CUVINTELE, RELIGIA ȘI... ȘTIINȚELE LUMII

Distribuie pe:

* “Științele în totalitatea lor predispun spre cunoașterea existenței lui Dumnezeu, existenței sufletului, legilor morale și a noastră predestinație în soarta omenirii. Din aceste considerente putem spune că lumea fizică, natura este o taină Dumnezeească”.

Pierre Termier (1859-1930), profesor de geologie la Universitatea din Horn-Austria.

***

* “Probabilitatea provenienței întâmplătoare a universului se echivalează cu probabilitatea apariției dicționarului în urma exploziei în tipografie”.

Edwin Conklin (1863 1952), profesor de biologie și zoologie la Universitatea din Ohio (1891-1894), la Universitatea din Pennsylvania (1896-1908), la Universitatea Princeton după 1908. A fost președintele Societății Americane de Științele Naturii.

***

3. “Sunt convins și acum că ne trebuie religii, biserici, mănăstiri și slujitorii acestora, dar și enoriași. Totul este: Ce le spunem, cine le spune și cum le spunem învățăturile Cărților Sfinte! Trebuie coborâtă dogma între oameni pentru a revigora spiritual un neam și nu prin oricine și nu de oricine! Enoriașul nostru caută și știe multe. Nu mai este cel de acum 200 de ani sau mai demult. Biserica ne trebuie mai mult ca altădată. O biserică cu slujitori culți și înțelepți, măcar ca mitropoliții ortodocși: Simion Ștefan, Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanu, capabili să coboare înțelepciunea cărților Sfinte, actualizând-o, între oamenii acestor vremuri.

Traian Dușa (1936- ), contabil, profesor suplinitor, președintele Comitetului de Cultură și Artă Târgu-Mureș, profesor la Liceul de Artă Târgu-Mureș, profesor metodist, profesor de Limba și Literatura Română. Este autorul a peste 700 de picturi, mai multe expoziții personale. A fost 25 de ani membru în consiliul de conducere a Universității Populare și 44 de ani prezent în presă cu peste 150 de articole din toate domeniile. Este autorul a peste 100 de comunicări științifice, referate, studii. Pentru activitatea intensă a fost recompensat cu premii, distincții, diplome de onoare și de excelență, scrisori de felicitare și mulțumire. Este născut în Toplița Română din părinții Toader și Floarea. Căsătorit cu dr. Silvia Dușa, profesor universitar la UMF Târgu-Mureș. Are doi copii: Silviu - specialist în automatizări și calculatoare, și Cristian - medic cardiolog, SUA. Studii: Școala primară Toplița, Gimnaziul Unic Toplița, Liceul Industrial Târgu-Mureș, Școala Populară de Artă, Universitatea “Babeș Bolyai”, Facultatea de Filologie-Istorie, și Facultatea de Filosofie.

***

* “Nu vă faceți griji că nu aveți cuvintele potrivite, faceți-vă griji că nu aveți inimile curate. Dumnezeu nu caută la elocvența voastră, ci doar la onestitatea voastră”.

Max Lucado (1955-), autor, scriitor, predicator din Texas - America. A scris peste 50 de cărți și peste 80 milioane de copii tipărite. Este autor de best-seller-uri. Unele din cărțile lui au primit “Medalia de aur” la anumite concursuri, și au fost vândute în peste 3 milioane de exemplare.

Lasă un comentariu