INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ, MARA TOGĂNEL, CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE NOUTĂȚI ALE ACESTEI PERIOADE?

Distribuie pe:

Perioadele dificile pot fi trecute cu bine prin efortul comun al autorităților și cetățenilor. Pandemia de coronavirus, derularea alegerilor locale în condiții de siguranță sanitară și reîntoarcerea la școală a copiilor pot fi momente depășite cu succes dacă instituțiile și oamenii acționează în mod unitar, împreună.

Începutul lunii august a adus obligativitatea purtării măștii care să acopere gura și nasul, în unele zone exterioare din județul Mureș. Măsura a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul județului Mureș, Mara Togănel, tocmai pentru a proteja sănătatea mureșenilor și pentru a ține sub control numărul de cazuri pozitive de coronavirus, dar și întreaga situație epidemiologică.

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș a aprobat o hotărâre care instituie obligativitatea purtării măștii în anumite spații publice deschise de pe raza județului Mureș. Sunt măsuri gândite pentru siguranța noastră, a tuturor. Îi îndemn pe mureșeni să facă echipă cu autoritățile, să acționăm unitar și să respectăm, cu toții, legea. Sunt convinsă că aceste măsuri vor contribui la ținerea sub control a situației epidemiologice din județ”, a spus prefectul de Mureș, Mara Togănel.

Iată care sunt categoriile de spații exterioare în care masca devine obligatorie:

- piețele agroalimentare, piețe auto, locații de tip bazar, permanente sau temporare, precum și în spațiile de tipul târgurilor de produse de pe teritoriul județului Mureș.

- zonele de așteptare exterioare ale unităților spitalicești publice și private, ambulatorii de specialitate, farmaciilor etc., precum și în spațiile de așteptare situate în exteriorul unor entități publice și private, care asigură servicii pentru populație (instituții publice, entități tip hypermarket, supermarket, bănci, companii de telefonie etc.), în stațiile de autobuz, autogări și peroane, precum și în spațiile publice deschise, aferente obiectivelor turistice de pe teritoriul județului Mureș.

- la toate evenimentele publice, de orice natură, cu respectarea numărului de participanți prevăzut de legislație, de pe raza județului Mureș.

- în toate zonele de promenadă, precum și arterele pietonale intens frecventate de pe raza județului Mureș. Aceste zone sunt stabilite de către autoritățile fiecărei unități administrativ teritoriale din județ.

Sunt exceptați de la obligativitatea purtării măștii de protecție copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Unitatea de Suport Medical de la UMFST și-a început activitatea

Începând cu 4 august 2020, în Unitatea de Suport Medical Covid-19, amenajată în Sala polivalentă din campusul UMFST Târgu-Mureș, au fost internați primii pacienți infectați cu coronavirus, aceștia având o stare critică. De asemenea, au fost înregistrate și primele externări ale unor pacienți, acest lucru reprezentând un succes al echipei care își desfășoară activitatea în acest spital. “În această săptămână vom ajunge la 5 persoane externate cu test negativ din Unitatea de Suport Medical Covid-19 de la UMFST. Este meritul echipei care intră zilnic în zona roșie, oameni care stau ore întregi echipați pentru a salva vieți. Astăzi am văzut oameni curajoși. Cu numele scrise pe combinezoane pentru a se recunoaște mai ușor, empatia lor dă speranțe pacienților care ajung la acea secție în stare critică. Continuă procesul de formare a unei echipe bine închegate, care să lucreze cât mai eficient, astfel încât să ajungem la o rată cât mai bună a celor care ies vindecați din această secție”, a spus prefectul Mara Togănel, în cadrul unei vizite de lucru, care a avut loc în data de 20 august, la unitatea din campusul UMFST.

Decizia ca în unitatea din județul Mureș să fie internați pacienți cu simptomatologie severă a fost luată în urma discuțiilor dintre reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, conduși de secretarul de stat, dr. Raed Arafat, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, și reprezentanții instituțiilor medicale direct implicate în activitatea acestei unități medicale.

