TĂTARU DESPRE PROIECTUL PRIVIND MĂSURILE ÎN ȘCOLI: ORICE SUGESTIE ESTE BINE-VENITĂ

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat recent că orice sugestie este “bine-venită” privind proiectul normelor de instituire de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19.

“Este un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional. Orice sugestie este bine-venită. Acest ordin va deveni funcțional în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede. (...) Acel triaj epidemiologic sau acel triaj observațional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoștință la tot ce înseamnă medicină școlară și, inclusiv, învățătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clase și a întregului grup de elevi care se prezintă în acel moment la școală. (...) Oricare dintre acești copii are dreptul la sănătate, dar oricare dintre acești copii are dreptul și la învățat”, a afirmat ministrul.

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicat un proiect de ordin de ministru referitor la aprobarea normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19.

Potrivit proiectului, Direcțiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele școlare și comitetele pentru situații de urgență cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, în funcție de care vor fi luate măsuri pentru începerea școlii.

Inspectoratele școlare urmează să propună spre aprobare Comitetelor pentru situații de urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în concordanță cu situația epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura și resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Decizia privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021 va fi transmisă până la data de 10 septembrie.

Conform proiectului, la apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ se suspendă cursurile pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

În sălile de clasă va trebui să se asigure distanțarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator, în situația în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcționale, organizarea spațiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curățenie, igienă și dezinfecție, un stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și personal, la care se adaugă instruirea personalului.

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației.

Masca de protecție va fi obligatorie pentru elevi în timpul recreației în aer liber, în spațiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanță de minim un metru între elevi. Masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor.

Potrivit proiectului, primul triaj zilnic ar trebui efectuat de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii corporale și aprecierea stării de sănătate a copilului, în urma căreia se decide prezentarea la cursuri.

Personalul medical care va efectua triajul conform Ordinului comun 1668/5298/2011 și OMS 653/2001 va fi echipat conform normelor standard: halat impermeabil, bonetă, ochelari de protecție/vizieră, mască chirurgicală, mănuși de unică folosință.

 

OUG PENTRU MODIFICAREA PROGRAMULUI IMM INVEST

Guvernul a adoptat, în formă finală, ordonanța de urgență pentru modificarea Programului IMM Invest, a anunțat, luni, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

“După primirea tuturor avizelor necesare și preluarea observațiilor primite în cadrul acestor avize, a fost adoptată ordonanța de urgență în formă finală pentru modificarea Programului IMM Invest. Astfel, a fost majorat plafonul de garanții de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde de lei, perioada ajutorului de stat sub forma dobânzii subvenționate 100% în cadrul acestor credite pentru capital de lucru și investiții a fost modificată la o perioadă standard pentru toți beneficiarii din cadrul acestui program, respectiv opt luni de zile de la data acor-dării creditului”, a precizat Dancă.

El a adăugat că o altă modificare “importantă” vizează accesul IMM-urilor la credite pentru capital de lucru în aceleași condiții de garanții de stat și cu dobândă subvenționată de stat, respectiv majorarea plafonului pentru acest tip de credite la 5 milioane de lei, de la 1 milion de lei. “Practic, IMM-urile vor putea accesa și această facilitate de credit pentru capital de lucru până la 5 milioane de lei”, a explicat Ionel Dancă.

 

“AM ALOCAT 175 DE MILIOANE DE EURO PENTRU ÎNCEPEREA CURSURILOR, 100 DE MILIOANE SUNT PENTRU TABLETE”

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru începerea în bune condiții a cursurilor școlare, dintre care 100 de milioane de euro, pentru achiziționarea de tablete pentru elevi.

“Azi am finalizat ordonanța de urgență, după avizul Consiliului Legislativ, prin care am alocat 175 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru achiziționarea de tablete în special pentru elevi, de către autoritățile locale sau de către unitățile școlare. În cazul în care numărul de tablete pe care le achiziționăm centralizat nu va fi suficient, autoritățile locale, unitățile școlare vor putea achiziționa aceste tablete și noi vom deconta din fondurile europene, în limita a 100 de milioane de euro”, a spus premierul la Digi24.

El a mai spus că 50 de milioane de euro vor fi alocați pentru decontarea cheltuielilor de achiziționare a mijloacelor de protecție sanitară, măști, substanțe de dezinfecție, 25 de milioane de euro vor fi pentru achiziționarea de cisterne sanitare, pentru școlile care nu au apă curentă.

Potrivit premierului, sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a 175 de milioane de euro pentru achiziția de echipamente și materiale sanitare în vederea începerii noului an școlar, a declarat, luni, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul ședinței Executivului.

Potrivit acestuia, 100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziția de tablete și dispozitive electronice pentru învățământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi, iar 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziția materialelor de protecție sanitară și medicală - măști și dezinfectanți în școli.

Totodată, 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru achiziția de containere sanitare mobile care vor beneficia, în același timp, de o finanțare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă și canalizare. “Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului școlar să asigure necesitățile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea și pentru asigurarea necesităților, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, a explicat Dancă.

El a mai precizat că pentru aceste fonduri pot aplica autoritățile locale, inspectoratele școlare județene și unitățile școlare, individual sau în parteneriat.

LUDOVIC ORBAN: DACĂ SE SUSPENDĂ CURSURILE, PĂRINȚII VOR PRIMI 75% DIN SALARIU, SĂ STEA CU COPILUL

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat luni că în situația în care într-o școală vor fi suspendate cursurile din cauza COVID-19, un părinte va primi 75% din salariu, să stea acasă cu copilul.

“Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. (...) Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o școală, se pot suspenda cursurile în școala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgență, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

LUDOVIC ORBAN: PUTEM SPUNE CĂ AM OPRIT CREȘTEREA NUMĂRULUI CAZURILOR DE PERSOANE CU COVID-19

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că datele statistice arată că a fost oprită creșterea numărului cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus.

“Noi avem deja o săptămână în care numărul de infectări pe săptămâna care a trecut este cu aproximativ 500 infectări mai mic decât în săptămâna anterioară. În săptămâna anterioară, față de acum două săptămâni, creșterea a fost doar de 150 de cazuri pe toată săptămâna. Adică, putem spune că am oprit creșterea, ceea ce este extrem de important, pentru că exista, știți, tendința de creștere”, a spus premierul, la Digi24.

El a adăugat că această oprire și chiar descreștere a numărului de infectări a fost posibilă prin respectarea măsurilor care se impun.

“Dacă nu sunt aplicate măsurile, toate categoriile de măsuri... Respectarea măsurilor în toate spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă... Pe lângă asta, toate măsurile dispuse, de izolare imediată a persoanelor care sunt diagnosticate

pozitiv, de evaluare a stării de sănătate de către un cadru medical, de izolare la domiciliu a persoanelor de contact rezultate în urma anchetelor epidemiologice - tot setul ăsta de măsuri ne-a condus la o situație în care am reușit să oprim creșterea numărului de cazuri zilnice. Ceea ce nu e puțin lucru. Și e o ușoară tendință descrescătoare, care nu poate fi menținută și nu poate să continue decât dacă oamenii continuă să respecte aceste reguli”, a subliniat Ludovic Orban.

El a spus că probabil va mai crește numărul cazurilor de coronavirus la copii, care și până acum, înainte de începerea școlii, înregistrau un procent semnificativ.

“Trebuie să spunem oamenilor, ca să fie pregătiți. Dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă școlară care s-au îmbolnăvit este de 6,3%, fără să fie școală. A existat o răspândire a virusului și pe această categorie de vârstă, în populația școlară. Sigur că riscurile sunt foarte mici”, a adăugat premierul.

Lasă un comentariu