CELULELE CANCEROASE REZISTENTE POT FI ELIMINATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că au identificat o modalitate de eliminare a celulelor canceroase rezistente la diferite forme de tratament.

“În cadrul studiului nostru, am demonstrat faptul că celulele canceroase rezistente la diferite forme de tratament prezintă o schimbare a metabolismului, iar o înțelegere mai bună a modului în care celulele anormale își folosesc nutrienții oferă noi modalități de distrugere a acestora.

Evoluția celulelor canceroase depinde de factorii genetici, dar și de cei de mediu, iar în domeniul cancerului ne gândim de obicei la rezistență ca la un concept legat de modificările genetice permanente.

Descoperirile noastre arată că există și alte mecanisme care contribuie la motivul pentru care unele celule supraviețuiesc chimioterapiei, iar altele nu. Nutrienții pe care îi au în microambientul lor și modul în care îi folosesc ar putea să conteze la fel de mult ca fondul genetic.

Numărul celulelor care supraviețuiesc chimioterapiei este limitat și, din această cauză, detectarea acestora reprezintă o provocare. Pentru a putea studia astfel de celule, am folosit șoricei modificați din punct de vedere genetic, care sufereau de leucemie mieloidă acută. Celulele acestui tip de cancer au fost modificate astfel încât să producă proteine bioluminiscente și fluorescente.

Am studiat celulele când cancerul a recidivat, atunci putând fi studiată rezistența celulelor, deoarece este evident din punct de vedere clinic, dar am izolat și celulele în punctul de răspuns maxim al chimioterapiei, care este practic momentul în care au rămas cele mai puține celule. Acestea sunt celulele care au îndurat stresul chimioterapic și care pot provoca acum recidiva.

De asemenea, am descoperit că celulele rămase după chimioterapie au trecut printr-o schimbare temporară a metabolismului. Mai exact, au schimbat modul în care au folosit glutamina, direcționând-o aproape exclusiv către producția de nucleotide.

Acest lucru deschide un set cu totul nou de posibilități pentru eliminarea acestor celule, deoarece nu mai căutăm doar medicamente care pot viza mutații genetice, lucru dificil de făcut.

Procesele metabolice sunt conduse de enzime și, din punct de vedere chimic, ele sunt mult mai ușor de vizat farmacologic, folosind molecule mici și medicamente”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu