VACCINUL RUSESC - “ȘMECHERIE POLITICĂ” SAU ÎNCEPUTUL UNUI NOU RĂZBOI RECE?

Distribuie pe:

Vladimir Putin a anunțat, săptămâna trecută, că Rusia a înregistrat primul vaccin mondial pentru coronavirus, după mai puțin de două luni de teste clinice și pe mai puțin de 100 de persoane * Nu este clar dacă cercetătorii ruși sunt, de fapt, într-un stadiu de cercetare mai avansat decât cei din SUA sau China, ceea ce sugerează că Rusia a încălcat regulile privind aprobarea vaccinului.

Vladimir Putin pretinde că Rusia a făcut o mare descoperire în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, însă majoritatea experților resping anunțul și pun sub semnul întrebării siguranța și eficacitatea acestuia, considerându-l mai mult “o cascadorie politică”. Cercetătorii consideră că vaccinul, descoperit după nici două luni de testări și pe mai puțin de 100 de persoane, ar fi fost înregistrat cu încălcarea regulilor privind aprobarea și înregistrarea vaccinurilor.

“Reacția mea inițială a fost că este vorba de mult zgomot pentru nimic”, a spus Paul Offit, expert în vaccinologie la Spitalul din Philadelphia. “Nu știm nimic despre acest vaccin în afară de faptul că Vladimir Putin a ieșit în presă și a spus: Este sigur, este eficient, este confirmat la toate nivelurile. Or, nu putem cataloga aceste afirmații decât ca o șmecherie politică”.

Deci, ce anume lipsește? Lipește tocmai pasul esențial în dovedirea siguranței și eficienței unui vaccin - pasul numit “faza 3”, ultima din seria testelor pe oameni, și care implică de obicei zeci de mii de persoane. “Fără aceste date din faza 3, suntem foarte îngrijorați de faptul că vor folosi și vor pune pe piață un vaccin nu doar nesigur, ci și ineficient”, atrag atenția epidemiologii din cadrul Kent State University.

În aprilie, Rusia a adoptat o serie de legi care permit companiilor implicate în dezvoltarea de vaccinuri să ocolească testele din faza 3. Și alte țări au modificat sau au accelerat procedurile de obținere a vaccinurilor. China a aprobat un vaccin pentru uz militar înainte de publicarea rezultatelor studiilor aferente fazei 3, iar în SUA, companiile finanțate prin programul Operațiunea Warp Speed “au sărit” peste mai multe faze ale studiilor clinice.

Cu toate acestea, Putin susține, încrezător, că a testat vaccinul rusesc chiar pe propria sa familie, fiica sa fiind unul dintre subiecții experimentului și totul a decurs fără probleme.

În prezent, la nivel mondial, peste 100 de vaccinuri contra coronavirusului sunt în diverse faze de testare. Cercetătorii din întreaga lume se află într-o cursă împotriva timpului și unul împotriva celuilalt.

Dar dezvoltarea oricărui nou vaccin durează de obicei ani de zile, uneori până la un deceniu. Până în prezent, doar câteva grupuri din SUA și Marea Britanie au intrat în faza 3.

În prezent, planurile lor sunt ceva mai puțin ambițioase decât cele ale Rusiei. În Statele Unite, administrația Trump s-a asociat cu sectorul privat pentru a livra 300 de milioane de doze până în ianuarie 2021. Și China a pus deja la dispoziție un vaccin experimental pentru angajații companiilor administrate de stat.

Prima țară care dovedește că poate produce un vaccin sigur și eficient va câștiga miliarde de dolari din investiții străine.

Vaccinul rusesc va fi comercializat sub denumirea de Sputnik V - aluzie la primul satelit artificial din lume (Sputnik 1), pe care Uniunea Sovietică l-a lansat în 1957, când s-a declanșat cursa spațială - extrem de costisitoare, a războiului rece dintre cele două superputeri: fosta URSS și SUA, o bună perioadă URSS fiind liderul întrecerii.

Având în vedere că peste 20 de țări și-au exprimat deja interesul pentru vaccinul rusesc, medicii se tem că Sputnik V va fi folosit ca miză într-un nou război rece, de natură biotehnologică, de această dată.

“Această pandemie presupune șanse egale. Virusul afectează toate națiunile, toate mediile etnice, toate grupurile religioase. Ar trebui să ne coalizăm în acest efort pentru că toți suntem în pericol. Ceea ce a făcut Putin este teatru politic”.

Vaccinul Rusiei este dezvoltat la Institutul Gamaleya din Moscova.

În iulie, serviciile de informații americane, britanice și canadiene i-au acuzat pe hackerii ruși că au încercat să fure informații legate de vaccin de la cercetătorii din străinătate, potrivit The New York Times.

Există, de asemenea, rapoarte conform cărora oamenii de știință și-au injectat mostre din prototipul obținut și s-au grăbit să “sară” peste alte teste, pentru a accelera dezvoltarea vaccinului.

Peter Hotez, cercetător în domeniul vaccinologiei la Universitatea Baylor, a studiat, timp de zeci de ani, vaccinurile pentru alte coronavirusuri și spune că singura modalitate în care națiunile pot rezolva o pandemie globală este prin cooperare.

“Cred că trebuie să respingem această afacere - acest naționalism din jurul vaccinului, numindu-l vaccinul american sau vaccinul chinezesc sau englezesc. Nu așa se rezolvă lucrurile”, a spus Hotez. (sursa - businessinsider.com)

 

Lasă un comentariu