COPIII CARE CRESC ÎN ZONE CU SPAȚII VERZI, MAI INTELIGENȚI!

Distribuie pe:

Cercetătorii belgieni de la Universitatea Hasselt, citați de descopera.ro, au constatat că, în orașe, copiii care cresc în zone cu spații verzi au un nivel al inteligenței (IQ) mai ridicat și mai puține probleme de comportament.

“În studiul nostru, am analizat peste 600 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, constatând că o creștere de doar 3% a spațiilor verzi din cartierul lor a dus la o majorare a IQ-ului mediu cu două puncte, efectul fiind constatat atât în zonele sărace, cât și cele înstărite.

Existau deja numeroase dovezi că spațiile verzi îmbunătățesc mai multe aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor, dar acesta este primul studiu care a analizat efectul asupra inteligenței.

Cauza nu este deocamdată pe deplin înțeleasă, dar putem specula că ar putea fi legată de niveluri mai scăzute ale stresului, mai multă joacă și interacțiune socială, într-un mediu mai liniștit. Creșterea în puncte IQ a fost mai pronunțată, în special, în rândul copiilor cu vârste mai mici.

În studiu, am folosit imagini din satelit pentru a măsura câte spații verzi există în cartiere, luând în considerare parcuri, grădini, arborii plantați pe stradă și alte tipuri de vegetație.

IQ-ul mediu al subiecților studiului a fost de 105, dar am descoperit că 4% din copiii cu un IQ de sub 80 au crescut în zone cu un nivel scăzut al spațiilor verzi, în timp ce niciunul dintre copiii care au crescut în zone înverzite nu a avut un IQ sub nivelul respectiv.

Rezultatele au fost înregistrate în zone urbane, efectul nefiind observat și în zonele suburbane sau rurale, iar acest lucru s-ar putea datora faptului că în locurile respective copiii au beneficiat oricum de suficiente spații verzi.

De asemenea, am descoperit că problemele de comportament, precum capacitatea scăzută de atenție și agresivitatea, au fost mai scăzute în rândul copiilor care au crescut în zone cu spații verzi, noi excluzând în mare parte ipoteza că efectul s-ar putea datora diferențelor din nivelul de venit al părinților.

Este cunoscut faptul că un nivel mai ridicat al poluării aerului are un efect advers asupra inteligenței și dezvoltării copiilor, dar și acest factor a fost exclus drept posibilă cauză.

În schimb, credem că nivelurile mai scăzute ale zgomotului și stresului, precum oportunitățile mai numeroase pentru a desfășura activități fizice și sociale, ar putea explica efectul spațiilor verzi asupra IQ-ului copiilor “, explică oamenii de știință belgieni. (L.P.)

 

Lasă un comentariu