17 NOIEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A COPILULUI PREMATUR DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 767, din 21 august 2020, a fost publicată Legea nr. 189/2020 pentru instituirea zilei de 17 noiembrie ca Zi Națională a Copilului Prematur din România.

În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătății prezintă în fața comisiilor de sănătate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților un raport privind situația copiilor prematuri din România, precum și progresele înregis-trate în acest domeniu, iar autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și ONG-urile pot organiza evenimente dedicate copiilor prematuri.

Potrivit inițiatorului, actul normativ a fost adoptat pentru a atrage atenția asupra importanței acțiunilor concertate ale factorilor de decizie în vederea scăderii fenomenului copiilor prematuri: “Am inițiat această lege din considerentul că România este pe ultimul loc în Europa

în ceea ce privește numărul copiilor prematuri, acesta fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.

Din păcate, jumătate dintre copiii născuți înainte de termen nu supraviețuiesc. Ei sunt prea mici pentru a-și putea menține temperatura corpului, ritmul cardiac sau respirația. În plus, prematurii riscă și alte probleme de sănătate, cum sunt cele de dezvoltare a creierului, gastro-intestinale, de circulație, ale metabolismului sau ale sistemului imunitar.

O naștere prematură înseamnă o luptă contra-cronometru. Fiecare gram în plus este o victorie și fiecare respirație neasistată oferă speranțe de viață pentru copii și părinți. Însă, lipsa infrastructurii specializate și a unor incubatoare moderne suficiente din maternitățile României sunt, de asemenea, cauze decisive care opresc dezvoltarea micuților născuți prematur.

Îngrijirea atentă a acestor copii, precum și prevenirea prematurității trebuie să devină provocări și preocupări pentru întreaga societate, iar diminuarea acestor fenomene alarmante este posibilă doar printr-o colaborare eficientă între toți decidenții, comunitatea medicală, familia și societatea civilă. Acesta este principalul scop al legii privind instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Națională a Copilului Prematur din România și suntem convinși că împreună putem reuși", afirmă inițiatorul legii, Cristina Elena Dinu, deputat PSD, într-un comunicat de presă.

Dintre factorii principali de risc pentru nașterea prematură, specialiștii remarcă stilul de viață al mamei, mai ales fumatul, consumul de alcool sau obezitatea, precum și lipsa îngrijirii prenatale. (L.P.)

 

Lasă un comentariu