce sugerează o posibilă legătură între cele două boli, aspect ce necesită, însă, mai multe investigații.

“Cu cât înțelegem mai multe, cu atât ne dăm seama că nimeni nu este scutit de această pandemie”, a conchis dr. Fasano. (sursa - reuters.com; foto - usnews.com)

 

Lasă un comentariu