STS ASIGURĂ SUPORTUL TEHNIC NECESAR LA SCRUTINUL DIN 27 SEPTEMBRIE

Distribuie pe:

Serviciul de Telecomunicații Speciale va asigura sprijinul de comunicații și tehnologia informației pentru buna desfășurare a alegerilor locale organizate în 27 septembrie.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, STS informează că, începând cu data de 3 august, a asigurat serviciile de telecomunicații speciale și de comunicații de voce și date pentru birourile electorale de circumscripție, precum și resursele necesare pentru configurarea adreselor de poștă electronică ale acestor birouri electorale. Totodată, începând cu data de 7 august, au fost distribuite terminalele telefonice mobile pentru a asigura serviciile de voce, destinate centrelor de suport, pentru relația cu publicul și cu birourile electorale ierarhic inferioare, constituite pe lângă birourile electorale de circumscripție județeană și biroul electoral de circumscripție al municipiului București.

“În această perioadă, specialiștii STS instalează infrastructura de comunicații necesară funcționării SIMPV. În acest sens, personalul STS verifică nivelul acoperirii GSM a operatorilor publici în locațiile secțiilor de votare, iar în situația în care este necesar, asigură echipamente de comunicații pentru amplificarea semnalului”, precizează sursa citată.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și Legii nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură implementarea și gestionarea sistemelor informatice necesare bunei desfășurări a procesului electoral, și anume:

* SIMPV - Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal;

* SICPV - Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale.

“Specialiștii STS desfășoară activități pentru dezvoltarea aplicației informatice pentru verificarea dreptului la vot, precum și a aplicației informatice pentru centralizarea proceselor-verbale, utilizate de Biroul Electoral Central, conform cerințelor operaționale furnizate de AEP. Sunt în derulare sesiuni de examinare practică, în centre de evaluare, pentru selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, conform planificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, similar proceselor electorale anterioare, STS va operaționaliza Centrul de suport tehnic prin care va fi asigurată asistența tehnică pentru operatorii de calculator din secțiile de votare și informaticienii de la birourile electorale de circumscripție.

De asemenea, atât în teritoriu, cât și în București vor fi disponibile centre de intervenție operativă care pot acționa rapid pentru remedierea defecțiunilor de funcționare a infrastructurii de comunicații sau a echipamentelor informatice.

Toate activitățile desfășurate se realizează cu respectarea normelor de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19.

“Pe toată durata pregătirii alegerilor locale, precum și în ziua de vot, STS va asigura transparența îndeplinirii sarcinilor care i-au fost atribuite și va aduce constant în atenția opiniei publice stadiul realizării activităților desfășurate”, precizează comunicatul.

 

“VOM ADOPTA ÎN CNSU DECIZIA PRIVITOARE LA RELUAREA ACTIVITĂȚILOR CULTURALE ÎN SPAȚII ÎNCHISE ȘI REDESCHIDEREA RESTAURANTELOR”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că urmează să fie adoptată în cadrul Consiliului Național pentru Situații de Urgență decizia privitoare la deschiderea activităților culturale în spații închise, începând cu data de 1 septembrie, și reluarea activității restaurantelor.

“Astăzi, în pauza pe care o vom face după prezentarea actelor normative, vom adopta în CNSU decizia pe care trebuie să o transpunem ulterior în hotărâre de Guvern, până la data de 1 septembrie, privitoare la deschiderea activităților culturale în spații închise, de la data de 1 septembrie. E vorba de spectacole, teatru, concerte, cinematografe. De asemenea, va trebui să adoptăm regulile privind reluarea activității pentru restaurante în spații închise - restaurante ale hotelurilor, ale motelurilor și pensiunilor”, a precizat Orban.

El a menționat că decizia CNSU va fi transpusă în hotărâre de Guvern, până la data de 1 septembrie, astfel încât să poată fi emise ordinele comune privind regulile aferente.

“Fac un apel la responsabilitatea tuturor instituțiilor, agenților economici care își vor relua activitățile să fie parteneri cu noi în asigurarea respectării regulilor, astfel încât să nu existe o creștere a numărului de infectări”, a transmis prim-ministrul.

 

WWF ROMÂNIA SOLICIT PREȘEDINTELUI IOHANNIS SĂ NU PROMULGE LEGEA CODULUI SILVIC

Reprezentanții WWF România îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea Codului Silvic care, potrivit acestora, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale.

“Proiectul de modificare a Codului Silvic, adoptat săptămâna trecută de către Parlament, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naționale, și conține elemente care vor îngreuna soluționarea procedurii de infringement, deschisă de Comisia Europeană împotriva României, pentru domeniul forestier. De aceea, i-am trimis (miercuri, n.r.) o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicităm să nu promulge legea și să o retransmită Parlamentului”, se arată într-un comunicat WWF România transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege adoptat cu unanimitate de voturi nu instituie niciuna dintre schimbările esențiale revendicate de societate, mediul academic și de o serie de asociații profesionale cu privire la modul în care ar trebui să valorificăm lemnul și să ne păzim pădurile.

“Este un proiect care trădează populismul întregii clase politice în fața alegerilor, lipsa de viziune și de voință pentru a reforma cu adevărat acest sector. Deși a fost «vândut» societății ca soluția salvatoare pentru ieșirea din procedura de infringement, varianta actuală a refuzat din nou orientarea controlului către prima plasare pe piață a lemnului, așa cum o cer principiile europene”, a declarat Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.

Printre amendamentele care vor zădărnici eforturile de combatere a tăierilor ilegale, în viziunea WWF România, se află instituirea pragului de 10 m3 pentru a sancționa ca infracțiune silvică transporturile materialelor lemnoase care nu sunt însoțite de documente specifice de transport, dar și faptul că se incriminează ca infracțiune silvică orice tăiere fără drept, dar nu se stabilește un prag rezonabil și nu se definește în mod clar “tăierea fără drept”.

“Supraîncărcarea ca mod de operare nu este sancționată ca infracțiune silvică. Cantitățile declarate ce rezultă din documentele specifice de transport nu sunt conforme cu realitatea (N.B. cu luarea în considerare a unor toleranțe de măsurare rezonabile) și, totuși, ele nu sunt definite ca «recoltare ilegală» a lemnului. Este în continuare încurajată «dispariția» lemnului din pădure, neplătit și nefiscalizat. Este susținut furtul cu acte în regulă întrucât «proveniența materialelor lemnoase», așa cum este acum definită, reprezintă doar sursa localizată de unde acestea au fost obținute/locul de recoltare și nu conține nicio referință asupra cantităților exprimate pe tipuri de materiale lemnoase”, se mai arată în comunicat.

Totodată, potrivit sursei citate, este dezincriminată tăierea fără drept/ilegală a pădurilor din afara fondului forestier național, cu impact mai ales asupra ariilor naturale protejate. Conform Rezultatelor Inventarului Forestier Național, sunt peste 500.000 ha de păduri în afara fondului forestier național, care în prezent sunt cele mai expuse riscurilor de degradare a ecosistemelor forestiere.

“Sperăm că președintele Iohannis va lua în calcul solicitarea noastră de a nu promulga legea care modifică Codul Silvic și că o va retransmite Parlamentului pentru dezbateri”, se mai arată în documentul citat.

Înființată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări.

 

Lasă un comentariu