ÎN TIMP CE UNII N-AU FĂCUT NIMIC TOATĂ VIAȚA, THEODORA BENEDEK A SALVAT MII DE VIEȚI ȘI A ADUS BANI PENTRU TÂRGU-MUREȘ. ASTA ESTE DIFERENȚA!

Distribuie pe:

Sunt oamenii ale căror CV-uri sunt scrise de viața însăși, pe multe pagini, și nu sunt completate pentru a obține funcții vremelnice în aparatul „de stat". La oamenii aceștia, statul nu se traduce prin comoditate și analize inutile în fața sau în spatele ecranului televizoarelor. Statul lor este zbaterea de zi cu zi pentru a face bine și pentru a-și traduce experiența în politici publice.

Nu se cer intervievați sau propulsați în poziții cheie. Nu stau în primul rând și evită aglomerările mondene. Vine însă un moment în care este bine să îi cunoaștem.

Un astfel de om este Theodora Benedek, candidat la funcția de primar al municipiului Târgu-Mureș.

La Târgu-Mureș, cea mai mica mortalitate din România

Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, condusă de Theodora Benedek, are conform statisticilor, cea mai mică mortalitate din țară, în tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, la USTACC Târgu-Mureș cifra mortalității este de 2,20%, în condițiile în care, la nivel național, media este de 7,34%. Având în vedere că în România ținta de reducere a mortalității este de până la 5,8%, este evident că la Târgu-Mureș acest deziderat este deja îndeplinit în această unitate de excelență, parte a Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, condusă de prof. univ. dr. Theodora Benedek.

3.000 de vieți salvate, în numai 2 ani, la Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC) Târgu-Mureș, devenită model național

USTACC, compartiment al Clinicii de Cardiologie, este o unitate de excelență, care asigură tratamentul cazurilor complexe de urgențe cardiovasculare. USTACC funcționează ca centru terțiar, unde se trimit cazurile urgente și de complexitate crescută din județul Mureș și din toate județele vecine.

Astfel, în primii 2 ani de la înființare, în această unitate au fost salvate viețile a 2.468 de bolnavi cu urgențe cardiovasculare complexe, dintre care 1.348 din județul Mureș, 246 de bolnavi din județul Sibiu, 237 din județul Alba, 314 din județul Bistrița, 559 din județul Harghita, 36 din județul Hunedoara și 12 din județul Neamț.

USTACC Târgu-Mureș a primit Premiul pentru cea mai bună secție spitalicească din România

Distincția a fost acordată în cadrul evenimentului Gala Elitelor Medicale - ediția a IV-a, manifestare de vârf în recunoașterea excelenței în domeniul sănătății.

Juriul compus din personalități ale vieții medicale, ale cercetării științifice în domeniul sănătății și ale lumii academice medicale a ales câștigătorii din acest an, care s-au evidențiat prin munca, abnegația, profesionalismul, spiritul de echipă și caracterul de lider.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek, care a primit Premiul pentru cea mai bună secție spitalicească din România, a spus: „Este un premiu care li se cuvine, în egală măsură, colegilor mei care au reușit în numai doi ani să plaseze USTACC Târgu-Mureș în galeria centrelor românești de excelență. Lor li se datorează mii de vieți salvate, traduse în limbajul dur, dar necesar, al cifrelor: 2.252 urgențe cardiovasculare majore tratate, 1.768 infarcte miocardice tratate, 2.225 proceduri de cardiologie intervențională efectuate".

Klaus Iohannis, în vizită la Clinica pe care o conduce Theodora Benedek

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al pacienților Cardiaci Critici (USTACC) a Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Președintele Klaus Iohannis a declarat: „Sunt foarte bucuros că am ajuns aici, am văzut un spital cu multe secții extrem de performante, am întâlnit personal medical extrem de dedicat, am văzut pacienți cu probleme foarte grave, care sunt foarte bine tratați și sunt foarte mulțumiți aici, iar la sfârșit am avut o scurtă întâlnire cu personalul și pot să vă spun, cu toată deschiderea, că i-am felicitat din inimă pentru munca pe care o fac aici", a spus Președintele Klaus Iohannis.

Peste 3.000 de târgumureșeni, consultați gratuit

Caravana „Săptămâna inimii la Târgu-Mureș" este o acțiune aflată sub egida „Zilei Mondiale a Inimii", organizată de Societatea Română de Cardiologie, filiala Mureș.

Timp de o săptămână, colectivul de medici ai Clinicii de Cardiologie, condus de prof. Theodora Benedek a oferit consiliere medicală pentru reducerea gradului de expunere a populației la factorii de risc: fumat, alimentație nesănătoasă, sedentarism și stress.

În cadrul Caravanei, au fost consultați 3.136 de potențiali pacienți, fiind determinat un scor mediu de risc cardiovascular în Târgu-Mureș, de 4,31%.

