ALEGERILE LOCALE, O DRAMĂ CU URMĂRI NEFASTE

Distribuie pe:

Prin bunăvoința domnului director al Direcției Județene de Statistică, ec. Ioan Matei, care ne-a asigurat un bogat material documentar, în numărul de joi, 6 octombrie, al ziarului nostru, am prezentat pe larg situația alegerilor. Am insistat mai mult asupra municipiului reședință de județ, pentru a aprecia și dumneavoastră, ca cititori și, evident, ca votanți, “isprava” politicienilor noștri, locali, dar și centrali, care, prin “iscusința minții lor și strălucitoarele fapte de vitejie de care au dat dovadă” ne-au împins cu trei sferturi de secol în urmă, prin anii 1950, când, la comanda unei puteri străine, pe care o știm cu toții, comuniștii acelor vremuri au fost obligați la constituirea Regiunii Autonome Maghiare, de tristă amintire, cu consecințele, de asemenea, știute. Deosebirea între atunci și acum este că, dacă în acele vremuri li s-au impus prin dictat, acum, democrații noștri din partidele mari românești au consimțit, într-un fel sau altul, la acest rapt, de desprindere a județului Mureș și a municipiului Târgu-Mureș, și orientarea lui spre celelalte două județe considerate Ținut Secuiesc, eveniment așteptat, cu nerăbdare, de iredenta maghiară și de domnul Viktor Orban al Ungariei, pentru lărgirea spațiului de manevră, îngust până acum pentru mărimea domniei sale, în avântul spre crestele înalte ale Carpaților. Și vă asigurăm, cu toată certitudinea, că nu vor rata această ocazie. Iată cum profețiile domnului președinte Iohannis, rostite în martie a.c., la începutul pandemiei, cu prilejul instituirii stării de urgență, că cineva, de acolo, de sus, vrea să vândă Ardealul la unguri, s-au cam adeverit în bună parte. Ceea ce n-a prevăzut este că la acest odios act de trădare națională au pus serios umărul și părți importante ale partidelor pe care domnia sa le are la suflet. Iată ce declara, cu câteva zile în urmă, primul ministru al României, dl Ludovic Orban, în calitatea sa de președinte al PNL, unui post de televiziune, cu privire la alianțele pe care PNL le va face în teritoriu. ,,La nivel național, vom face alianță cu PMP, iar în secuime cu UDMR”. Așteptăm, deci, să vedem ce înseamnă secuime pentru domnia sa.

Considerat de către unii, prin tradiție, drept capitală a Ținutului Secuiesc, pentru adjudecarea supremației la Primăria municipiului Târgu-Mureș s-au dat, la vedere sau underground, mari bătălii de-a lungul anilor. Oamenii cu mintea limpede și cu dragoste de țară știu ce înseamnă pentru binele ei și pentru liniștea acestor meleaguri menținerea în sfera românească a acestei urbe, prin desemnarea unui primar român, chiar dacă la conducerea județului se află un etnic maghiar. Lucrul acesta a fost înfăptuit, acum două decenii, prin alegerea dr. Dorin Florea în această funcție, considerând, în acest sens, mai importantă funcția de primar decât cea de președinte al Consiliului Județean.

Cum se spune, mai nou, mingea era la noi. Din punct de vedere strategic, putem spune că românii mureșeni, majoritari atât în Târgu-Mureș, cât și în județ, au intrat în competiția pentru alegerile locale de pe o poziție avantajoasă. O bună gestionare a acestui avans, ar fi adus câștig de cauză, nu numai românilor, ci întregii comunități, ceea ce ar fi însemnat, așa cum e firesc, continuarea, fără sincope, a parcursului românesc în administrația locală, care s-a dovedit benefic acestor meleaguri, locuite împreună de români, maghiari și țigani.

Ruperea brutală a acestui trend, prin adjudecarea fără drept de apel de către UDMR a celor mai înalte funcții, la nivel de primar și de președinte al Consiliului Județean, cât și a majorității absolute în cele două consilii, constituie o grea încercare pentru autoritățile statului român, pentru menținerea în frâu a tendințelor hegemoniste declanșate în urma acestei neașteptate victorii electorale. Victorie care, la urma urmei, nu este atât de mare pe cât se pare, doar că la toate butoanele de decizie a ajuns cine nu trebuia, fapt care, cu siguranță, îi face pe unii să-și cam piardă uzul rațiunii. Am spus-o și cu alte ocazii, și repetăm părerea, având în vedere educația antiromânească de care au parte majoritatea maghiarilor, atât în familie cât și în alte medii, reprezentanții acesteia încă nu sunt pregătiți să dețină asemenea funcții, conform cerințelor statului român. Dacă domnul Soos Zoltan va fi o excepție, vom vedea. Amintim domnului primar ales și alor săi, că din frumosul procent de 50,5 la sută obținut, 7,2 la sută intră în contul celor de la Partidul Oamenilor Liberi, al domnului Dan Mașca, care constituie, ca de obicei, o mână de ajutor românească, dată candidaților maghiari. Evident, domnia sa putea câștiga și fără acest sprijin, pentru că, după modul cum au decurs ostilitățile la urne, îi era suficient și un procent de 17,9 la sută pentru a-și adjudeca postul.

Amintim, de asemenea, domniei sale, că cele 28.211 de voturi primite constituie cel mai slab rezultat pe care maghiarimea târgumureșeană l-a avut, din punct de vedere participativ, la alegerile din cei 30 de ani. Alegeri care, de fiecare dată, în ultimele două decenii, au fost câștigate de dr. Dorin Florea. În 2004, Kelemen Attila a pierdut cu 36.625 de voturi pentru; Borbely Laszlo, cu 34.374, în 2008, iar Frunda Gyorgy-28.835, în 2012.

În altă ordine de idei, amintim domnului primar că municipiul Târgu-Mureș este un oraș româno-maghiar, nu invers. Conform statisticilor oficiale, în el trăiesc circa 76.000 de români și 68.000 de maghiari, plus 4.500 țigani. Procentual, raportul este de 51-46. Un mic calcul arată că nici maghiarii n-au fost în totalitatea lor interesați de opțiunea domniei sale. Dacă la alegerile din 1992, la candidatura dlui Nagy Victor au participat la vot 55.397 de maghiari, cele 24.885 de voturi primite din acest mediu reprezintă doar 44,9 la sută din potențialul electoral maghiar din Târgu-Mureș. Iar pentru că domnia sa trebuie să fie în mod obligatoriu primarul tuturor târgumureșenilor, care numeric se ridică la 149.000 locuitori, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă: români , maghiari, țigani etc., procentul de reprezentare este de numai 18,9 la sută.

În consecință, domnule primar, dorindu-vă succes în conducerea acestui oraș, cu toate că în consiliu dispuneți de o puternică “gardă maghiară”, probabil dornică de “mari înfăptuiri”, e bine să nu uitați că afară vă așteaptă zeci de mii de români de ale căror doleanțe și sensibilități trebuie să țineți cont. În plus, să nu uitați că Târgu-Mureș, chiar și cu un primar maghiar, tot România înseamnă, ca patrie comună, iar la instalarea în funcție va trebui să votați pe Constituția României, care are și ea exigențele ei. Putem spune, cu mâna pe inimă, că cei 20 de ani de guvernare Florea, au avut o contribuție importantă la climatul interetnic de conviețuire. Sperăm că trendul va continua, purtând respectul cuvenit românilor, care deși nu v-au votat, vor ști să separe grâul de neghină!

 

Lasă un comentariu