“Având în vedere presiunea imensă pusă pe secțiile ATI, la nivel național, județul Mureș s-a alăturat luptei din linia 1, cu Unitatea de Suport Medical pregătită tocmai pentru un astfel de scenariu. În primă fază, au fost operaționalizate un număr de 10 paturi, urmând ca până la finalul acestei săptămâni să dublăm capacitatea. A fost un efort constant și susținut, însă vreau să transmit un mesaj de mulțumire și încurajare personalului medical care intră, în prima linie, în lupta cu boala. Toate cele 140 de persoane sunt angajați ai spitalelor din județul Mureș, cărora le mulțumesc pentru ceea ce vor face, astfel încât în această unitate să salvăm vieți”, a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

În data de 9 mai 2020, Președintele României, Klaus Iohannis, alături de prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vizitat Unitatea de Suport Medical Covid-19 din Târgu-Mureș. Președintele României aprecia atunci exemplul bun de colaborare între autorități, la nivel județean, și amenajarea unității într-un timp foarte scurt.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat județul Mureș

În data de 22 iulie, prefectul de Mureș, Mara Togănel, l-a însoțit pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în vizita sa la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

“L-am însoțit pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în vizita sa în județul Mureș. Domnia sa a apreciat colaborarea Instituției Prefectului cu spitalele din județ și eforturile făcute pentru gestionarea pandemiei. Am vizitat împreună mai multe secții ale SCJU Târgu-Mureș și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș, domnul ministru fiind interesat de planul de conformare al spitalului, în urma retragerii acreditării. Județul Mureș nu are, în acest moment, zone problematice în care să fie luată în calcul carantina, iar autoritățile sunt zi de zi la datorie, pentru a reduce numărul cazurilor de infecție cu Covid-19. L-am asigurat pe ministrul Sănătății că vom rămâne vigilenți și vom continua să luăm toate măsurile care se impun în actualul context epidemiologic”, a spus atunci prefectul Mara Togănel.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, alături de prefectul Mara Togănel, anunță controale la Direcția Silvică

În data de 18 august 2020, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a vizitat Instituția Prefectului, unde a avut o discuție cu prefectul Mara Togănel. Tema vizitei în județul nostru a fost controalele anunțate în ocoalele silvice și Direcția Silvică Mureș.

“Începând cu data de 18 august, 28 de inspectori silvici de la mai multe gărzi forestiere din țară vor controla activitatea ocoalelor silvice din județul Mureș și a Direcției Silvice. Acest lucru se întâmplă după ce, în ultimii doi ani, Direcția Silvică Mureș nu a fost controlată niciodată de către vreo echipă de la București.

Alături de Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, am transmis un mesaj important către mureșeni: vom trata cu obiectivitate activitatea fiecărui ocol silvic, iar în cazul celor care au încălcat legea se vor lua măsuri. Totodată, ministrul Costel Alexe a anunțat de la Târgu-Mureș finalizarea SUMAL, sistemul care va permite supravegherea pădurilor din toată țara. Digitalizarea va fi însoțită și de modificări cheie ale Codului Silvic, care vor promova sancțiuni mult mai dure pentru cei care fură sau sprijină furtul din păduri”, a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Prefectul Mara Togănel cere siguranță sanitară la alegerile locale 2020

Instituția Prefectului este una dintre principalele instituții implicate în organizarea Alegerilor Locale 2020, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, Direcția Județeană de Statistică și primăriile din localitățile mureșene. Organizarea aduce o provocare în plus în acest an, date fiind condițiile se siguranță sanitară necesare pentru protejarea alegătorilor și a membrilor din secțiile de vot. Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a spus: “Am avut o videoconferință cu primarii și secretarii din județul Mureș, scopul acesteia fiind instruirea cu privire la sarcinile pe care le au în organizarea alegerilor.

Alături de instituțiile direct implicate în gestionare, precum Autoritatea Electorală Permanentă, Direcția Județeană de Statistică, DSP Mureș, ISU Mureș și forțele de ordine din cadrul MAI, am cerut primarilor să trateze cu seriozitate provocarea organizării alegerilor în condiții speciale de siguranță sanitară”.

Instituția Prefectului - Județul Mureș continuă să acționeze în mod responsabil și să se implice activ în fiecare situație în care instituțiile direct responsabile au nevoie de sprijin. Autoritățile sunt la datorie în fiecare zi, având un singur scop: siguranța și protejarea sănătății mureșenilor. În același timp, este nevoie de solidaritatea noastră, a tuturor, în respectarea legii și a recomandărilor făcute de specialiști. Doar acționând uniți putem depăși un an dificil pentru comunitatea noastră.

Lasă un comentariu