Schimburi româno-americane în educație, coordonate de la Târgu-Mureș, de Theodora Benedek

Studentă la Universitatea Columbia din New York, și-a realizat lucrarea de master la Clinica de Cardiologie din Târgu-Mureș

Theodora Benedek este coordonatoarea multor masteranzi și doctoranzi, mulți veniți din străinătate. De exemplu, din Statele Unite a venit Jocelyn Lo, care a fost la Târgu-Mureș și s-a implicat într-un proiect de cercetare de cost-eficiență pe sistemul sanitar.

COORDONATORUL TUTUROR CENTRELOR DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

Reporter: Care este povestea realizării acestui masterat? De unde a venit inițiativa?

Prof. dr. habil. Theodora Benedek: Jocelyn a venit oficial prin Universitatea Columbia New York, una din cele mai prestigioase universități medicale din lume și a fost inclusă în programul european Discharge, prin universitatea noastră, reușind în scurt timp să ajungă la primele rezultate. Din cele 29 de site-uri participante, centrul nostru este pe locul 2 în Europa în ceea ce privește numărul de pacienți care au beneficiat de această tehnică de investigație, și pe locul 1 în ceea ce privește raportul dintre numărul de pacienți și calitatea datelor.

VALOAREA ȘCOLII DE CARDIOLOGIE DIN TÂRGU-MUREȘ, RECUNOSCUTĂ ÎN STATELE UNITE

Rep.: Ce înseamnă pentru Școala de cardiologie din Târgu-Mureș faptul că aveți o masterandă tocmai din Statele Unite ale Americii?

T.B.: Pentru noi, în primul rând, este o dovadă de mândrie, pentru că demonstrează faptul că valoarea școlii noastre este recunoscută și peste ocean. Nu este prima dată când beneficiem de această recunoaștere: în urmă cu câțiva ani au apărut publicații în America în care modelul de asistență a infarctului miocardic acut, implementat aici de către profesorul Benedek Imre, a fost dat ca model de bune practici pentru alte țări. Acest fapt a fost menționat și în cea mai prestigioasă revistă de cardiologie din Statele Unite, American Heart Journal.

TOATĂ INDEMNIZAȚIA DE CONSILER, DONATĂ PENTRU EDUCAȚIE

Theodora Benedek și-a donat absolut toate veniturile obținute, în perioada 2016-2019, din indemnizația de consilier local, pentru susținerea excelenței în educația tinerilor din Târgu-Mureș.

„Pentru că trăim într-un oraș multicultural, am hotărât ca sumele obținute din activitatea de consilier local să fie împărțite, în mod egal, pentru susținerea excelenței în educație la Colegiul Național «Alexandru Papiu Ilarian» și la Liceul Teoretic «Bolyai Farkas». Sumele sunt donate anual, distribuția acestora fiind la latitudinea conducerilor celor două școli.

Dacă la «Papiu» s-a optat pentru acordarea unor burse individuale unor tineri de excepție, la «Bolyai» s-a constituit un fond special de susținere a performanței în educație", a spus Theodora Benedek.

Rep.: În cadrul festivității de absolvire de anul trecut, de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", a fost oferită din partea dumneavoastră o bursă elevei Anda Tenie, care va studia la Columbia University New York. Cum a ajuns premiul la această elevă?

T.B.: Practic, inițiativa mea a fost ca veniturile obținute în calitatea de consilier local să le donez pentru elevi care reușesc să realizeze excelență în educație, pentru ca asta să fie un exemplu care să sprijine percepția că oamenii politici nu sunt acolo pentru ei înșiși, ci pentru comunitate. Eu am devenit consilier local în speranța că ceea ce am realizat până acum în cariera mea poate fi dezvoltat, poate fi amplificat, poate servi ca model și poate conduce la construcția a ceva nou care să ducă orașul mai departe. Anda Tenie a fost admisă la Columbia University New York. Atunci am spus: schimbul este bidirecțional, ea merge acolo să învețe, dar aș vrea ca lumea să conștientizeze că și din New York vin studenți la Târgu-Mureș să învețe, iar pe cei care merg de aici la New York îi așteptăm să se întoarcă acasă.

Theodora Benedek – expert al Comisiei Europene, pentru programe cu finanțare europeană

Începând cu anul 2008, prof. univ. dr. Theodora Benedek a fost selectată ca expert evaluator și raportor al Comisiei Europene în cadrul programelor FP7, Eureka și Horizon 2020. În această calitate a participat la analize de proiecte în 58 de competiții europene, evaluând câteva mii de inițiative de cercetare depuse de centre și universități europene de prestigiu. Au fost competiții de formare profesională, inovare, medicină regenerativă, tehnologia informației și comunicațiilor și medicină personalizată. Totodată, în calitate de expert al Comisiei Europene, a monitorizat la fața locului 10 proiecte europene derulate în centre de prestigiu, la Milano, Copenhaga, Roma și în alte centre universitare din Europa.

Începând cu anul 2015, prof. univ. dr. Theodora Benedek este Vice Chiar în două paneluri științifice din programul Marie Curie al Comisiei Europene, iar în perioada 2017-2018 a fost expert delegat al Comisiei Europene la Școala Doctorală a Universității Aix Marseille din Franta, pentru admiterea la programul doctoral Doc2AMU, finanțat de Comisia Europeană în această perioadă.

Orizonturi majore pentru Târgu-Mureș, prin colaborările internaționale ale Theodorei Benedek

Prof. Antoniades Charalambos de la University of Oxford, Marea Britanie, a fost colaborator în cercetări comune în domeniul imagisticii CT a țesutului adipos epicardic, ca marker al riscului de infarct.

Prof. Christos Chantziantoniou de la University of Sorbonna, Paris, a lucrat la cercetări comune în domeniul fiziopatologiei hipertensiunii de etiologie renală, în timp ce prof. Dietmar Glogar, și prof. Mariann Gyongyosi de la Medical University of Vienna, Austria, au realizat, alături de prof. Theodora Benedek, primele transplanturi de celule stem

Alături de prof. Christian Loewe s-au făcut cercetări în imagistica cardiacă, iar împreună cu prof. Taramaso, de la University of Zürich, Elveția, au fost făcute primele intervenții de înlocuiri percutane de valve cardiace.

Împreună cu prof. Marc Dewey de la Charite Hospital Berlin, Germania, au participat în proiectul paneuropean DISCHARGE - imagistica CT a circulației coronariene, iar cu prof. Pal Maurovich Horvath, de la Semmelweis University Budapesta, Ungaria, au realizat cercetări în domeniul imagisticii plăcii coronariene vulnerabile.

Prof. Petr Widimski de la University of Prague, Cehia, a fost un apropiat colaborator în cercetările privind tratamentul intervențional în sindroamele coronariene acute, iar prof. Edes Istvan de la University of Debrecen, Ungaria, în cercetări în domeniul transplantului de celule stem.

Cercetări privind tratamentul intervențional în sindroamele coronariene acute au fost realizate alături de prof. Ota Hlinomaz, de la University of Brno, Cehia.

Pachet de proiecte pentru dezvoltarea orașului, nesupus dezbaterii de către Executivul Primăriei

În luna decembrie 2016, la 6 luni de la începerea mandatului actualului Consiliu Local al municipiului Târgu-Mureș, consilierul local Theodora Benedek a depus pachetul de proiecte privind dezvoltarea orașului, în domeniile învățământ, sănătate și cercetare, care ar fi relansat municipiul Târgu-Mureș în competiția cu alte orașe și ar fi putut însemna o etapă fundamentală în dezvoltarea sa economică și crearea de locuri de muncă. Deși a fost integrat în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, proiectul nu a fost niciodată supus dezbaterii pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local.

Cele mai importante elemente ale pachetului de proiecte privesc atragerea de investitori privați care au capacitatea de a dezvolta noi servicii medicale în domeniul tehnologiilor informaționale, e-health, telemedicină, monitorizarea pacienților de la distanță, prin tehnologii inteligente, servicii de recuperare medicală sau servicii medicale adresate îmbătrânirii sănătoase, prin implementarea conceptului „healthy ageing".

În același set de proiecte sunt cuprinse elemente de strategie privind atragerea de investitori interesați de serviciile de transfer tehnologic. Astfel, rezultatele activității de cercetare din orașul universitar Târgu-Mureș pot fi translatate în noi servicii și produse.

Nu în ultimul rând, strategia vorbește despre crearea unui centru de prevenție, consiliere nutrițională și recuperare medicală. Acesta ar urma să fie destinat pacienților supraviețuitori ai unui infarct miocardic acut sau ai unui accident vascular cerebral. În prezent, după asigurarea tratamentului de urgență, acești pacienți externați sunt trimiși direct la domiciliu, fără a beneficia de programe de recuperare care să îi pregătească pentru un nou stil de viață.

Apel pentru o cauză nobilă

În cadrul unui apel către colegii săi din Consiliul Local, Theodora Benedek a donat valoarea totală a indemnizației de consilier local, în Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureș, pe ultimele cinci luni, respectiv 5.475 de lei, pentru sănătatea micuțului Eduard Oprea.

A fost unul dintre multele gesturi umanitare, dar printre foarte puținele făcute publice. A vrut să facă un apel la toți ceilalți 21 de colegi ai săi din Consiliul Local și la primarul municipiului Târgu-Mureș să contribuie, în mod similar, la susținerea acestei cauze.

 

 

Lasă un comentariu