CELE MAI PERICULOASE MESERII ÎN PANDEMIE

Distribuie pe:

Forumul Economic Mondial (FEM), citat de mediafax.ro, a realizat un top al celor mai periculoase meserii în pandemie, însă pe primele locuri nu se află nici militarii din teatrele de operațiuni, nici alpiniștii sau scafandrii.

Potrivit topului FEM, cele mai periculoase meserii în pandemie sunt:

1. Medicii stomatologi - Ei au cel mai mare scor de risc în perioada pandemiei, deoarece petrec perioade lungi de timp în imediata apropiere a gurii pacienților și efectuează proceduri care produc aerosoli, primii mari purtători ai coronavirusului.

2. Medicii de familie și generaliștii - Primele persoane la care apelează majoritatea pacienților care încep să se simtă rău sunt medicii de familie și generaliștii. Ei pot intra în contact cu cei suspecți de coronavirus, care au inițial doar câteva simptome.

3. Asistentele medicale - Sunt în prima linie în spitalele Covid-19, ele îngrijesc bolnavii, le pun masca de oxigen, le dau tratamentul. Este suficientă o mică greșeală, o secundă de neatenție pentru a se infecta și ele.

4. Însoțitorii de zbor - S-a constatat că ei au cel mai mare risc de contaminare cu Covid-19 dintre toate profesiile aflate în afara sferei medicale. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, meseria lor implicând contactul cu sute de pasageri pe zi, într-un spațiu închis.

5. Șoferii de autobuz - Conducerea unui autobuz s-a dovedit a fi o activitate periculoasă în pandemie. Șoferii intră și ei în contact cu un număr mare de călători pe parcursul zilei, într-un spațiu închis în care nu toți respectă obligația de a purta mască. Mai vulnerabili sunt cei care nu au cabina izolată de restul pasagerilor.

6. Educatorii și învățătorii - Deocamdată, primii expuși sunt cei care lucrează în această perioadă în grădinițele și after-school-urile deschise pe perioada verii. Munca lor implică interacțiunea cu copii care sunt prea mici pentru a urma protocoalele de igienă și de distanțare cunoscute.

7. Pompierii - Unul dintre motivele pentru care meseria lor a fost inclusă în acest top este acela că, în așteptarea apelurilor de intervenție, pompierii petrec mult timp împreună în spații închise. În toate țările, inclusiv în România, mai mulți pompieri au fost diagnosticați cu Covid-19.

8. Angajații din restaurante - Munca lor presupune, de asemenea, contactul cu fel de fel de oameni, pun mâna pe bani, pe tacâmuri, pe farfurii și pahare folosite de posibili asimptomatici. Dacă nu au o pregătire riguroasă în ceea ce privește igiena, dacă nu poartă mască de calitate și nu o manevrează corect, riscul de infectare este mare.

9. Coafezele, manichiuristele, cosmeticienele - Acestea stau zeci de minute în spațiu închis, în imediata apropiere a clienților, lucrează în zona feței acestora, unde este cea mai mare concentrație de aerosoli.

 

Lasă un comentariu