MAI RĂMĂSESE CEVA DE BĂLĂCĂRIT ȘI DE “MIȘTOCĂRIT” PE PLAIUL MIORITIC: ACADEMIA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a lansat, anul trecut, Campania Națională de Informare și Educare “Stop 5G”, prin intermediul căreia atrage atenția autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România, desfășurând acțiuni de conștientizare a consumatorilor, cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra vieții și sănătății acestora.

Asociația își arată îngrijorarea față de graba cu care Guvernul României promovează o serie de acte normative care susțin implementarea pe repede înainte a tehnologiei 5G, se arată într-un comunicat dat publicității joi, 27 august:

“Având în vedere faptul că Guvernul României nu manifestă niciun fel de responsabilitate față de sănătatea populației României, Asociația Pro Consumatori, împreună cu Asociația Alianța Părinților și Asociația Pro Vita Filiala București au atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, solicitând instanței de judecată anularea acesteia. Cererea de chemare în judecată (...) se află pe rolul Curții de Apel București, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 20 octombrie 2020. Totodată, APC a luat act cu satisfacție față de comunicatul Academiei Române «Implementarea rețelei 5G și posibilele probleme de sănătate publică», postat, la data de 27 august 2020, pe site-ul instituției, prin intermediul căruia cea mai importantă instituție de cultură și de știință a României își exprimă îngrijorarea față de consecințele grave asupra sănătății publice pe care le poate avea implementarea tehnologiei 5G la nivel național! Promotorii Agendei 5G în România nu au ținut cont de îngrijorările oamenilor de știință, cu probitate morală și științifică, cum este de exemplu și profesorul emerit de biochimie și științe medicale, Martin Pall, de la Universitatea de Stat din Washington, care au atras atenția asupra impactului devastator pe care îl are această tehnologie asupra ecosistemului. Atât cabinetul Dăncilă, cât și cabinetul Orban au susținut fervent agenda industriei telecom prin proiecte de acte normative care au creat facilități de natură fiscală și de dezvoltare a infrastructurii 5G. Autorizarea implementării tehnologiei 5G, prin ordonanțe de urgență emise de Guvernul României, fără a arăta existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare, încalcă principiul separației puterilor în stat. Totodată, Guvernul României, în demersurile sale legislative cu dedicație pentru industria telecom, nu a ținut cont de principiul precauției așa cum este acesta formulat în articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Guvernul României nu a ținut cont în demersurile sale legislative pro industrie telecom de obligațiile asumate prin tratatele și convențiile europene și internaționale la care România a aderat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Toate acestea au determinat Asociația Pro Consumatori să dea în judecată Guvernul României, solicitând instanței de judecată constatarea nulității absolute a Hotărârii de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, respectiv anularea acesteia”, se arată în documentul semnat de conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC. (apc-romania.ro).

Reamintim că, în urma publicării, joi, 27 august, a unui avertisment privind implementarea tehnologiei 5G “fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”, Academia Română a devenit subiectul unei ample și rușinoase campanii de denigrare în mediul online, fiind acuzată că se raliază “teoriilor conspiraționiste” și că lansează în spațiul public știri false (“fake news”, cum li se spune, mai nou, pe românește).

“Răspândacii” s-au legat de faptul că, în cuprinsul materialului publicat sub semnătura Prezidiului Academiei, se afirmă că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte entități din domeniul științific neagă efectul posibil cancerigen al câmpului electromagnetic produs de radio-frecvențe.

În realitate, lucrurile nu stau chiar așa: încă din 2011, OMS (potrivit sursei citate) a asociat telefonia mobilă cu un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivând că în cazul moleculelor vii, ”oscilațiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunității organismului și a coeziunii țesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiațiilor electromagnetice, care cresc exponențial, adică proporțional, în funcție de apropierea față de instalațiile ce le produc.”

Părerile oamenilor de știință sunt, și ele, împărțite: pe de o parte, conform Institutului Național pentru Cancer din SUA (https://www.cancer.gov/), doar ”un număr limitat de studii au evidențiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral..., dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură”, iar poziția oficială a Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.cdc.gov/) este că ”nu există dovezi științifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viață.”

De notat că, din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor, autoritățile din Bruxelles au oprit implementarea unui proiect de furnizare a internetului fără fir, la viteză 5G, apreciind că, momentan este imposibil de estimat cantitatea de radiații produse de antenele care asigură acest serviciu: “Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G. Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit”, a spus ministrul Mediului, Céline Fremault, potrivit The Brussels Times (/www. brusselstimes. com/brussels/55052/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now)

Pe de altă parte, anul trecut, în iulie, aproape 200 de oameni de știință din întreaga lume s-au adresat instituțiilor UE, solicitând blocarea tehnologiei 5G, invocând îngrijorările privind sănătatea cetățenilor europeni. Aceștia au citat un studiu realizat de Programul Național de Toxicologie din SUA, despre care au spus că a arătat o creștere semnificativă a incidenței cancerului de creier și a bolilor de inimă la animalele expuse câmpurilor electromagnetice, chiar și la niveluri sub standardele actuale ale Comisiei Internaționale de Protecție împotriva Radiațiilor Neionizante (ICNIRP).

Printre altele, ei au cerut UE să definească noi “standarde maxime de expunere totală” din punctul de vedere al siguranței pentru sănătate pentru toate sistemele de comunicații wireless din UE. (www.euronews.com/2019/03/26/what-are-the-health-risks -associated-with-a-5g-network)

Prof. dr. Alexander Lerchl de la Universitatea Jacobs din Bremen a declarat pentru Euronews: “Au fost efectuate multe studii pe această temă, dar nu au furnizat dovezi de riscuri pentru sănătate. Se impun studii suplimentare: ca om de știință, nu poți dovedi inexistența unor efecte”.

Între timp, și OMS și-a nuanțat poziția, afirmând că nu efectuează studii și nici nu finanțează cercetarea în domeniul tehnologiei, ci “va examina dovezile științifice privind efectele 5G atunci când tehnologia va fi implementată și datele de sănătate publicate vor fi disponibile”.

Dacă expunerea generală se menține în limitele standardelor ICNIRP, “nu ar trebui să existe consecințe asupra sănătății publice”, este, deocamdată, concluzia OMS: “În prezent, expunerea din infrastructurile 5G la aproximativ 3,5 GHz este similară cu cea a stațiilor de bază pentru telefoane mobile existente. Prin utilizarea mai multor fascicule de la antene 5G, expunerea ar putea fi mai variabilă, în funcție de situarea utilizatorilor și de utilizarea acestora. Având în vedere că tehnologia 5G se află în prezent într-un stadiu incipient de implementare, amploarea oricărei modificări a expunerii la câmpurile de radiofrecvență este încă în curs de investigare”.

...În principiu, acesta este și mesajul, de mare bun simț, al Academiei Române - retras, între timp de pe site-ul instituției, interesant fiind de știut (dar lesne de bănuit) la presiunile cui anume.

...În concluzie, telefonia e ca pandemia: tot ce se știe sigur e că nu se știe nimic sigur.

... “Dăcât” că, după ce s-a distrus cam tot ce se poate distruge în țara asta (cultură, învățământ, valori naționale etc.), tot ce ne lipsea era să mai sărim și la jugulara Academiei Române. Ce rușine!

 

Lasă un comentariu