DEPRESIA ZÂMBITOARE POATE DUCE LA SINUCIDERE...

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Victoria, citați de descopera.ro, atrag atenția că și persoanele care zâmbesc, cât e ziua de lungă, care emană bucurie și energie pozitivă prin toți porii pot fi victimele depresiei, mai exact ale depresiei zâmbitoare, această formă de suferință mintală fiind mai greu de recunoscut, pentru că cei afectați au abilități deosebite în a masca tristețea.

“Pe chipul celor cu acest tip de depresie este parcă tatuat un zâmbet larg, care are scopul de a induce în eroare. De fapt, simptomele prin care se manifestă depresia zâmbitoare îi pot face pe cei din jur să creadă că au de-a face cu un om sănătos, cu poftă de viață, însă lucrurile sunt departe de a fi întocmai. Și oamenii care exprimă bucurie și o fac cu entuziasm pot fi nefericiți, triști și recunoscători dacă primesc atenție și ajutor.

Persoanele care suferă de depresie zâmbitoare, deși au gânduri triste, funcționează în parametri normali în fiecare zi, fără să se izoleze de ceilalți. Un lucru important de reținut este că nu toată lumea suferă de depresie în același mod, iar mulți nici nu conștientizează că au simptomele depresiei zâmbitoare, pentru că reușeșc să își ducă la bun sfârșit sarcinile de peste zi.

Este vorba despre oamenii deprimați, care par fericiți în exterior, dar care, pe dinăuntru, suferă enorm. Acest gen de depresie este greu de diagnosticat și de observat, cu atât mai mult cu cât cei care îi manifestă simptomele nu iau în considerare sentimentele de tristețe pe care le au. Dimpotrivă, le ascund, pentru că le este frică să nu fie percepuți ca fiind vulnerabili.

Zâmbetul exterior al acestor persoane este doar un mecanism de apărare. De fapt, vorbim despre modalitatea ideală de a-și ascunde sentimentele. O persoană poate fi tristă, pentru că nu își găsește jobul potrivit, pentru că nu are o relație de cuplu stabilă, pentru că îi lipsește scopul în viață. Practic, cei cu depresie zâmbitoare simt că ceva în viața lor nu este așa cum ar fi trebuit.

Simptomele depresiei zâmbitoare sunt anxietatea, frica, agresivitatea, furia, oboseala, iritabilitatea, lipsa de speranță, disperarea. Dacă suferiți de depresie funcțională, cel mai probabil aveți probleme cu somnul, cu lipsa apetitului sexual sau simțiți că nu vă mai puteți bucura de activitățile ce altădată vă aduceau plăcere.

Atunci când depresia este ascunsă sub masca zâmbetului, oamenii reușesc să aibă un loc de muncă satisfăcător, pot face sport, pot avea o familie și o viață socială frumoasă. Cu masca montată pe chip, viața lor este minunată, dar sub mască se ascund atacuri de panică, stimă de sine scăzută, insomnii și chiar gânduri suicidale”, avertizează oamenii de știință canadieni. (L.P.)

 

                                

Lasă un comentariu