ÎN ROMÂNIA, MAI MULȚI PENSIONARI DECÂT SALARIAȚI, PENTRU CĂ TINERII NU MUNCESC!

Distribuie pe:

Sociologul Adrian Hatos, citat de mediafax.ro, afirmă că, în România, se înregistrează un adevărat paradox: avem mai puțini bătrâni decât statele dezvoltate, însă avem mai mulți pensionari decât salariați, pentru că avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă!

„Noi am avut un fel de creștere demografică puternică, explozivă, datorită decretelor antiavort, antiîntrerupere de sarcină ale lui Ceaușescu din 1967 -1972.

În România, viața este săracă și stresantă, iar în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noștri. La noi, vârstnicii, odată ce au depășit o anumită vârstă, au o speranță de viață scăzută, se duc destul de repede...

Media de vârstă în România este de 42 de ani, fiind o țară cu mulți cetățeni cu vârstă aptă de muncă, ce s-ar putea dezvolta rapid, însă la noi șomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%!

Paradoxal, dar în mod tradițional, la noi, numărul pensionarilor depășește numărul salariaților, pentru că avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă, care poate să muncească, de la 16 la 25 de ani.

Conform Eurostat, vârsta medie în Europa este de 43 de ani, iar în România - 42 de ani.

Pe de altă parte, media speranței de viață în Europa a fost, în anul 2018, de 81 de ani, în România de 75,3 de ani, iar în Italia, Spania și Franța - de 83 de ani”, explică sociologul Adrian Hatos.

Lasă un comentariu